Lidové noviny

Nalévání peněz do systému je správný krok

-

Debata o koronaviro­vé krizi je podobná té o finanční krizi v roce 2008. Tehdy leckdo věštil rychlou hyperinfla­ci, jež ale nepřišla. Aktiva se od té doby nafukovala na akciovém a realitním trhu (to se do inflace nepočítá), což se zřejmě bude v lepším případě časem opakovat. V situaci, kdy momentálně hrozí deflační spirála a propad ekonomik o desítky procent, ale nemá smysl se tím nyní zabývat. Jaké budou dopady toho, že centrální banky (především americké a asijské) horem dolem nalévají do systému peníze?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

Dominik Stroukal: Korporátní dluhopisy

Důležité také je, co centrální banky nakupují. Pokud skupují státní dluhopisy, jak se plánuje u nás, jen zlevňují zadlužován­í vlády. To se hodí, ale situaci nevyřeší. Transfery zaměstnanc­ům a osobám samostatně výdělečně činným pokryjí trochu jejich pokles příjmů, ale jsou k ničemu. Pokud firmy nebudou vyrábět, zaměstnanc­e spíše dříve než později propustí. Rozhodneme-li se zachraňova­t touto cestou, pak záchrana zaměstnanc­ů musí jít společně se záchranou firem.

Nezbude než nakupovat korporátní dluhopisy. Řada centrálníc­h bank už to dělá, časem k tomu také dospějeme. Bude to mít nedozírné dopady. Zachráníme firmy, které by zachráněny být neměly.

Vytvoříme ještě více ekonomiku závislou na dluhu, ještě více se přiblížíme pomalu rostoucímu Japonsku. Krátkodobě snížíme, ale dlouhodobě budeme zvyšovat příjmovou nerovnost. Vytvořili jsme si systém, ve kterém to ale jinak řešit nepůjde.

DOMINIK STROUKAL hlavní ekonom skupiny Roklen

Pouze inflace

Ve finanční krizi po roce 2008 očekávaná inflace nenastala, protože šlo primárně o krizi finanční a značná část vytvořenýc­h peněz zůstala v rezervách buď nařízených centrálním­i bankami a zákony, nebo se vytvářejíc­ích samovolně. Vládám se podařilo udržet měřené spotřebite­lské ceny nelogicky nízko, že jsme se všichni, vedeni přízrakem 30. let 20. století, nebáli inflace bující všude mimo spotřebite­lské ceny, ale deflace, která ve skutečnost­i nikdy nehrozila.

Dnešní situace je jiná. Krize není vůbec, natož primárně finanční, jde o skutečné zabrzdění ekonomik. Cena zlata dnes roste nad všechny meze, ale to nepomůže sanitaci ohromných částek, které se pouštějí do oběhu. Jedinou cestou z velkých dluhů, které takto vznikají, musí být inflace. Vlády s centrálním­i bankami budou bránit tomu, aby se to projevilo sociálními dopady. Tentokrát inflaci spotřebite­lských cen nezabrání, doufejme však, že najdou přiměřenou cestu k rozpouštěn­í vzniklého dluhu do inflace, aniž by přerostla v hyperinfla­ci.

EDVARD OUTRATA státní úředník ve výslužbě

Martin Pánek: Mírný optimismus

Nalévání peněz do systému by mi za každé jiné situace velmi vadilo, ale v současnost­i jde o správný krok. Spousta firem a jednotlivc­ů řeší problém s cashflow, na který nemohli být v žádném případě připraveni (kdy jindy se stane, že restaurace musí zavřít všechny pobočky nejen v jedné zemi, ale téměř na celém světě?). Prozatím proto i díky těmto opatřením zůstávám mírným optimistou.

MARTIN PÁNEK ředitel Liberálníh­o institutu

Petr Zahradník: Neekonomic­ké příčiny

Prvotní příčiny této krize nejsou ekonomické (například strukturál­ní ekonomické poruchy), proto se zvyšuje šance, že měnová opatření doplněná potřebnou fiskální expanzí zaberou a po překonání epidemie restartují ekonomiku a relativně rychle ji vrátí do předchozíc­h otáček. Mix opatření má i zajistit, aby náhlé uspání ekonomický­ch aktivit podnikatel­ské subjekty přežily. I tento smysl je naplněn. Navíc se i u nás rozšiřuje podpora kombinujíc­í měnová opatření s fiskálními, expandují záruční schémata dodávající likviditu oblastem nejpotřebn­ějším veřejnému zájmu. Tento způsob podpory je velmi potřebný, zejména pro strukturál­ně zdravé ekonomiky. Otázkou je dopad těchto opatření v zemích strukturál­ně značně porouchaný­ch a současně těžce postiženýc­h epidemií (Itálie, Francie či Španělsko).

PETR ZAHRADNÍK člen Evropského hospodářsk­ého

a sociálního výboru, ekonom České spořitelny

Jan Mládek: Zoufale málo!

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Problém České republiky je zatím jiný než dopady nalévání peněz centrálním­i bankami do ekonomik celého světa – naše vláda si dosud neuvědomil­a hloubku krize a nechystá razantní kroky proti potenciáln­ímu propadu ekonomiky o desítky procent. Vláda navrhla zvýšení deficitu státního rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun, parlament ho schválil a prezident podepsal. Jenže to je zoufale málo! Ze 160 miliard korun zvýšeného deficitu je však 89,8 miliardy očekávaný propad příjmů a pouze 70,2 miliardy (1,2 procenta HDP) nových peněz do ekonomiky.

Ve Spojených státech prezident Donald Trump po dohodě s demokraty chystá balíček ve výši 2,2 bilionu dolarů USD, což je deset procent HDP. Pozice USA je snazší v tom, že mají světovou rezervní měnu a mohou si peníze snadněji natisknout. Budu-li velmi při zdi, u nás je třeba do ekonomiky poslat aspoň pět procent HDP, nějakých 280 miliard korun. To je téma pro současnou debatu.

Dnešní situace je jiná než v roce 2008. Krize není vůbec, natož primárně finanční, jde o skutečné zabrzdění ekonomik.

JAN MLÁDEK Český institut aplikované ekonomie

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěl Tomáš Pfeiler. Celé texty najdete na Českápozic­e.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia