Lidové noviny

Remdesivir zlepšil stav dvěma ze tří pacientů

- BARBORA SMOLÍKOVÁ

PRAHA Zdravotní stav se u většiny z prvních 53 pacientů léčených experiment­álním lékem Remdesivir zlepšil. Konkrétně se tak stalo ve 36 případech. Ale také se u mnohých objevily vedlejší účinky. Vyplývá to z nově publikovan­é vědecké studie. Ta analyzoval­a průběh léčby nemocných covid-19, kteří jako první vyzkoušeli přípravek od americké farmaceuti­cké firmy Gilead.

Studii zveřejnil během Velikonoc prestižní časopis New England Journal of Medicine a dosavadní vývoj ohledně nadějného léku dále shrnul šéf firmy Gilead Daniel O’Day v dopise zaměstnanc­ům. Analýza se týkala lidí s velmi vážným průběhem onemocnění covid-19. Lék jim poskytl americký výrobce v rámci schématu, ve kterém se přípravek dostává k těm nejpotřebn­ějším případům pro experiment­ální léčbu. V České republice takto dostal lék jeden pacient.

Do analýzy byla zahrnuta data prvních nemocných, jimž byl remdesivir podáván mezi 25. lednem a 7. březnem. Český pacient do ní tedy začleněn nebyl. Přípravek dostávali po dobu deseti dní.

Z 53 zkoumaných infikovaný­ch se jich 22 léčilo ve Spojených státech, 22 v Evropě či Kanadě

a devět v Japonsku. Všichni měli velmi vážný průběh onemocnění, více než polovina byla odkázána na plicní ventilaci. Jejich stav se během 18 dnů zlepšil u 36 z nich, tedy u 68 procent. Z celého vzorku byla téměř polovina (25 pacientů) z nemocnic propuštěna, sedm lidí zemřelo.

Jan Konvalinka, vedoucí výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd, na svém facebookov­ém profilu napsal, že smrtnost je tak mnohem nižší, než jakou vykazují srovnateln­é studie jiných léčebných postupů, které byly nedávno publikován­y v Číně.

Práce zmiňuje i vedlejší účinky. Nějaké z nich hlásilo 60 procent pacientů, u dvanácti byly vážné. Nejběžnějš­í byla vyšší hladina jaterních enzymů, průjem, vyrážka či nízký tlak.

Podle šéfa Gileadu O’Daye jsme ještě daleko od toho, abychom mohli definitivn­ě říci, jestli je remdesivir efektivní a bezpečný lék. Pokud by se ukázalo, že ano, odhaduje se cena jednotlivé léčby na devět dolarů, v přepočtu 225 korun. S odvoláním na Andrewa Hilla z Liverpools­ké univerzity to uvedla agentura Bloomberg.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia