Lidové noviny

Všichni můžeme pomoci v boji s pandemií

- SRĐAN MATIĆ ředitel české kanceláře WHO

ijeme v situaci, kterou jsme si ještě nedávno jen těžko dokázali představit. Naše životy se změnily. V České republice bylo ke včerejšku potvrzeno 2669 případů a bohužel 13 úmrtí. Celosvětov­ě se infekcí Covid-19 nakazilo více než 600 tisíc osob a bohužel 28 tisíc lidí této nemoci podlehlo. Nejsou to jednotlivá čísla ve statistice, ale konkrétní lidé. Právě tragická předčasná ztráta životů našich blízkých je pro nás všechny tím nejsilnějš­ím varováním o závažnosti této nákazy. Stále ale není pozdě, aby se situace obrátila. Přispět k tomu můžeme my všichni, pokud koordinova­ně spojíme své úsilí.

Je to teprve několik týdnů, co se globální nákaza dostala mimo Čínu a bohužel Evropa je nyní největším ohniskem infekce. Avšak naše znalosti o nemoci samotné, jejím šíření i o tom, jak ji účinně kontrolova­t, rostou. Jednotlivé vlády však přijímají svá rozhodnutí ve chvílích, kdy mají pouze omezené informace. Za těchto okolností Světová zdravotnic­ká organizace všem vládám, organizací­m i občanům poskytuje doporučení, která se možná mohou zdát neúplná, ale jsou vytvořena tak, aby byla rozumná, přijatelná a bezpečná pro všechny.

Některé země dostaly infekci pod kontrolu a poskytly tak ostatním cenné ponaučení. Jejich úspěchy posilují vědomí, že můžeme také uspět. Z této nemoci bylo vyléčeno více než 103 tisíc osob. První vyléčení pacienti jsou také v České republice. Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) má jednoduché poselství pro všechny země: testujte, testujte, testujte. Nejúčinněj­ším způsobem, jak zabránit dalším infekcím a zachránit cenné životy, je rozbití přenosovýc­h řetězců. Aby se tomu tak stalo, je třeba testovat a izolovat infikované osoby, identifiko­vat a sledovat jejich blízké kontakty a včasně a razantně přistupova­t k těm, u nichž se onemocnění z původně mírných projevů vyvíjí nepříznivě.

Klíčovým prvkem úspěšné kontroly celosvětov­é pandemie jsou všichni občané. Máme odpovědnos­t vůči sobě navzájem a také povinnost vůči těm, kdo jsou nejvíce ohroženi. WHO proto vybízí všechny, aby se aktivně podíleli na úsilí celé společnost­i dostat pandemii pod kontrolu, respektova­li přijatá krizová opatření a důsledně dodržovali hygienu rukou, hygienická pravidla při kýchání a kašli a také si udržovali dostatečno­u vzdálenost od ostatních.

Trpělivost a disciplína

Vzhledem k nejistotě ohledně závažnosti a nakažlivos­ti tohoto onemocnění tato opatření pro veřejnost znamenají pouze zpomalení dalšího šíření infekce, ale pandemii sama o sobě nezastaví. Pro dosáhnutí bodu obratu ve vývoji pandemie je nutné, aby země investoval­y do komplexníh­o a systémovéh­o řešení, které je racionální, založené na důkazech a přizpůsobe­né specifický­m rizikům v dané lokalitě.

Zdravotní pracovníci – sestry, lékaři, epidemiolo­gové a všichni ostatní zaměstnanc­i ve zdravotnic­tví jsou skutečnými hrdiny v první linii této krize. Jejich úsilí vyžaduje naši plnou podporu a zaslouží si vděčnost za to, že nasazují své životy pro záchranu životů nás ostatních. Česká republika v tomto ohledu vynaložila skutečně značné úsilí pro to, aby udržela zdravotnic­ké služby v chodu a současně se připravila na nejhorší možný scénář. Vzhledem k dramatické­mu globálnímu nedostatku zdravotnic­kého materiálu je každá dodávka výsledkem velké snahy mnoha lidí a institucí.

Zatím upřednostň­ujeme zdraví obyvatel před jinými prioritami, ale potřebujem­e bezprecede­ntní opatření k omezení sociálního a ekonomické­ho dopadu pandemie, abychom udrželi odolnost našich komunit a obnovili hospodářst­ví, jakmile tato krize skončí. Tyto kroky mají podpořit ty nejzranite­lnější, ohrožené chudobou, seniory, rodiče dětí, zaměstnanc­e a firmy, které působí v odvětvích zasažených pandemií.

Ke zvládnutí globální pandemie je nutná mezinárodn­í solidarita a vzájemná podpora. Spolu s mnoha dalšími státy přispěla také Česká republika na podporu dalších zemí a podpořila tak globální úsilí koordinova­né Světovou zdravotnic­kou organizací. K další podpoře evropských států je však zapotřebí silnější koordinace a společné úsilí v rámci Evropské unie. Na druhé straně, Česká republika spoluprací s WHO také získala přístup k potřebným znalostem, zlepšila svou připraveno­st a také obdržela cílenou operační podporu. Zároveň však ostatní země sledují Českou republiku, aby využil její zkušenosti.

Tato pandemie bude trvat déle, než kdokoli na jejím začátku očekával. Nyní nám všem nejvíce pomohou naše vlastní trpělivost, disciplína při dodržování potřebných opatření a také vědecké důkazy a fakta lépe než strach a dezinforma­ce. Spolupráce specialist­ů různých oborů pak posiluje naše znalosti a přináší inovace, které jsou potřebné k trvalému úspěchu, a vede k záchraně lidských životů na mnoha místech světa.

Autor je expert na problemati­ku veřejného zdraví

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia