Lidové noviny

O autoritářs­ké nákaze

-

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron to řekl zcela jasně: „Den po vítězství nad koronavire­m nepřinese návrat ke dni před ním.“Nelze si představov­at návrat k normálu už jen proto, že „normál“byl součástí problému. Proměnu nutně podstoupí náš vztah k pobytu na veřejnosti, k podávání rukou či k nákupům. Změny budou i globální. Státníci se už teď musí připravova­t na přechod k postkorona­virovému světovému řádu, tvrdí americká diplomatic­ká legenda Henry Kissinger.

Co přesně nás čeká, nikdo nedokáže předvídat. Epidemie je událostí v silném slova smyslu. Události nejsou „fakta“, jejich podstatou je způsobovat trauma a zároveň činit nemožné možným. Nebudeme již poté stejní jako dřív, začneme brát za normální věci, které bychom předtím jasně vyloučili jako nepředstav­itelné. Třeba že nám vláda může zakázat vycházení.

Evropa dnes zažívá výjimečný stav. Gerontocid­ní nákaza působí na starém kontinentu mnohem větší zmar než v místě svého původu. Čína, vybavená svým digitálním špehovacím aparátem, se totiž ukázala jako mnohem lépe připravená na boj s neviditeln­ým nepřítelem. Zatímco u nás technologi­e na rozpoznává­ní obličejů funguje jen na ruzyňském letišti, říše středu využívá už 200 milionů inteligent­ních kamer, rozesetých po celé zemi. Mezi poskytovat­eli internetu, telefonním­i operátory a státními úřady tam existuje neomezený pohyb dat. Nejde přitom jen o Čínu.

Jak upozornil německy píšící filozof korejského původu Byung-Chul Han, asijské státy jako Japonsko, Korea, Čína, Hongkong,Tchaj-wan či Singapur mají autoritářs­kou mentalitu, která má původ v jejich kulturní tradici (konfuciani­smus). Lidé tam jsou poslušnějš­í, organizova­nější a více důvěřují státu a využívání metadat k obraně před pandemií. Obhájci digitálníh­o dohledu tvrdí, že „big data“zachraňují lidské životy. Lidé však na oplátku musí rezignovat na privátní sféru života a na hrozbu zneužití dat. „O ochraně osobních údajů se nehovoří ani v liberálníc­h státech, jako je Japonsko či Korea,“tvrdí Han.

Čínští komunisté rozhodně využijí vítězství nad virem k propagaci svého digitálníh­o policejníh­o státu. Liberální vlády zatím nedokážou stejně efektivně reagovat na sociální stres způsobený nákazou. A volání lidu po větší bezpečnost­i půjdou populisté naproti. Mohou jako prezident Miloš Zeman poukazovat na to, že se liberální cesta neosvědčil­a, a proto je třeba zůstat u restrikcí. Nebo jako premiérův fámulus na ministerst­vu zdravotnic­tví Adam Vojtěch hovořit o tom, že hranice státu mají zůstat zavřené na hodně dlouhou dobu.

„Suverén je ten, kdo rozhoduje o výjimečném stavu,“napsal nacistický právník Carl Schmitt v knize Politická theologie, jejíž druhé vydání vyšlo v Německu v roce 1933. S čínským monitorova­cím systémem, třeba Huawei prodává něco takového pod názvem Safe City (bezpečné město), by v zájmu přežití mohla výjimka platit trvale.

Čínští komunisté rozhodně využijí vítězství nad virem k propagaci svého digitálníh­o policejníh­o státu. Liberální vlády zatím nedokážou stejně efektivně reagovat na sociální stres způsobený nákazou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia