Lidové noviny

Škoda že už dávno nemáme e-sbírku

- TOMÁŠ NAHODIL redaktor LN

Nouzový stav není něco, co zažíváme každý den. Je proto pochopitel­né, pokud se vše nedaří hned napoprvé, jak by mělo. Některým problémům, které nastávají při vyhlašován­í krizových opatření, ale stát mohl dávno předejít.

Ještě před vyhlášením nouzového stavu vydávalo mimořádná opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví ministerst­vo zdravotnic­tví. Omezilo například letecké spojení se zeměmi, v nichž naplno propukla pandemie koronaviru.

Během nouzového stavu převzala iniciativu vláda. Lidem i firmám začala povinnosti ukládat a jejich práva omezovat podle krizového zákona.

Minulý týden se přijímání zásadních krizových opatření týkajících se ochrany veřejného zdraví vrátilo zpátky do gesce ministerst­va zdravotnic­tví. Vláda však po dobu nouzového stavu nadále může vyhlašovat jiná opatření, třeba povolávat vojsko k plnění úkolů policie.

Kromě toho regulují práva a povinnosti na svém území i kraje. Příkladem budiž povinnost cestovat v městské hromadné dopravě se zakrytým nosem a ústy.

Situace, v níž jsme se ocitli, ukazuje, že tradiční média nejsou pro většinu obyvatelst­va prioritním, a už vůbec ne jediným zdrojem informací. Tiskové konference v přímém televizním přenosu jsou v pořádku. O většině krizových opatření se ale veřejnost dozvídá ze sociálních sítí. Ty je přebírají z webových stránek Úřadu vlády, ministerst­ev zdravotnic­tví, práce a sociálních věcí, financí, průmyslu a obchodu... Anebo digitálníc­h médií, pochopitel­ně.

Množství povinností, jimiž se mají lidé i firmy řídit, lze splnit pouze tehdy, jsou-li informace o nich dostupné, přehledné a aktuální.

Současná situace nás akutně vystavuje potřebě rychle zjistit, co platí. Čím se máme řídit. A v tom nám už dávno mohla pomáhat e-sbírka. Proto když se teď mluví o tom, jaké ponaučení si z těchto dní odneseme do budoucna, za sebe říkám, že by tu co nejdřív měl být funkční online portál pro digitální vyhlašován­í norem státu, krajů i obcí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia