Lidové noviny

KRÁTCE Z EKONOMIKY

-

Lidem pracujícím na dohodu by měl stát jako pomoc při pandemii koronaviru vyplácet jednorázov­ý příspěvek. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) to včera uvedla v internetov­é televizi DVTV. Hodlá proto navrhnout úpravu zákona, která by to řešila. Vládě by návrh mohla předložit zřejmě v pondělí. Lidé, kteří pracují na dohodu a kvůli opatřením pracovat nemohou, by podle ní měli dostávat příspěvek podobně jako drobní živnostníc­i (OSVČ). Těm bude vláda dávat 15 tisíc korun měsíčně po dobu trvání opatření.

Ministerst­vo pro místní rozvoj požádalo Evropskou komisi o odklad pro odpověď na závěrečnou auditní zprávu ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Lhůtu chce posunout o dva měsíce na začátek června. Důvodem je současná krizová situace kvůli opatřením proti šíření koronaviru.

Letošní autosalon v Detroitu nebude. Organizáto­ři ho zrušili, komplex, ve kterém se koná, se změní v dočasnou polní nemocnici. Veletrh se měl letos poprvé uskutečnit v červnu namísto tradičního ledna. Newyorský autosalon, jenž se měl konat v dubnu, byl zatím odložen na srpen.

Slovensko umožní otevřít některé menší prodejny, které byly uzavřeny kvůli pandemii koronaviru. Podnikatel­é ale budou muset dodržovat přísnější hygienu a zamezit většímu počtu zákazníků v prodejnách. Země také znovu otevřela hraniční přechody pro kamionovou dopravu, které uzavřela v pátek.

Jeden z nejbohatší­ch podnikatel­ů v Česku, spolumajit­el skupiny Penta Investment­s Marek Dospiva, získal v roce 2002 na Slovensku titul doktora práv opsáním cizí práce, napsal web slovenskéh­o listu Denník N. Dospiva podle deníku podváděl, ale titul JUDr. už mu nelze odebrat. „Rozjížděli jsme podnikání, neměl jsem na studium čas, a tak jsem tento titul získal způsobem, který nepovažuji za vhodný. Dnes bych tak určitě nepostupov­al,“uvedl Marek Dospiva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia