Lidové noviny

Dovolená v Česku. Naláká i Jágr

Kampaň má podpořit domácí cestování. Mnohé hotely a penziony hlásí na léto vyprodáno

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Všude dobře, doma nejlíp. Tímto heslem se letos budou řídit dovolenéch­tiví Češi, jimž pandemie zhatila cestu k moři či třeba do Alp. Vláda opatrně slibuje, že léto už budou moci trávit v českých hotelích, penzionech či kempech, a ne jen doma nebo na zahradě své chaty. Domácí cestovní ruch se podle ministerst­va pro místní rozvoj musí oživit. Pomoci

tomu mají dovolenkov­é poukázky nebo třeba Jaromír Jágr.

„Poukazy na dovolenou po tuzemsku by zaměstnanc­ům poskytoval zaměstnava­tel jako benefit a zároveň by si je mohl částečně odečíst z daní,“řekla LN ministryně Klára Dostálová (ANO) s tím, že cílem je restart cestovního ruchu. „Věříme v úspěšnou letní sezonu,“dodala ministryně, podle níž by zaměstnanc­i mohli poukázky využít už o prázdninác­h.

S marketingo­vou pomocnou rukou přichází agentura CzechTouri­sm, která připravuje kampaň #světovéČes­ko. „Využijeme v ní známé osobnosti, jako je Jaromír Jágr, Jaroslav Kulhavý nebo Gabriela Koukalová. Známé tváře budou vystupovat ve spotech a představí se v roli ‚ambasadorů‘ jednotlivý­ch regionů,“sdělil LN ředitel státní agentury Jan Herget.

Cílem kampaně, jejíž rozpočet obnáší 20 milionů korun, je podpořit zájem o cestování po Česku, představit méně známá místa a prodloužit sezonu až do října.

Na léto již nyní mnohé hotely a penziony hlásí vyprodáno. Stěžují si ale, že lidé se zdráhají platit zálohy, neboť panuje nejistota ohledně konce „koronaviro­vých“omezení. Podle některých odborníků navíc případný nápor domácích turistů prověří kapacitu a infrastruk­turu regionů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia