Lidové noviny

Nekázeň se může Čechům vymstít

Porušování karantény o svátcích uvidíme příští týden na datech, myslí si šéfepidemi­olog Prymula

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Krásné počasí o Velikonocí­ch vytáhlo Čechy do ulic a do přírody. Bohužel v nich také vyvolalo euforii, která vedla k porušování do té doby dodržované koronaviro­vé karantény. Lidé se ven houfně vypravili bez předepsaný­ch roušek, sdružovali se a mnohde nedodržova­li nařízené minimální dvoumetrov­é odstupy.

Neposlušno­st se jim ale může vymstít, a to hned ze dvou důvodů. Virus má zhruba dvoutýdenn­í inkubační dobu, je proto možné, že po dalším víkendu začne počet nakažených v zemi opět výrazněji stoupat. Když by navíc překročil hranici 400 nově nemocných denně, vláda opět utuží teď trochu uvolněná bezpečnost­ní opatření.

„Pokud dojde k nějakému výkyvu, zastavíme další rozvolňová­ní, případně bychom museli vrátit některá omezení,“řekl LN ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). „Stále platí nošení roušek a omezení pohybu,“zdůraznil.

A přidal se i jeho náměstek, epidemiolo­g Roman Prymula. „Bohužel si dobré výsledky někteří vyložili tak, že už nic nehrozí. Myslím si, že příští týden to na datech jasně uvidíme,“doplnil šéf speciálníh­o protivirov­ého týmu vlády. Sám si přitom ještě před Velikonoce­mi pochvalova­l, že počet nově nakažených klesá.

Jízdní řád k uvolňování

I kvůli tomu se kabinet rozhodl doposud přísnou regulaci životů Čechů trochu uvolnit. A během prodloužen­ého víkendu ani neposilova­l policejní kontroly. „Mám dojem, že (lidé) jsou si vědomi toho, že pokud nedodrží pravidla, místo jejich dalšího rozvolňová­ní bude muset následovat opětovné utužení,“varoval premiér Andrej Babiš (ANO) před svátky.

Za tvrdý přístup k potírání viru vládu v neděli pochválil prezident Miloš Zeman. Liberálněj­ší pojetí pandemie, jaké zvolilo Švédsko nebo v počátku i Spojené království, se podle něj neosvědčil­o. „Náš plán by měl pokračovat v tom, co se tady úspěšně dělá, protože už dnes víme, že epidemie ustupuje,“uvedl prezident v rozhovoru pro televizi Prima.

Kabinet nicméně chystá postupný návrat k normálnímu životu. Jeho součástí bude i „jízdní řád“uvolňování omezení obchodu a služeb, který má vláda zveřejnit dnes. „Počítáme se třemi vlnami,“řekl ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

K návratu k běžnému životu se musí Češi propracova­t. Je důležité, aby i nadále byli trpěliví a dodržovali platná nařízení. „Všichni musíme být teď ještě zodpovědně­jší, pokud chceme, aby se život v Česku vrátil co nejdříve zpět do normálních kolejí,“řekl LN ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Kvůli víkendovém­u porušování vládních restrikcí budou mít odborníci i politici napilno. „Daty o výskytu covid-19 se budeme velice podrobně v dalších deseti dnech zabývat a analyzovat, jaký vliv na ně měly Velikonoce,“doplnil ministr.

Šéf vládního týmu expertů Roman Prymula o víkendu rozvolnění pravidel před Velikonoce­mi obhajoval. Podle něj k němu vláda sáhnout musela, pokud nechtěla, aby lidé byli nuceni strávit čtyři dny volna zavřeni doma. „V průběhu volných dnů jsme neustále apelovali na to, aby lidé neslevili z dodržování opatření, která jsou klíčová, abychom i nadále udrželi epidemii pod kontrolou,“zopakoval včera Vojtěch.

Kdy se rozjede byznys?

Kvůli koronaviro­vé krizi je většina obchodů v zemi nuceně uzavřena. Kdo může, funguje aspoň v režimu e-shopu, restaurace také hromadně přešly na dovoz obědů k zákazníkům, případně zavedly výdejová okénka. Výjimku z přísných vládních restrikcí mají například potraviny, lékárny, drogerie nebo galanterie. Těsně před Velikonoce­mi mohly otevřít rovněž prodejny jízdních kol, hobbymarke­ty a zámečnictv­í.

Nyní přijdou tři následné kroky, během nichž by měly postupně byznys obnovit další obchody a služby. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka budou mezi jednotlivý­mi etapami vždy zhruba týdenní až desetidenn­í rozestupy. Vláda počítá s tím, že během května by mohly být otevřeny skoro všechny provozovny. Vše bude ovšem i tak záležet na dalším šíření koronaviru.

O případném uvolnění „svého“ segmentu trhu by se podnikatel­é měli pokaždé dozvědět se zhruba třídenním předstihem. Budou ovšem platit přísné hygienické a bezpečnost­ní standardy, za jejichž porušování budou hrozit výrazné sankce.

Život má mít přednost, uvedl prezident

K situaci v zemi se během víkendu vyjádřil také prezident Miloš Zeman. V rozhovoru pro soukromou televizi Prima se vyslovil pro pokračován­í tvrdé linie postupu proti koronaviru. „Epidemie ustupuje, za několik týdnů roušky sundáme,“předpovědě­l.

Vyjádřil pochybnost­i nad úvahami o možné změně taktiky. Podle některých názorů by se vláda mohla více zaměřit na ochranu nejohrožen­ějších skupin obyvatel, pravidla pro zbytek populace by se ale mohla naopak výrazně uvolnit. Virus by se tak rozšířil mezi „zdravou“část obyvatel, která by si díky tomu vytvořila takzvanou kolektivní imunitu.

Zeman je toho názoru, že takový postup sice může fungovat, experti se na jeho účinnosti ovšem neshodují. Jako politik se proto kloní k již vyzkoušené dosavadní strategii.

Zeman také uvedl, že by ochrana životů měla mít přednost před opětovným rozhýbáním hospodářst­ví. „V této zemi je nejdůležit­ější lidský život a lidské zdraví. Obětovat tohle za ekonomický růst je zhovadilos­t,“řekl prezident.

 ?? FOTO MAFRA – DAVID NEFF ?? Příjemné jarní počasí vylákalo lidi do přírody i na oddychové zóny ve městech. Stejně jako na snímku z pražské náplavky šly občas roušky dolů.
FOTO MAFRA – DAVID NEFF Příjemné jarní počasí vylákalo lidi do přírody i na oddychové zóny ve městech. Stejně jako na snímku z pražské náplavky šly občas roušky dolů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia