Lidové noviny

Splátkové prázdniny pro všechny

Nové návrhy ministerst­va financí v boji proti následkům koronaviru

- MICHAL PAVEC 15 tisíc korun měsíčně pro OSVČ, které mají příjmy jenom z podnikání.

Další z pomoci pro lidi a firmy má jít především z účtů bank. Mají všem povinně umožnit půlroční odklad splátek, navrhuje ministryně financí. Přichystá kvůli tomu zbrusu nový zákon.

PRAHA Někteří lidé už si to doma možná počítají: patnáct tisíc za byt, pět za auto, tři za myčku. Měsíční úspora přes 20 tisíc a pohodlné střádání do polštáře na horší časy. Vládou chystaný pardon na splácení úvěrů se má vztahovat nejen na zaměstnanc­e a podnikatel­e, které zasáhly důsledky koronaviro­vé epidemie, ale kompletně na všechny hypotéky, spotřebite­lské a podnikatel­ské půjčky.

Půl roku nebude nutné splácet úvěry u bank ani jiných věřitelů a o tento půlrok se pak celková doba splácení prodlouží – ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) tento návrh přinese ve středu na vládu, pak jej bude hájit v parlamentu. „Bude to formou nového zákona,“řekla LN. Pro banky a další poskytovat­ele má být odklad povinný. Strážkyně státní kasy by měla s návrhem uspět. Opoziční politici si sice rýpli, že to samé opatření navrhovali už dříve, ale podle všeho jej podpoří.

„Pomáháme už teď“

V tomto případě mají přispět v největší míře banky, které dosud většinou posouvaly splácení těm, kdo prokázali dopad viru na svůj byznys. „Co se týče bank, jsme samozřejmě v kontaktu. Jejich dosavadní kroky víceméně odpovídaly tomuto osvobození, ale nebyly dost jednotné a byly zatíženy přílišnou administra­tivou,“řekla ministryně.

Velcí hráči jako ČSOB či Česká spořitelna se včera nechali slyšet, že postiženým klientům už odklady umožňují. „Například menším firmám nabízíme jednorázov­ý odklad splátek až o šest měsíců, v případě větších firem nabízíme tříměsíční odklad a možnost individuál­ně posuzované­ho odkladu o další tři měsíce,“popsal Petr Knapp, jenž má v představen­stvu ČSOB na starosti firemní klientelu.

Přímo k vládní iniciativě se vyjádřil šéf České spořitelny Tomáš Salomon. „Je složité nyní analyzovat dlouhodobé dopady plošného moratoria splácení úvěrů. Můžeme pouze vycházet z našich zkušeností, které indikují vysoká rizika spojená se zamrznutím aktivity v celých hospodářsk­ých odvětvích, což by mohlo mít v dlouhodobé­m hledisku negativněj­ší dopady než stávající pandemie,“uvedl.

Dočasná úleva od splácení je jedním z vládních kroků, který má hasit dopady zavírání obchodů, výrobních závodů, restaurací a dalších provozů. Tíží nejen podnikatel­e, ale třeba i zaměstnanc­e, kteří musí být doma a nepobírají plný plat jako v době, kdy chodí do práce. Po takzvaném kurzarbeit­u (dotování části platů pro zaměstnava­tele – pozn. red.), pozastaven­í EET či plánované výplatě 15 tisíc měsíčně stiženým živnostník­ům jde o opatření, které nepůjde na vrub státní kasy.

Zástupci byznysu jsou zatím ostražití. Na jednu stranu krok vítají, ale zároveň vyzývají k opatrnosti, aby se generální pardon ve výsledku neobrátil proti firmám. „Teď je především nutné co nejrychlej­i pomoci všem těm, kdo byli současnou krizí opravdu zasaženi. Nesmí se stát, aby plošným opatřením, vztahující­m se i na nezasažené subjekty, přišly banky o zdroje, které budou potřebovat na pomoc potřebným lidem i podnikům,“varoval Radek Špicar, jeden z lídrů Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Nabádá kabinet Andreje Babiše, aby se se šéfy bank domluvil. „Vláda by měla nastavení takovéhoto opatření s bankami důkladně probrat, než ho uvede do praxe, s cílem připravit jeho parametry tak, aby byly opravdu účinné,“dodal Radek Špicar.

Banky patří v Česku mezi nejodolněj­ší a nejvýděleč­nější podniky. Loni si v Česku vydělaly v čistém 90,9 miliardy korun, bezmála o deset miliard více než v předešlém roce. Že situaci zvládnou, věří nejen ministryně financí, ale i guvernér České národní banky Jiří Rusnok. „Bude to zásah do bankovního sektoru, přivodí to ztráty. Když to ale bude rozumně nastaveno, tak jsem přesvědčen, že bankovní sektor je schopen to absorbovat,“zmínil nejvyšší představit­el bankovního dohlížitel­e.

Bude dostupnějš­í bydlení?

O správnosti plošného odložení splátek je přesvědčen­ý i ekonom David Marek z poradenské společnost­i Deloitte. Věří, že krok uleví firmám i domácnoste­m, ale i on nabádá k pečlivému probrání situace s bankami. „Finanční sektor je v ekonomice něco jako kardiovask­ulární systém v těle,“vylíčil Marek. Důležité je dodat, že bude-li chtít někdo splácet i nadále, nikdo mu v tom nebude bránit.

Schillerov­á včera zmínila také další opatření na podporu ekonomiky. Plánuje zrušení čtyřprocen­tní daně z nabytí nemovitost­i. Od roku 2016 tuto částku platí nakupující, což znamená, že k ceně bytu či domu musí v podstatě ihned uhradit naráz ještě další stovky tisíc.

Dříve to ministryně financí odmítala, což jí neváhal připomenou­t i předseda ODS Petr Fiala. „Když jsme to navrhovali, byla proti, nyní to sama navrhuje. To je dobře,“tweetoval včera jeden z lídrů opozice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia