Lidové noviny

Hlasování rouškami

Jak dopadly Velikonoce? Uvidíme za 10 dnů

- Zbyněk Petráček

Výraz „hlasování nohama“je známý z komunismu. Lidé dodržovali pravidla režimu, ale když měli možnost volby, třeba na zájezdu v cizině, často „hlasovali nohama“a zůstali venku. Ten příměr je nadsazený, ale cosi podobného ukázaly Velikonoce ve vztahu k disciplíně a opatřením vlády. Lidé „hlasovali rouškami“.

Velikonoce přišly po měsíci karantény. Přinesly čtyři dny volna a pěkné počasí, tedy ideální kombinaci pro to, aby lidé projevili své skutečné naladění. Četnost nošení roušek poklesla. Dokládají to strážníci na nárůstu přestupků. A výstrahu vyslovily dvě známé osobnosti: šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček a jeho předchůdce Roman Prymula. Straší jenom, nebo pokles disciplíny v nošení roušek zavání hrozbou?

Kdo to chce bagatelizo­vat, ať se podívá na světová čísla. Ta ukazují, že hrozba prudkého nárůstu nakažených není jen planá a že ji může rozjet malé opomenutí. Turecko se donedávna cítilo v bezpečí, ale teď je na 9. místě světového žebříčku infikovaný­ch. Nárůsty zažily i Švýcarsko a Island, státy dávané v mnohém za vzor.

Česko není policejní stát. I kdyby někdo chtěl na každou stezku a do každého lesa postavit policisty, nešlo by to, neboť jejich počet nestačí. Když už se mluví o policejním státu, týká se to spíše „chytré karantény“či inspirací Jižní Koreou. Tam přichází ke slovu digitální „Velký bratr“a povinné sledování. I proto lze říci, že větší význam než formální pravidla nouzového stavu má osvěta.

Je třeba stále opakovat, že čerstvě publikovan­á čísla nakažených odrážejí realitu starou asi dva týdny (tehdy se ti lidé nakazili). Když někdo straší třeba tím, že se v důsledku změny klimatu upečeme, bude to možné ověřit až za desítky let. Ale straší-li se důsledky velikonočn­í nedisciplí­ny v nošení roušek, čísla to doloží či vyvrátí už za 10, nanejvýš 14 dnů. Každý pak uvidí, zda „hlasování rouškami“zůstalo bez následků. Pokud ne, užijeme si karanténní buzerace o to déle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia