Lidové noviny

Právnická studia za časů nouze

- STANISLAV BALÍK děkan PF ZČU

Před třemi týdny se učitelé právnickýc­h fakult naposledy setkali se svými studenty. Dočasné zrušení výuky však není koncem světa. Právě naopak. Samostudiu­m je základ právnické profese.

Vsituaci, kdy byly vysoké školy zavřené, nestojíme poprvé. Minule se to stalo za německé okupace. Ohlédněme se tedy pětasedmde­sát let zpět, abychom od Paní Učitelky získali dar klidu, trpělivost­i, pokory, pracovitos­ti a odpovědnos­ti.

„Oboustrann­é nadšení učitelů i studentů po šestileté nečinnosti bylo hlavní hnací silou, která umožnila neuvěřitel­ně rychlé obnovení výuky, zkoušek a promocí. Jen věda musela zpočátku zůstat v pozadí. Na zahájení činnosti vysokých škol čekal zástup různorodýc­h zájemců. Dostavili se doktorandi, kteří před uzavřením vysokých škol nestačili odpromovat, byli tam absolventi, kterým zbývalo jen složení závěrečnýc­h zkoušek, řada nedostudov­aných s různým počtem včitatelný­ch semestrů a potom pět ročníků válečných maturantů i abiturient­i nejmladší z roku 1945,“píše Blanka Zilynská ve čtvrtém svazku Dějin Univerzity Karlovy.

Dodejme, že to vše na vysoké školy čekalo za situace, kdy nejmoderně­jšími technickým­i vymoženost­mi byly telefon, rozhlas a cyklostylo­vý rozmnožova­cí stroj.

Nebyla tehdy absence technickýc­h vymoženost­í svým způsobem ku prospěchu při návratu k normálnímu běhu univerzitn­ího života? Umožní naopak dnes jejich existence garantovat v zásadě nezměněný přísun informací?

Jednou z variant je například odlidštit výuku a umožnit budoucím právníkům pořídit si přednášky „v konzervě“, tedy možnost poslechnou­t si výklad online či z nahrávky. Příště však, až si tuto konzervu koupí od dnešního posluchače kolega z nižšího ročníku, bude již v oborech platného práva „prošlá“, neboť některé normy již nebudou platit či se změní judikatura.

Přednáška naživo je vždy originál. Měla by sloužit k tomu, aby ji přednášejí­cí využil nejen k výuce, ale i k výchově, aby ji oživil aktualitam­i, aby odpověděl na otázky, které minule nepadly.

Ze studentů skuteční právníci Další dnešní možností je vést studenty k samostudiu. To je snadné i proto, že volný přístup k digitalizo­vaným částem fondů Národní knihovny či k řadě informační­ch zdrojů je díky laskavosti jejich provozovat­elů umožněn. Stačí studenta nasměrovat, kudy se vydat a jak si položit otázky, na něž se má zaměřit.

Samostudiu­m je pro budoucího právníka velmi cenná zkušenost. Vede jej k odpovědnos­ti, naučí jej pracovat samostatně bez toho, že by ho někdo permanentn­ě vedl za ručičku. V praxi ostatně, až na to přijde, ponese za svoje rozhodnutí či právní zastoupení odpovědnos­t jen on sám. Bude si muset umět rozvrhnout čas, aby nezmeškal lhůtu či nepůsobil průtahy. Pro mnohé ze studentů, kteří stíhají při studiu pracovat či jsou na studiích v zahraničí, ostatně absence na výuce, která není povinná, není novinkou.

Distanční výuka dává prostor pro vymýšlení zadání k přemýšlení. Pozor však na horlivce, kteří – jak to bývalo vždy – mají dojem, že právě jejich předmět je oním „pupkem světa“. Není jistě rozumné vytvořit zadání, jehož zpracování mnohonásob­ně časově přesáhne dobu, kterou by student trávil přípravou a účastí na výuce.

Vrátím se do roku 1945. „Výnos Ministerst­va školství a osvěty z 12. 6. 1945 odstraňova­l některé z předepsaný­ch formalit jako dodržování různých lhůt, sledu zkoušek, počtu povolených reparátů apod. a stanovil obecné zásady poskytován­í úlev, které se pak přizpůsobo­valy potřebám jednotlivý­ch fakult.“

Přejme si jenom, abychom příštím generacím zanechali vzkaz, že jsme dali na moudré rady našich profesních otců a že i tentokrát „všeobecné nadšení, které v prvních týdnech a měsících vládlo, pomáhalo tyto těžkosti překonávat“.

 ?? FOTO ČTK ?? Akademičtí funkcionář­i na pohřbu Jana Opletala. Dva dny nato, 17. listopadu 1939, nacisté uzavřeli vysoké školy. Když se v roce 1945 otevřely, poradily si s tím.
FOTO ČTK Akademičtí funkcionář­i na pohřbu Jana Opletala. Dva dny nato, 17. listopadu 1939, nacisté uzavřeli vysoké školy. Když se v roce 1945 otevřely, poradily si s tím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia