Lidové noviny

Slovensko proplatí až 80 procent mezd

-

BRATISLAVA Slovenská vláda oznámila balík přímé finanční pomoci zaměstnanc­ům, firmám a živnostník­ům v hodnotě do jedné miliardy eur (27,3 miliardy korun) měsíčně, což odpovídá asi jednomu procentu HDP země. Peníze stát použije kromě jiného na proplacení větší části mzdy pracovníků­m firem, které v souvislost­i s pandemií nemoci Covid-19 musely z rozhodnutí úřadů uzavřít své provozy. Oznámil to včera premiér Igor Matovič. Stát také poskytne záruky ve výši půl miliardy eur (13,65 miliardy korun) měsíčně, aby banky nabízely výhodné úvěry.

Na Slovensku jde o první velký balík pomoci v době šířící se nákazy. Úřady stanoví horní hranici pomoci pro jednu firmu. Podle ministra financí Eduarda Hegera se ohlášená pomoc netýká velkých podniků, ale těch firem, které povinně přerušily činnost. Podmínkou čerpání úlev podnikatel­i bude udržení zaměstnano­sti.

„Jde o nejrozsáhl­ejší a finančně největší pomoc v dějinách pomoci. Určena je na udržení pracovních míst,“uvedl ministr sociálních věcí Milan Krajniak. Opatření by měla příští týden projednat vláda a následně ve zrychleném režimu parlament. Stát například plánuje proplatit 80 procent platu zaměstnanc­ům těch firem, které kvůli koronaviru musely uzavřít provozy. Poskytne také příspěvky živnostník­ům v závislosti na poklesu jejich tržeb. Podle Krajniaka se zmíněná opatření na pětimilion­ovém Slovensku

dotknou 800 tisíc zaměstnanc­ů a přibližně 200 tisíc samostatně výdělečně činných osob.

Zaměstnava­telům, kteří zaznamenal­i výraznější pokles tržeb, stát také odloží povinnost platit zálohy na daň z příjmů a rovněž povinné odvody z platu zaměstnanc­ů. Už dříve v týdnu slovenský parlament schválil zjednoduše­ní podmínek pro čerpání ošetřovnéh­o a nemocenské.

130 tisíc lidí bez práce

Zmíněná opatření výrazně zhorší finanční kondici státu. Podle Matoviče, jehož vláda nastoupila do úřadu po únorových volbách teprve minulý týden, předchozí kabinet rezervy na pokrytí mimořádnýc­h výdajů nevytvořil. Pomoc zaměstnanc­ům a firmám hodlá stát financovat vyšším zadlužením, a to v rámci programu Evropské centrální banky. Ta již zrušila limit pro nákup dluhopisů z jednotlivý­ch zemí eurozóny, jejímž členem je i Slovensko.

Slovenská centrální banka dříveodhad­la, že exportně orientovan­á slovenská ekonomika letos kvůli dopadům pandemie podle nejpravděp­odobnějšíh­o scénáře klesne o 4,5 až 9,4 procenta a že recese může dočasně připravit o práci 75 tisíc až 130 tisíc lidí.

Státní laboratoře na Slovensku v sobotu potvrdily 22 nových případů, celkem země měla více než 300 zjištěných infikovaný­ch.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ceremonie za časů koronaviru. Igora Matoviče jmenovala prezidentk­a Zuzana Čaputová premiérem teprve minulý týden.
FOTO REUTERS Ceremonie za časů koronaviru. Igora Matoviče jmenovala prezidentk­a Zuzana Čaputová premiérem teprve minulý týden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia