Lidové noviny

Jsou zavření doma. Trénují?

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Nemohou závodit, trénovat, někteří z nich ani ven. Obavy z šíření nákazy Covid-19 postihly i české sportovce, kteří jsou rozeseti po celém světě. Jak tráví své nucené a neplánovan­é volno?

PRAHA Jedním z těch, kdo musel podstoupit povinnou čtrnáctide­nní karanténu, byl i český cyklista Roman Kreuziger, jenž po návratu ze zkráceného etapového závodu Paříž–Nice musel zůstat doma.

Svůj denní režim pak sdílel na vlastním Instagramu. A rozhodně nezahálel. Hrátky s dcerami střídal s pilným tréninkem na speciálně upraveném rotopedu, a aby se nenudil, simuloval si trasy pomocí tabletu. „Před snídaní jsem se projel Londýnem,“vtipkoval.

Zavřený doma zůstal povinně také Patrik Auda, basketbalo­vý reprezenta­nt hrající ve francouzsk­ém Boulazacu. Ten první týden pauzy uvítal, aspoň si prý pořádně odpočinul.

„Druhý týden už to ale začala být nuda,“prozradil v rozhovoru pro stránky českého basketbalo­vého svazu. „Doma v Boulazacu jsem neměl ani nic na cvičení. Naštěstí jsem teď v Brně v bytě pronajatém od kamaráda, kde hned vedle je domácí tělocvična s posilovací­mi stroji a já tam bývám úplně sám,“řekl.

Bauer opět bez rodiny. Přestože je doma

V karanténě je lyžařská legenda Lukáš Bauer, který přišel o závod v Norsku, kam se těšil. Místo toho musí sedět doma. Neodpočívá ale, práce má nad hlavu.

„Dá se říct, že celý den trávím v jedné místnosti – své pracovně, odděleně od zbytku rodiny. To je taky paradox – když už jsem přiletěl po sezoně plné cestování domů, nemůžu s nimi ani být. Taková je ale situace a nedá se nic dělat, ani se zrušením závodů. Důležitějš­í jsou teď jiné věci,“podotkl pro iDNES.cz.

Všemožnými domácími vychytávka­mi se snaží zabavit česká beachvolej­balistka Barbora Hermannová. Ta na Instagram vložila video ze své domácí přípravy, na kterém si pinká volejbalov­ým míčem na balkoně o zeď. Její způsob tréninku zaujal i špičkové volejbalov­é kluby, díky čemuž se z ní rázem stala celebrita. „Zdraví je přednější, o tom žádná,“okomentova­la pak odložení olympijský­ch her v Tokiu.

Část sportovců však uvázla v zahraničí, kde čekají, zda se jejich ligy ještě rozjedou, či nikoliv. Jedním z nich je i fotbalista Zdeněk Ondrášek, který hraje za Dallas. I ten si nyní musí hledat jiné vyžití.

„Nikdo nemůžeme trénovat s týmem ani nemůžeme využít hřiště na stadionu, takže to není jednoduché. Cvičím doma skoro každý den, hraju si se psem, což je taky dobrý trénink, chodím běhat. Člověk se hýbe furt, ale samozřejmě to v porovnání s normálním tréninkem je špatné. Člověku to chybí, ale udržovat se musí, aby neztloustl,“řekl pro ČTK.

Kaberle rozváží jídlo v rodinné restauraci

Ne všichni sportovci však doma odpočívají či vymýšlí možnosti, jak se udržet ve formě. Například Tomáš Kaberle, který žije v kanadském Ontariu, se místo toho rozhodl pomoci manželce.

V rodinné restauraci tak rozváží jídlo. „Zákazníci se chichotají, dělají fotky nebo se zvědavě dívají a říkají, že mě odněkud znají,“smál se na stanici CBC a dodal: „Baví mě to. Pokud mohu v tomto čase vyvolat na jejich tváři úsměv, udělám cokoliv.“

Někteří sice nařízenou karanténu nemají a nemusí trčet doma, přesto se snaží být zodpovědní a zbytečnému lidskému kontaktu se vyhýbat. „Tréninkový plán si plním běháním po lese nebo odlehlých stezkách mimo město,“popsal na klubovém webu stoper Olomouce Václav Jemelka.

Podobný režim si naordinova­l i hokejista Litvínova Michal Moravčík. „Sám chodím jen na delší procházky se psem, abych měl aspoň nějaký pohyb. Člověk moc možností nemá, jak se nějak vybít. Je to hodně omezené a je to znát. Už mi z toho doma trošku hrabe,“přiznal.

Naopak hokejový brankář Dominik Hrachovina, který chytá ve Finsku, vynucenou pauzu uvítal. Byl si prý jednou zabruslit na kolečkovýc­h bruslích, jinak především odpočívá a šetří síly na další náročné ročníky.

 ?? FOTO INSTAGRAM (3×) ?? Čeští sportovci během pandemie koronaviru. Na horním snímku pózuje lyžař Lukáš Bauer v domácí karanténě s dcerou, vlevo dole Roman Kreuziger před domácí vyjížďkou po Londýně, vpravo pak fotbalový reprezenta­nt a záložník Dallasu Zdeněk Ondráček při sportování se psem.
FOTO INSTAGRAM (3×) Čeští sportovci během pandemie koronaviru. Na horním snímku pózuje lyžař Lukáš Bauer v domácí karanténě s dcerou, vlevo dole Roman Kreuziger před domácí vyjížďkou po Londýně, vpravo pak fotbalový reprezenta­nt a záložník Dallasu Zdeněk Ondráček při sportování se psem.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia