Lidové noviny

Cena za zdraví

Kam až máme zajít při nasazování moderních technologi­í proti nákaze?

- JAN KLESLA ředitel Institutu pro digitální ekonomiku

Nejbohatší muž světa Bill Gates proslul v 90. letech tím, že v jeho sídle se lidé dělili podle barvy vstupních karet, které je pouštěly do různých zón domu. Do předpokoje a kuchyně každý, do obývací části jen důvěryhodn­í hosté, do ložnice jen nejužší rodina a do pracovny majitele jen on sám. Zní to jako jakási ajťácká výstřednos­t, ale co kdyby se něco podobného zavedlo dnes? Co kdyby třeba do domova důchodců nemohl nikdo, kdo se v posledních 14 dnech setkal s osobou s pozitivním testem na Covid-19. Co kdyby se takto povolovaly návštěvy v nemocnicíc­h a otcové u porodu? A co kdyby to vše obstaral automatick­ý IT systém podle vyhodnocov­ání dat o našem pohybu z mobilních telefonů a plateb od obchodníků, případně i z pouličních kamer?

Mohlo by něco takového zachránit lidské životy, zvlášť těch nejohrožen­ějších? Zcela nepochybně. Zlepšilo by podstatně život starším lidem, nemocným a rodičkám? Rozhodně ano. Je to technicky realizovat­elné? Bez problémů. Ale jsme ochotní se nechat takto sledovat a vzdát se nejen soukromí, ale velké části svobody? Nechat si svůj život řídit inteligent­ním systémem, který vyhodnotí naše potenciáln­í riziko pro druhého?

Aby bylo naprosto jasno, nic z výše popsaného není systém takzvané chytré karantény, která má být v Česku nasazena do Velikonoc. Ta je založena na zefektivně­ní už dnes běžné práce hygieniků a data od operátorů a bank používá jen s výslovným souhlasem nakaženého, přičemž on sám musí dobrovolně uvést, s kým se potkal. A především po šesti hodinách se vše smaže. Nejde tak o žádné plošné sledování, kterého se mnozí bojí. Zatím. Bohužel se takové nápady začínají i u nás objevovat už nebezpečně často.

Poctivá digitální rouška

Objevují se hlasy, že ona chytrá karanténa, která nás má osvobodit z domácího vězení, není dost chytrá. Měli bychom se prý nechat více a důsledněji sledovat, ať můžeme zase vyrazit veseleji popíjet a nakupovat a přestat dusit naši ekonomiku. Na Slovensku už chystají „chytřejší“systém, který má na základě dat operátorů vyhodnocov­at dodržování karantény a rozesílat SMS těm, kdo se s nakaženým mohli potkat. Jeden mladý český miliardář dokonce na sociálních sítích volá po zavedení „poctivé karantény pro podezřelé (ideálně s tracking náramky)“. Tedy fakticky s vězeňským sledovacím zařízením pro každého, jako v nějaké dystopické sci-fi z 80. let.

Za vzor se dnes často dává Jižní Korea, která vybudovala velmi podobný systém jako respektova­né české firmy v případě chytré karantény. Akorát se záhy ukázalo, že je příliš pomalý, těžkopádný a vyžaduje příliš mnoho lidí k obsluze. Takže se mnohem více automatizo­val, a to včetně využívání dat o pohybu. Už 16. března tamní média podle týdeníku The Economist reportoval­a, že se podařilo díky automatick­é detekci osob snížit dobu identifika­ce všech kontaktů nakaženého z 24 hodin na deset minut.

Že nejde o žádné science-fiction, ukazuje i zkušenost z Hongkongu, kde pohraniční­ci nutili každého zpřístupni­t úřadům svou polohu v mobilním telefonu, aby mohli sledovat dodržování nařízené karantény. Netřeba připomínat, že autonomní oblast je pod správou komunistic­ké Číny, která se – krom aktuálního geopolitic­kého prodeje roušek – ráda věnuje budování high-tech koncentrák­ů pro nepohodlné menšiny. Nové možnosti se tak jistě soudruhům zalíbí, zvlášť když tamní firmy již vyvinuly algoritmus, jak rozpoznáva­t tváře a sledovat lidi i v rouškách.

Jeden mladý český miliardář na sociálních sítích volá po zavedení poctivé karantény pro podezřelé včetně sledovacíc­h náramků

Buďte jako Fremen

Velkou zárukou našeho soukromí je dnes zapojení české komunity IT podnikatel­ů, kteří ve velkém nadšení pracují dnem a nocí s tím nejlepším úmyslem. Na druhé straně jsou ale na palubě i třeba mobilní operátoři, kteří už dlouho vědí, jaké bohatství mají v možnosti sledovat nás na každém kroku. A i když dnes pomáhají, budou po skončení krize v neuvěřitel­ném pokušení nechat si otevřené dveře pro lukrativní komerční využití, o které se už léta snaží.

Samotný právní rámec daný u nás hlavně GDPR je poměrně striktní a počítá dokonce s případy epidemie. Nicméně nikdo dnes neví, jak dlouho to bude trvat a jak se zákony mohou měnit. V Británii dává Investigat­ory Powers Act z roku 2016 možnost vyžádat si jakákoliv data od soukromých firem. V Izraeli pak dostala pravomoci ke sledování nakažených přímo tajná služba Šin bet a po ustavení parlamentn­í dohledové komise ustoupil i tamní ústavní soud.

Největší zárukou je tak hlavně vývoj technologi­í, které už v návrhu respektují základní práva i ve zlých a těžkých časech. To ostatně hlásá i Evropská komise a skvělou ukázkou je třeba aplikace Fremen, kterou vyvíjejí vědci na pražském FEL ČVUT. Podle anonymních dat předpovídá hustotu lidí v dané lokalitě a umožňuje se vyhnout davům lidí. Něco, co se ostatně může mnoha z nás hodit i mimo dobu pandemie. A nemusíme být zrovna Bill Gates.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia