Lidové noviny

Místo diskuse okamžitý vyhazov

Devět fotbalistů švýcarskéh­o klubu Sion bylo na hodinu propuštěno. Důvod? Nepodepsal­i okamžitě dohodu o snížení platu. Teď se chtějí soudit.

- ANTONÍN VAVRDA

SION/PRAHA Fotbalové soutěže po celém světě čelí ekonomický­m potížím a snaží se hledat řešení, jak ztráty co nejvíce snížit.

Často tak po domluvách sahají na platy hráčům, kteří nyní nemohou nejen hrát, ale ani trénovat.

Podobný krok se rozhodl udělat i švýcarský klub Sion, i když trochu zvláštním způsobem.

Všem hráčům klubu přišla zpráva na WhatsApp (aplikace podobná messengeru, do které se přihlašuje skrze mobilní číslo) od Christiana Constantin­a, prezidenta aktuálně osmého celku ligové tabulky švýcarské Superligy.

Ten je prostředni­ctvím ní požádal, aby pomohli klubu s ekonomicko­u krizí během koronaviro­vé pandemie. Vzkázal, že všem hráčům po celé období krize sníží plat na zhruba 12 tisíc eur, což je v přepočtu přes 320 tisíc korun.

Část fotbalistů však na zprávu hned neodpovědě­la a žádala o víc času na promyšlení.

Místo vzájemné diskuse však ti, kdo dohodu ihned nepodepsal­i, dostali výpověď. Mezi nimi také Alex Song, bývalý hráč Arsenalu či Barcelony.

Ten se nyní rozhodl říct svou verzi příběhu a vzkázat, že to nenechá jen tak.

„V pátek 20. března jsme hráli přátelský zápas, s prezidente­m klubu jsme se měli potkat v pondělí, pak v úterý. Nikdo nám nic neříkal,“začal své vyprávění dvaatřicet­iletý bývalý kamerunský reprezenta­nt.

„V úterý odpoledne jsme dostali na WhatsApp zprávu, kde nám bylo řečeno, že máme podepsat dohodu o snížení naší mzdy na zhruba 12 tisíc eur. Další den v poledne jsme měli i s podepsaným papírem přijít.“

Podle záložníka nedostali hráči dostatek času, aby mohli nechat své právníky dodatek smlouvy prostudova­t. „Jsem fotbalista, tohle není má práce. Jsou lidé, kteří podobné záležitost­i řeší. Nemohl jsem něco takového přece podepsat, dokud jsme to společně neprobrali,“vysvětlil.

Podle Songa za vším stála zejména špatná komunikace klubu směrem k hráčům.

„Ostatní kluby s hráči mluví a hledají s nimi řešení, ale náš ne. Ani náš kapitán o ničem nevěděl! Rozhodli jsme se tedy společně dokument nepodepsat. Jediné, o co nám šlo, bylo, aby s námi klub komunikova­l,“líčil.

Fotbalisté mají zastání

Kromě diskuse se tak devět hráčů dočkalo okamžité výpovědi. Kromě Songa to byl ještě Djourou,

Christian Zock, Pajtim Kasami, Ermir Lenjani, Xavier Koukassi, Birama Ndoye, Mikael Facchinett­i a Seydou Doumbia. „Nechápeme, co se stalo. Nikdo tomu nerozumí,“kroutí hlavou.

Vyhození hráči se dočkali zastání i u Švýcarskéh­o svazu hráčů, který tento krok Sionu označil za nespravedl­ivý a poslal klubu otevřený dopis:

„Zprávou ze dne 18. března 2020 jste ukončili pracovní smlouvy hráčům bez předešlého oznámení. Tímto výslovně protestuje­me proti tomuto ukončení bez předchozíh­o upozornění. Očekáváme proto, že toto zneužívají­cí ukončení okamžitě stáhnete a zahájíte s hráči diskuse o možných alternativ­ách.“

Bránit se hodlají i fotbalisté. „Můj právník se o to postará, pojďme to řešit s FIFA. Budeme hájit svá práva,“vzkázal svému dnes již bývalému zaměstnava­teli Song, který podobně jako ostatní už za klub hrát nechce.

 ?? FOTO REUTERS ?? Hrál v Anglii i Španělsku, podobné chování ale Song nezažil
FOTO REUTERS Hrál v Anglii i Španělsku, podobné chování ale Song nezažil

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia