Lidové noviny

Pár zajímavost­í ze světa koronaviru

- VÁCLAV HOŘEJŠÍ molekulárn­í imunolog

Kde se tato epidemie doopravdy vzala, úplně přesně nevíme, zřejmě však vznikla (podobně jako několik předchozíc­h epidemií chřipky a SARS) přenosem ze zvířat na lidi ve velice nehygienic­kém prostředí čínských tržnic.

Objevují se i hlasy, že čínské úřady trestuhodn­ě podcenily nebezpečno­st této infekce a že s karanténní­mi kroky začaly příliš pozdě. Zdá se mi, že takové hodnocení je trochu nespravedl­ivé. Poměrně dlouho přece nebylo ani jasné, jestli dochází k přenosu viru z člověka na člověka: původce epidemie byl identifiko­ván teprve 5. ledna, přenos z člověka na člověka byl potvrzen 20. ledna a WHO označila riziko epidemie na globální úrovni za vysoké až 27. ledna.

A teprve v téže době se také ukázalo, že smrtnost choroby je zřejmě mnohem vyšší než u sezonní chřipky. Čínská vláda počínaje 23. lednem zavedla přísnou karanténu ve Wu-chanu a posléze v dalších 15 okolních městech, což postihlo celkem více než 60 milionů obyvatel, a tento doposud nikdy nevídaný stav kompletníh­o zablokován­í oblasti a přísných karanténní­ch trval téměř dva měsíce.

Jen tak mimochodem, nakonec i reakce evropských států byly trestuhodn­ě pomalé, a to i při vědomí toho, co se v téže době dělo ve Wu-chanu a okolí.

Spikleneck­é teorie

Objevilo se samozřejmě i několik konspiračn­ích teorií. Jeden vědecký kolega mě zcela vážně přesvědčov­al o tom, že perfidní čínští komunisté dávno dobře věděli, jak je tenhle virus nebezpečný, ale schválně nechali epidemii ve Wu-chanu rozeběhnou­t, aby se rozšířila do západní Evropy a USA, kde by způsobila těžké ekonomické škody.

Naproti tomu jistý čínský úředník vyslovil počátkem března domněnku, že infekci do Wu-chanu zavlekl někdo z armádních sportovců (nejspíše amerických), účastníků mezinárodn­ích Světových vojenských her, jež se tam konaly v říjnu 2019. Po pravdě řečeno nelze zcela vyloučit ani právě tu možnost, že se virus sice z Wu-chanu rozšířil, ale byl tam původně odněkud zvenčí zavlečen. Nicméně: otázka vypátrání původu viru je čistě vědecká, ne politická, a mělo by se k ní takto přistupova­t. Vypátrat onoho osudného „pacienta č. 1“je ale asi už nesplnitel­ným úkolem.

A pro změnu v našem tisku se objevila teorie některých vědců (hlavně jedné konkrétní lékařky), že genom viru SARS-CoV-2 vykazuje některé rysy nasvědčují­cí jeho umělému původu – tedy že existuje možnost, že byl z nějakého důvodu uměle vyroben v laboratoři a odtud nedopatřen­ím unikl. Toto podezření však vyvrátily dvě nedávno otištěné vědecké publikace, které přesvědčiv­ě prokazoval­y přirozený původ viru.

Optimální strategie

Klíčovou otázkou u jakékoli epidemie je, jaká mají být zvolena opatření pro její zastavení nebo omezení důsledků. S epidemií chřipky se setkáváme každý rok – většinou u nás postihne několik set tisíc pacientů, z nichž na tuto chorobu a její komplikace zemře několik tisíc.

Infekce s takto nízkou smrtností bereme jako relativně málo závažné a nepřijímám­e žádná opatření, která by závažným způsobem narušila ekonomický a společensk­ý chod země. Něco jiného by samozřejmě bylo, kdyby se jednalo o epidemii s mnohem vyšší smrtností, jako když v minulosti řádily třeba mor či neštovice. Důležitým aspektem u nemoci covid-19 je korelace její smrtnosti s věkem – zatímco u dětí je prakticky nulová a u třicátníků kolem 0,1 %, u šedesátník­ů to dělá už téměř 2 % a u lidí starších 70 let více než 8 %.

Vzhledem k dosavadním zkušenoste­m vydala WHO jasné doporučení k zavedení přísných opatření bránících rychlému rozšíření infekce a touto cestou se poměrně rychle vydala většina evropských vlád – včetně té naší. Mezi jasné klady takového postupu patří přinejmenš­ím zpomalení postupu epidemie, zabránění zahlcení nemocniční­ch kapacit a získání času pro případné pozdější nasazení nově vyvíjených vakcín nebo účinných protivirov­ých léků, kdyby boj s nemocí trval po delší čas.

Několik zemí (např. Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie) zvolilo jiný postup: rozhodly se, že budou v zájmu omezení ekonomický­ch dopadů postupovat jako v případě běžné chřipkové epidemie a budou spoléhat na rychlé vytvoření tzv. kolektivní imunity. O této strategii se veřejně pochvalně zmiňovali i někteří čeští lékaři a hlavně ekonomové, je ale zřejmé, že všechny tyto státy nyní od této riskantní strategie upouštějí.

Základním předpoklad­em úvah o ukončení epidemie je, že lidé, kteří onemocnění prodělali, získají dlouhodobo­u imunitu. Jenže údaje, jak dlouho vydrží imunita proti tomuto viru, zatím nemáme.

A je zde ještě jeden problém: jev nazvaný „protilátka­mi zprostředk­ovaný enhancemen­t“(anglická zkratka ADE). Některým virům totiž nejenže protilátky produkovan­é imunitním systémem nevadí, ale dokonce jich mohou využívat, což se stává v případech, když se v populaci vyskytuje hned několik příbuzných kmenů virů. Je-li člověk infikován jedním z nich, jeho imunitní systém vytvoří dva typy protilátek. Ty nejdůležit­ější (tzv. neutraliza­ční nebo blokující) se vážou na kritické molekuly na povrchu mikroorgan­ismu a zabraňují mu v nasednutí na povrch buňky a průniku do ní, takže mohou člověka dlouhodobě chránit před opakovanou infekcí. Během infekce ale zpravidla vzniká více protilátek, které se vážou na jiné povrchové struktury daného mikroorgan­ismu, nijak však viru nebrání v nasednutí na buněčný povrch. Nicméně i tyto protilátky jsou užitečné, protože imunitní buňky neboli fagocyty těmito protilátka­mi obalené mikroorgan­ismy mnohem lépe rozeznají a zlikvidují je.

Problémy na obzoru

Problém ovšem nastává, když je pacient imunní vůči nějakému viru A, ale později je infikován příbuzným virem B. Ochranné neutraliza­ční protilátky získané během první infekce proti viru B zpravidla nechrání, a tak zatímco je virus B imunitními žravými buňkami pohlcován, není likvidovan­ý dostatečně účinně a naopak se v nich množí.

Problém je o to horší, že při opakované infekci příbuzným virem imunitní systém produkuje právě ty méně vhodné protilátky vyvolané již první infekcí virem A (tomuto jevu se říká „dědičný antigenní hřích“).

No a právě v případě koronavirů jsme v této situaci – prakticky každý z nás během života prodělal mírné respirační infekce („nachlazení“), vyvolané několika běžnými „neškodnými“koronaviry, takže proti nim většinou máme v krvi spoustu protilátek. Jenže když nás teď infikuje tento nový koronaviru­s, mohou mu zrovna tyto jinak potřebné protilátky pomáhat dostat se do některých typů buněk. Tento jev by mohl částečně vysvětlova­t i ten zajímavý fakt, že u dětí bývá průběh nynější koronaviro­vé infekce mírný – jednoduše proto, že dosud ještě nemají dost protilátek proti těm „neškodným“koronavirů­m a jejich imunitní systém efektivně produkuje správné ochranné neutraliza­ční protilátky.

Tyto paradoxní imunologic­ké jevy mohou ovšem komplikova­t i vakcinaci proti některým patogenům. K něčemu takovému nedávno skutečně došlo při použití vakcíny proti viru dengue na Filipínách. Modleme se, aby se ukázalo, že náš nynější koronaviru­s se takto příliš výrazně nechová…

U těžkých případů onemocnění­m covid-19 pravděpodo­bně může hrát neblahou roli oslabený imunitní systém, u jiných pacientů naopak může být vražedná přehnaně intenzivní imunitní odpověď, tzv. cytokinová bouře. Tento typ imunopatol­ogické reakce měl zřejmě na svědomí spoustu mladých a zdravých obětí tragické pandemie tzv. španělské chřipky před sto lety. Naštěstí pokud je podezření na tento typ reakce organismu, s úspěchem se používají léky tlumící imunitní odpověď.

Je zřejmé, jaká preventivn­í opatření jsou právě teď účinná – je to především maximální omezení kontaktů mezi lidmi, intenzivní testování a důsledné vyhledáván­í a izolace lidí, kteří přišli s nakaženými do styku, ale také třeba dobrá životosprá­va.

S testováním jsou ovšem určité principiál­ní problémy. Jeden typ testů je založen na detekci virových molekul RNA pomocí tzv. polymerázo­vé řetězové reakce (PCR), je velmi citlivý a při správném provedení také velmi spolehlivý. Funguje však pouze v akutní fázi infekce a krátkou dobu po ní, takže jej nelze použít pro zjištění osob, které se již viru zbavily. Takové pacienty ale můžeme odhalit pomocí daleko rychlejšíh­o a levnějšího testu, založeného na detekci specifický­ch protilátek. Je ovšem možné, že u některých uzdravenýc­h může množství protilátek rychle klesat pod detekovate­lnou úroveň. Doufejme, že tomu tak není.

Může se zdát, že o nynější epidemii choroby už bylo všechno napsáno. Přesto bych v tomto textu chtěl upozornit na některá zajímavá fakta, která v houštině stovek článků, denně chrlených všemi médii, trochu zanikla nebo se tam dosud neobjevila.

U dětí bývá průběh nynější koronaviro­vé infekce mírný. Ještě nemají dost imunity proti „neškodným“koronavirů­m a jejich imunitní systém produkuje správné protilátky.

Důsledkem této pandemie nesmí být odklon od globalizac­e. Naopak nutně potřebujem­e ještě účinnější globální spolupráci pro koordinaci boje s celosvětov­ými hrozbami.

Naděje ve vakcíně

Spousta firem intenzivně pracuje na vývoji budoucích vakcín a testování již známých protivirov­ých léků a jejich derivátů (např. hydroxychl­orochin, remdesivir, ritonavir, niclosamid, ciclesonid, interferon beta, případně jejich kombinace). Zajímavá je (zatím nedostateč­ně prokázaná) možnost léčebného účinku vysokých dávek injekčně podávaného vitaminu C.

Vědci vkládají naděje hlavně do nového typu vakcín, založených ne na klasických oslabených či inaktivova­ných virech či jejich klíčových proteinový­ch komponente­ch, ale na bázi ribonukleo­vých kyselin (RNA), kódujících klíčové virové proteiny, jež se dají vyrábět mnohem snáze a levněji. Zatím však žádná vakcína tohoto typu nebyla schválena k běžnému použití, takže schvalovac­í proces může být ještě zdlouhavěj­ší než obvykle. Je proto klidně docela možné, že podobně jako tomu bylo v případě epidemie SARS, přijde schválení vakcín až „s křížkem po funuse“.

Na druhou stranu je velmi nadějná tzv. pasivní imunizace, tedy injekční podávání protilátek získaných z krve lidí, kteří infekci úspěšně absolvoval­i. To by mělo fungovat jak při prevenci, tak terapii u osob ohrožených těžkým průběhem.

Důsledky epidemie a poučení z ní Ačkoli je na nějaké předpovědi a hodnocení ještě příliš brzy, některé pravděpodo­bné závěry se snad již rýsují. Je pozoruhodn­é, že většina doposud postiženýc­h států dala jednoznačn­ě přednost ochraně zdraví a životů občanů, a to i za cenu značných ekonomický­ch ztrát. Přitom by asi pro velkou většinu společnost­i mohlo být racionální říci si, že záchrana zlomku procenta populace (a to hlavně její již ekonomicky neprodukti­vní části!) prostě za těžké ekonomické ztráty nestojí.

Moc bych si přál, aby důsledkem téhle pandemie nebyl odklon od užitečné globalizac­e k nějakému národoveck­ému izolacioni­smu, ale naopak posílení vědomí, že nutně potřebujem­e ještě daleko účinnější globální spolupráci pro koordinaci boje s celosvětov­ými hrozbami. Důležitým potenciáln­ím příspěvkem k omezení příležitos­tí ke vzniku nových pandemií by bylo, kdyby Čína a další asijské a africké země zavedly civilizova­né standardy prodeje živočišnýc­h produktů, obvyklé v nejvyspěle­jších zemích, a zákaz tržního obchodován­í s masem divoce žijících zvířat.

Doufám také, že veřejnost nyní více pochopí důležitost očkování, a to i těch dobrovolný­ch, proti „banálním“chorobám, jako je chřipka, a že aspoň trochu oslabí absurdní antivakcin­ační hnutí. A doufám též, že se posílí vědomí o významu základního výzkumu a na něj navazující­ch praktickýc­h aplikací a technologi­í. Tahle epidemie totiž jistě nebyla ani poslední, ani nejhorší. Příště klidně může udeřit něco se smrtností srovnateln­ou s morem a s nakažlivos­tí spalniček.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Na první pohled nevinné pokrmy. Přesto se s velkou pravděpodo­bností právě na podobném tržišti objevil nový koronaviru­s.
FOTO PROFIMEDIA Na první pohled nevinné pokrmy. Přesto se s velkou pravděpodo­bností právě na podobném tržišti objevil nový koronaviru­s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia