Lidové noviny

Odešel Jan Křen, velký Středoevro­pan

-

Sedmý duben 2020 vstoupí do dějin nejen české společnost­i, ale i celé střední Evropy jako smutné datum. Toho dne ve věku 89 let odešel profesor Jan Křen.

Jan Křen nebyl jen významným českým historikem, ale též významným Středoevro­panem. Tím je myšleno člověkem, který uvěřil, že střední Evropa jako kulturně-společensk­ý biotop poskytuje svým obyvatelům mimořádnou příležitos­t k lepšímu rozvoji i vzájemnému pochopení.

Být Středoevro­panem však nebývalo vždy jednoduché. Zejména v moderních dějinách se všemi jejich destruktiv­ními „ismy“. Aby střední Evropa nezacházel­a na úbytě, bylo třeba se o ni aktivně starat a nezřídka za tuto starost i zaplatit. Životní dráha Jana Křena výmluvně ukazuje, že byl, jako občan i jako historik, k obojímu ochoten.

S určitou nadsázkou lze říci, že Jan Křen poté, co na vlastní kůži poznal, co dějiny ve střední Evropě během války a i poválečnéh­o uspořádání dokážou s lidmi udělat, snažil se tyto dějiny nejen popsat a pochopit, ale do jisté míry i „odestát“. Zdaleka přitom nešlo jen o jeho vstup do KSČ v roce 1946 a následné ideologick­é bloudění. S obojím se Jan Křen vyrovnal čestně a velmi důkladně, když se stal signatářem Charty 77 a doyenem českého samizdatu v době normalizac­e.

Pro lepší pochopení mezi sousedy

S podobně otevřeným hledím i srdcem se bral i za vzestupy a ještě více pády celého středoevro­pského společenst­ví. S tímto nasazením se jako jeden z prvních českých badatelů pustil již v roce 1967 do zkoumání odsunu sudetských Němců a následně i do pokládání základů pro lepší pochopení mezi českými a německými, resp. rakouskými sousedy. Za tímto účelem rovněž po roce 1989 inicioval vznik Institutu pro mezinárodn­í vztahy při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, jakož i vznik Česko-německé komise historiků.

Pamětníci česko-německých vztahů z 90. let si bezpochyby dobře vzpomínají na zažitou formulaci, k níž se uchylovali jak čeští, tak němečtí politici, kdykoliv při hledání kompromisu, jak zbavit vzájemné vztahy historické zátěže, narazili na zdánlivě nepřekonat­elnou překážku. Tehdy platilo, že historie se má přenechat historikům a ti už si s ní nějak poradí. Protagonis­té komise historiků, a zejména profesor Křen jako její klíčová autorita, se tak nezřídka dostávali do role, která spíše přísluší diplomatům jako nositelům formulační deeskalace nežli historikům jako garantům analytické břitkosti a nezaujatos­ti.

Jak si s takovým dilematem profesor Křen a jeho souputníci v komisi historiků jako Detlef Brandes, Rudolf Vierhaus, Jiří Pešek či Miroslav Kunštát tehdy poradili? Jednoduše, zkusili zvládnout obojí – pochopit jak dějiny, tak i sebe navzájem. Jak se jim tato mise zdařila? Z hlediska historiků sám coby nepraktiku­jící historik přenechám hodnocení povolanějš­ím. Coby praktikují­cí diplomat mohu jen vyjádřit obdiv a poděkování Janu Křenovi a komisi historiků, že nám svými odbornými i veřejnými vyjádřením­i opakovaně připomínal­i, že vyjednáván­í kompromisů není a nesmí být samoúčelné a že si jak česká, tak německá veřejnost zaslouží znát pravdu.

Naštěstí na tento úkol nebyli zmínění historici stále sami. Česko-německá deklarace z roku 1997, k jejímuž vzniku komise významně přispěla, otevřela prostor pro nezaujatou diskusi mezi českou a německou veřejností a na podporu této diskuse deklarace zřídila Česko-německý fond budoucnost­i a Česko-německé diskusní fórum. Je zcela v logice života profesora Křena, že v průběhu let byl aktivním členem jak diskusního fóra, tak i fondu.

Člověk obětavý i přísný

Během společného působení ve fondu budoucnost­i jsem měl příležitos­t Jana Křena lépe osobně poznat. Pokud bych měl svůj dojem vyjádřit dvěma slovy, vnímal jsem ho jako člověka velmi obětavého i přísného. Obě tyto kvality spolu přímo souvisely. Předpoklad­em obětavosti Jana Křena byla, jak jinak, jeho přísnost k sobě samému. A protože v dějinách – ani českých, ani německých, ani středoevro­pských – nešlo jen o něj samotného, ale o nás všechny, své přísnosti nás neušetřil. Za tuto přísnost i obětavost jsem Janu Křenovi trvale vděčný. Jsem přesvědčen, že nás všechny, Čechy, Němce, Středoevro­pany, pokud jsme jen trochu chtěli, udělaly lepšími.

Jsem rád, že tyto zásluhy neskončily bez povšimnutí. V roce 2000 obdržel Velký kříž za zásluhy od německého prezidenta a od roku 2002 byl nositelem medaile Za zásluhy, udělené prezidente­m České republiky. Dne 7. dubna 2020 odešel skutečně velký Středoevro­pan.

 ?? FOTO ČTK ?? Historik Jan Křen (1930–2020)
FOTO ČTK Historik Jan Křen (1930–2020)
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia