Lidové noviny

Nafta bude dražší než benzin

Hrozba koronaviru sráží odbyt pohonných hmot Vývoj cen u českých benzinek Přitom ceny padají, někde až na 23 korun za litr

- MIROSLAV PETR

PRAHA Pohonné hmoty zlevňují roky nevídaným tempem. Jen za uplynulý týden o více než korunu v průměru, ale u mnoha čerpacích stanic ještě víc. Skutečnost­í ale také je, že benzin zlevňuje rychleji než nafta a za diesel už brzy budeme platit u pump vyšší cenu než za Natural 95. Končí rok trvající cenová výhoda nafty.

I přes propad cen a velké zlevnění zájem řidičů neroste. Naopak. Prodeje pumpařů výrazně klesají, v průměru zhruba o čtvrtinu, až třetinu. Něco takového tuzemský trh pohonných hmot mnoho let nezažil.

Natural 95 tak Češi o víkendu tankovali za cenu mírně nad 28 korun v průměru (nejlevnějš­í pumpy už ale nabízejí i za 22,9 koruny) a podobně diesel (nejlevnějš­í za 24,5 koruny). V nejbližšíc­h dnech se už nafta u pump i v republikov­ém průměru dostane nad natural. Její velkoobcho­dní cena je vyšší už teď.

Diesel klesá pomaleji

Ceny na stojanech čerpacích stanic sice dělají řidičům větší a větší radost, využívá toho ale stále méně z nich. „Lidé omezují jízdy a výrazně se snižuje i objem přepravy autobusy i nákladními vozy. To platí pro celou Evropu. Já odhaduji, že na spotřebě pohonných hmot se to projevuje propadem o 25 až 30 procent,“popisuje situaci Václav Loula z České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu.

„Na trhu už vidíme propad spotřeby o nějakých 30 procent,“přidává se Jan Duspěva, šéf státní společnost­i Čepro, která patří k největším distributo­rům u nás a pohonné hmoty prodává i ve vlastní síti pump EuroOil.

Nafta tvoří na celkovém mixu spotřeby větší podíl než benzin. Jeho odbyt vzhledem k omezení cestování obyvatel v mnoha zemích klesá rychleji než prodeje dieselu do také váznoucího provozu kamionů a autobusů. Proto na burze (a tedy i ve velkoobcho­dních cenách pro Česko) (průměr z cca 2500 čerpacích stanic v ČR, v korunách za litr)

32,17

zlevňuje benzin nafta.

Pro představu – ještě na začátku března se obchodoval­y obě pohonné hmoty na burze v Rotterdamu za zhruba stejnou cenu. Po vytrvalém zlevňování už v pátek ale stála tuna benzinu necelých rychleji než 200 dolarů a tuna nafty 300 dolarů. Což je v přepočtu 3,7 koruny za litr benzinu a 6,5 koruny za litr nafty. K tomu si rafinerie připočítáv­ají zhruba 25 procent prémii a po přičtení spotřebníc­h daní, které jsou u nás pevnou částkou dané, plus DPH vzniká velkoobcho­dní

cena. V současné době tedy na úrovni kolem 22 korun za litr benzinu a 23 až 24 korun za litr nafty.

Rozdíl oproti průměrné ceně pro řidiče na čerpacích stanicích ukazuje, že si velká část pump dnes vybírá z každého prodaného litru obrovskou marži – kolem pěti až šesti korun. Leckde si tak kompenzují úbytek tankujícíc­h řidičů.

Jenže vysokou marži, a tedy vyšší cenu pro řidiče si kvůli hrozbě ještě většího poklesu tankujícíc­h nemohou dovolit nejmenší prodejci, pumpy nezávislýc­h vlastníků, kterých je u nás v silné konkurenci čtyř tisíc veřejných stanic většina. Situace tak může vést podle šéfa Unie nezávislýc­h petrolejář­ů Ivana Indráčka i ke konci některých benzinek.

„Prodeje skutečně dramaticky padají a myslím, že až nouzový stav kvůli koronaviru skončí, situace se už nevrátí k původní úrovni spotřeby. Mnozí zjistí, že spoustu věcí lze místo jízd na osobní jednání řešit elektronic­ky, lidé a firmy budou mít méně prostředků na utrácení a omezí různé zbytné výdaje,“uvedl Indráček.

Koronaviru­s a Saúdové

Ceny ropy a pohonných hmot táhne už týdny dolů po celém světě nejen obava z nákazy a ekonomické ztráty zemí a firem. Dalším silným vlivem je i vytrvalá snaha Saúdské Arábie těžit co nejvíc ropy a prodávat ji za co nejnižší cenu. Saúdové se tak snaží na úkor konkurenčn­ích těžařských zemí (hlavně Ruska a USA) posílit svůj tržní podíl na světové produkci.

To vše dohromady sráží ceny ropy na dlouho nevídaně nízké hodnoty – v pátek pod 25 dolarů za barel ropy Brent. Přitom ještě začátkem března stálo černé zlato víc než dvakrát tolik.

Páteční cena byla při přepočtu na úroveň 610 českých korun za barel dokonce nejnižší za celé tisíciletí. „Jedná se o absolutně nejnižší korunovou cenu barelu brentu za celé období od 30. června 1999. Na cenový pokles ropy zareagují v nadcházejí­cích týdnech i ceny pohonných hmot v České republice. Během dubna se tak může průměrná cena jak benzinu, tak nafty dostat až k úrovni 25 korun za litr,“vyjádřil se ekonom společnost­i Czech Fund Lukáš Kovanda.

 ?? FOTO ČTK ?? Tankování v roušce a rukavicích. Mastnota a nečistoty na tankovacíc­h pistolích nahrávají množení virů i bakterií.
FOTO ČTK Tankování v roušce a rukavicích. Mastnota a nečistoty na tankovacíc­h pistolích nahrávají množení virů i bakterií.
 ??  ?? 31,79
31,79

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia