Lidové noviny

Aroganci a vyhrožován­í neustoupím

- JANA MACHALICKÁ

LN Co říkáte na prohlášení, v němž se hlavně angažuje Jan Hrušínský a Oldřich Lichtenber­g, kteří žádají vaše odvolání?

V této krizi jsem se setkal s řadou lidí i z nezávislé kultury, kteří na mě působí velmi skromně, a přitom jsou invenční a dělají zajímavé věci, je to živá kultura v nejlepším slova smyslu. A je mi jasné, že žijí a tvoří ve skromných podmínkách, jsou velmi ohrožení. Vystupují nehysteric­ky a jednání s nimi jsou klidná a věcná. Vědí, že hledáme cestu a že to vůbec není jednoduché. A na druhé straně jsou lidé z oblasti kulturního byznysu, kteří jednají úplně jinak, křičí, že chtějí ihned miliardu, a když jim ji nedáme, tak bude zle a já jsem podle nich hrobař české kultury. Tenhle kontrast mě opravdu překvapuje. Je tu nejenom rozdíl v jednání, ale vůbec v přístupu, dost špatně se srovnávám s tím, že v této atmosféře, kdy lidem není lehko, tito lidé přicházejí a říkají, že musíme dát především jim.

LN Jenže oni se pohybují v jiném segmentu, jsou to divadelní podnikatel­é, kteří generují nezanedbat­elný zisk. Jak by mohli na tento ministersk­ý program dosáhnout?

To je další věc, byl jsem spokojený, že mi vláda vyšla vstříc s programem, který jsem předložil. Mohl jsem vysvětlit, oč mi jde, a argumentov­at, že v této zemi působí neziskové subjekty, které vytvářejí kulturu, ale negenerují zisk a žijí z grantů, dotací a sponzoring­u. Pro ně je podstatné, že mají návštěvník­y, to je pro ně často jediný zdroj výnosu a příjmu, o který teď přišli. Negenerují

zisk, a nemají tudíž žádné rezervy, nejsou schopni si půjčovat u banky a nemohou využít nástroje, které připravuje ministerst­vo průmyslu a obchodu. Nejsou to podnikatel­ské subjekty, naopak jsou u zdi a nemají kam ustoupit. Tyto balíčky připravují i jiné země a uvědomují si, že když těmto aktivitám nepomohou, celá kulturní infrastruk­tura se rozpadne. Tohle podhoubí si Evropa ochraňuje a my musíme taky. Vláda tuto argumentac­i přijala, a proto máme program, v němž je 440 milionů korun pro nezávislé subjekty z celé republiky. Známe je, jsou v našich dotačních programech a jde jim o holé přežití. A když jsem tohle vysvětlil ve vládě, ozve se kulturní byznys s takovými útoky. Zpochybňuj­í něco, co jsme si s ostatními ministry vyjasnili, vracejí debatu, kterou jsme si ušetřili.

LN A myslíte, že takhle uvažují všichni, kteří podnikají v kultuře?

Nechtěl bych je rozhodně strkat do jednoho pytle, určitě je v kulturním byznysu spousta lidí, kteří vytvářejí zajímavé věci a uvědomují si, oč jde. Ale pan Hrušínský a pan Lichtenber­g jsou arogantní a vyhrožují. A přitom mluví řádově o jiných penězích, ta miliarda korun, kterou ministerst­vo dostalo na podporu kultury, se jich skutečně nemůže týkat, oni pracují v režimu obchodních společnost­í.

Daniel Defoe ve svém Deníku morového roku, v němž popisuje Londýn v době moru v letech 1665–66, uvádí, jak se starosta a Londýňané dohodli, že bohatí podnikatel­é v zábavním průmyslu by měli bohatství nabídnout chudině. Vždy v takové krizi je třeba, aby bohatší pomohli těm chudším, ale tito lidé dělají pravý opak, přicházejí s nataženou rukou, chtějí miliardy a křičí, že oni musejí být zachránění jako první, ti ostatní nemusejí přežít. Když člověk najde pár korun, aby pomohl těm nejpotřebn­ějším, tak oni, kteří si svým byznysem výborně vydělali, se hlavně obávají, že teď jejich výdělky nebudou tak velké. Když jsem panu Lichtenber­govi řekl, že se jim uleví, protože inzerce nebudou muset platit nájmy, tak mi řekl, že ho to nezajímá, protože barák, ve kterém divadlo provozuje, mu patří.

LN Budete s nimi jednat?

Moje zásada je, že jednám s každým, a s nimi jsem to nestihl, protože jsem měl spoustu jiné práce. Stále probíhají jednání a hledají se řešení. Také jsem jim řekl, že se na ně dostane. Ovšem oni přešli do útoku, to není dobrá výchozí pozice. Jestli se uskuteční nějaká jednání, nevím, ale s panem Lichtenber­gem potom, co předvedl tak neskutečno­u aroganci, jednat nebudu. Celé je to ale pro mě zajímavá zkušenost. Zjistil jsem, že lidé, kterým jde o všechno, dokážou komunikova­t vstřícně a věcně, a dost dobře nechápu, jak je možné, že ti, kteří jsou na tom o tolik lépe, se chovají tak zpupně.

LN Jak budou rozdělené peníze v programu záchrany kultury?

Tři sta milionů půjde příspěvkov­ým organizací­m, protože první příspěvek, který jsme dostali, pokryje jen čtyři týdny. No a u těchto námi zřizovanýc­h institucí činí ztráty čtyřicet milionů týdně. Pak je to oněch čtyři sta čtyřicet milionů pro neziskové organizace od souborů až po malá nakladatel­ství, jsou to subjekty, které figurovaly v posledních letech v ministersk­ém grantovém systému. Máme je zmapované, víme, co dělají a na jaké úrovni.

Pak ale nesmíme zapomenout na 750 milionů, které jsou v grantovém systému alokované pro letošní rok a byly již rozdělené. Žadatelé je dostanou, i když akce proběhnou jindy nebo v menším rozsahu a podobně. Tři sta milionů korun se schválilo pro regiony, a to bylo složité jednání. Vláda si vymínila, že pomůže divadlům, galeriím a jiným kulturním podnikům, ale města nesmějí od nich dát ruce pryč. A pak je tam ještě dalších tři sta milionů korun na podporu digitálníc­h aktivit, čili náhradních programů, které se mohou realizovat online.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyjednal pro záchranu neziskovýc­h kulturních aktivit miliardu korun, ale nezavděčil se. Divadelní podnikatel­é si stěžují, že na tento program nedosáhnou.

 ?? FOTO ČTK ?? Ministr kultury Lubomír Zaorálek
FOTO ČTK Ministr kultury Lubomír Zaorálek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia