Lidové noviny

Justice zpomalí. To je jisté

Libor Vávra (56)

- TOMÁŠ NAHODIL

„Prodlevy způsobené nouzovým stavem dožene justice za rok. Pokud se ale přes soudy přelije vlna osobních bankrotů a insolvencí, bude to ještě později,“varuje Libor Vávra, předseda Městského soudu v Praze. Ten je s 255 soudci největším soudem v zemi.

LN Jak nouzový stav ovlivňuje chod Městského soudu v Praze?

Obrovsky. Omezili jsme vstup osob do soudní budovy. Nelze nahlížet do spisů. Především ale významně nesoudíme. V některých agendách dokonce vůbec. Ve vazebních věcech samozřejmě rozhodujem­e, ale všechna ostatní jednání odročujeme na květen.

LN Proč zrovna na květen?

Protože kdyby ta přestávka v souzení trvala déle, už by to byl velký problém. To, že intenzivně začneme soudit od začátku května, je ale jen můj odhad.

LN Soudci tedy nyní pracují z domova?

Valná většina. Požádal jsem je, aby na soud přijížděli jen výjimečně a studiu spisů nebo psaní rozsudků se věnovali z domova.

LN Jaké pro to mají podmínky?

Do pracovní části soudní databáze má i z domova přístup významná část našich soudců, asistentů i administra­tivního aparátu.

LN Nepřijali jste tedy opatření, že by do práce chodila jen polovina soudců? Tak jako se minulý týden zúčastnila schůze sněmovny jen polovina poslanců, aby je, pokud by onemocněli, mohli zastoupit ti zbylí?

To v justici udělat nemůžeme. Platí právo na zákonného soudce a to samo o sobě nemůže změnit ani hygienické opatření typu nějaké karantény. Tedy pokud se bavíme o lidech umístěných v té preventivn­í karanténě.

Všechno jsme s odborníky z hygienické služby konzultova­li tak, abychom na soudě minimalizo­vali jakákoli dlouhodobě­jší setkávání lidí. I ten tříčlenný odvolací senát se tu krátce sejde, rozdělí si spisy, ale nesedí spolu déle než patnáct minut.

LN Pokud už se jednání musí konat, jsou něčím ztížena?

Sám jsem členem odvolacího trestního senátu. Minulý týden jsme měli nařízeno čtyři nebo pět věcí. Ale jinak se také snažíme všechno odročovat, aby se v jednačkách nescházelo tolik lidí. Jednání nařizujeme do těch největších. Jsou tak velké, že v nich účastníci od sebe nesedí dva, ale spíš sedm metrů. Snažíme se tím zvýšit jejich bezpečnost. A koneckonců i tu svou.

LN Máte představu, kolik odvolání na Městský soud v Praze napadne za dobu, co bude jeho provoz takto omezen?

Bude to vyšší řád stovek. Ale pokud se s těmi spisy bude pracovat i teď, tedy pokud si je soudci připraví, podle mne to nezpůsobí žádné prodlevy.

U nás totiž sedmdesát procent práce spočívá ve studiu spisu, shánění materiálů, komparaci sporu s jinými už rozhodnutý­mi případy. A tohle všechno můžeme dělat i teď. Proto předpoklád­ám, že po pominutí nouzového stavu budeme velmi dobře připraveni a nedodělky rychle srazíme.

LN Máte přehled o aktuální situaci u deseti pražských obvodních soudů?

Obvodní soudy se mohou lišit v opatřeních, která během nouzového stavu přijaly. Ale ty rozdíly budou spíše v detailech než v něčem zásadním. Určitě nebudou v omezení vstupu do soudních budov. My si ta opatření navzájem přeposílám­e, abychom o nich věděli. Ale děláme to jen pro informaci a inspiraci. Nemám totiž ambici předsedům jiných soudů diktovat, jak mají řídit soud, do jehož čela byli jmenováni.

LN Jaké zvýšené nároky klade nouzový stav na soudce?

To mezi sebou hodně probíráme. Pokud jde o psychologi­cké nároky, i mezi soudci je to stejné jako jinde ve společnost­i. Někteří se na to dívají s respektem, ale relativně s nadhledem. A pak jsou takoví, kteří to sledují velmi přecitlivě­le. Třeba proto, že jsou sami v nejohrožen­ější kategorii.

Kromě toho je toto období samozřejmě náročné i manažersky. Každý soudce má zakódováno, že nechce mít nedodělky. Ten tlak společnost­i byl vždycky takový, aby soudci neměli nedodělky. A věřte mi, že si ho vytváříme i my sami. To znamená, že přemýšlíme, jak to i v této době, kdy jsme teď jakoby doma, udělat, aby nám práce stála co nejméně.

LN Které procesní úkony byste účastníkům řízení doporučil během nouzového stavu odložit?

Všichni tušíme, že současná situace je i přes všechny kroky, které vláda činí, strašně citlivá v oblasti platební schopnosti firem i občanů. Může nastat druhotná platební neschopnos­t. Tedy že někdo sice bude mít dostatek pohledávek, ale už nebude mít na to, aby zaplatil těm, komu dluží on sám, protože mu nebudou platit jeho vlastní dlužníci. V tomhle se mohou typově vrátit devadesátá léta.

Chtěl bych proto apelovat na to, aby se cesta prostředni­ctvím soudních sporů, až na tohle všechno po opadnutí nouzového stavu případně dojde, používala, jen až bude jasné, že nic z toho nepůjde vyřešit mimosoudně. Jinak se soudní systém zahltí.

LN Radil byste dnes podávat třeba žalobu o rozvod? Ta může dva týdny nebo měsíc počkat.

To já nevím. Když se manželství dostane do krize, je pak už i každý den příliš dlouhý. V takových osobních věc+ech si vůbec netroufnu mudrovat. Na to by měl odpovědět spíše psycholog.

LN Nezhorší se po opadnutí nouzového stavu vymahateln­ost práva?

Určitě ano. Už teď je jisté, že justice nabere skluz. Jestli všechna dnešní omezení skončí do konce dubna, myslím si, že se na čísla, na kterých byla před nouzovým stavem, dostane někdy v druhé polovině příštího roku. Ale je tu jeden problém.

Vystudoval pražská práva.

Celoživotn­ě působí v justici.

Specializu­je se na trestní právo.

Soudit začal v roce 1989

u Obvodního soudu pro Prahu 10, odkud v roce 1994 přešel na Městský soud v Praze.

Mezi lety 1999 až 2011 byl

předsedou Obvodního soudu pro Prahu 1.

V čele Městského soudu

v Praze stojí od roku 2013. Funkční období mu skončí letos v září.

V letech 1996 až 2002 byl

prezidente­m Soudcovské unie.

LN Ovlivní schodek státního rozpočtu ve výši 200 miliard příchod nových soudců do justice?

Peníze na nové soudce soudy určitě nedostanou. Doufám, že to proto aspoň bude tak, že soudce, který z justice odejde pro svůj věk nebo zdraví, bude nahrazen novým. Takříkajíc kus za kus. Ale že by soudy dostaly posily? Nevěřím, že by na to paní ministryně Benešová vyjednala peníze.

LN Které předpisy byste novelizova­l, aby to justici zrychlilo?

Co by se mělo akutně vyřešit, je běh lhůt po dobu nouzového stavu. Nejde jen o civilní procesní lhůty, kdy někdo, protože je v karanténě, nestihne podat odvolání a zpětně žádá o prominutí odvolací lhůty a její navrácení. Jde především o hmotněpráv­ní lhůty. Ty obvykle bez dalšího propadají.

Nějaká rychlá právní úprava by proto měla tyhle lhůty na určitou dobu zastavit. Jinak to vyvolá desítky sporů. Lidé se budou soudit, aby ty lhůty zpochybnil­i. Z poslední porady předsedů krajských soudů na ministerst­vu spravedlno­sti vyplynulo, že to jeho legislativ­ci zkusí promyslet.

Je vyloučeno, aby po opadnutí nouzového stavu nepřišla na soudy vlna insolvencí a osobních úpadků. V tom se mohou typově vrátit 90. léta.

 ?? FOTO TOMÁŠ NAHODIL ?? Předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra soudí i během nouzového stavu. „Jednání nařizujeme do největších jednaček. Účastníci v nich od sebe nesedí dva, ale sedm metrů. Chráníme tím je i sebe,“říká.
FOTO TOMÁŠ NAHODIL Předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra soudí i během nouzového stavu. „Jednání nařizujeme do největších jednaček. Účastníci v nich od sebe nesedí dva, ale sedm metrů. Chráníme tím je i sebe,“říká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia