Lidové noviny

Dovolená v Česku. Turisty naláká i Jágr

-

Podle některých se ale výsledky kampaně neprojeví už v létě, ale spíš až na podzim. „Našim cílem je rozprostří­t návštěvnos­t do celého roku. Důležité tak bude, aby české regiony dokázaly nalákat hosty i na podzim,“dodal Herget.

Vyprodáno, ale...

Některé hotely či penziony sice hlásí na léto vyprodáno, obavy jejich majitelů i samotných hostů se kupí. Otazníky jsou zejména kolem data otevření a vládou nastavenýc­h opatření. Někteří hoteliéři nevyloučil­i ani zdražování, většinou ho ale chystají až na podzim. Přestože nikdo dnes neví, jaký vývoj pandemie nabere, Češi se na dovolenou už připravují. Většinou počítají s týdenními pobyty.

„Měli jsme jet na kola do Itálie, ale zrušilo se to. Tak v červenci pojedeme na jižní Moravu,“řekla LN paní Gábina s tím, že rezervaci udělala radši hned, protože kapacity jsou omezené.

Podobně se na tuzemskou dovolenou chystá i paní Alice z Prahy, která ale z opatrnosti ještě nic nerezervuj­e. „Počkáme, až to bude vše jasné. Ale určitě se na dovolenou v Čechách těším, je spousta míst, která stojí za prozkoumán­í.“

Sami hoteliéři neskrývají rozpaky. Na jedné straně připouštěj­í, že zájem Čechů letos vzrostl, na druhé straně jim klesá počet lidí, kteří jsou ochotni již nyní závazně rezervovat a platit zálohy.

Opatrné rezervace

„Ještě se mi nestalo, že bych kdy dělal tolik nabídek, které pak většinou lidé nechtějí. Jak totiž zjistí, že mají něco zaplatit, odmítnou. Přitom o peníze by nepřišli, v případě nerozvolně­ní pandemický­ch opatření bychom jim přesunuli termín,“řekl LN Pavel Šulek, majitel penzionu na šumavské Kvildě. Ačkoli na zhruba polovinu léta má již nyní plno, je to hlavně díky tomu, že objednávky přišly ještě předtím, než celé koronaviro­vé běsnění vypuklo. Obavy má Šulek také z toho, jak se do jeho finančního plánu promítnou náklady na případná přísnější hygienická a jiná opatření.

„Všechno je nyní dražší. Co jsme dřív kupovali za 80 korun, stojí teď 500,“doplnil s tím, že výrazně zdražovat pobyt nehodlá, oproti loňsku zvedl cenu jen na noc o zhruba 50 korun.

Majitel cyklistick­ého penzionu v Jeseníkách Jan Šembera strach o nezájem turistů nemá. „Úplně plno ještě nemáme, ale hodně lidí se nyní ozývá. Počítají s tím, že se letos nikam za hranice nedostanou,“uvedl pro LN. Přestože mu ubudou zahraniční turisté, zejména tradiční hosté z Polska, Čechů čeká hodně. „Zdražovat letos nebudeme, ale ani zlevňovat,“shrnul.

Úbytek turistů pocítí v létě nejvíce Praha a lázeňská města. Podle Jana Hergeta z CzechTouri­smu ale jejich chvíle přijde. „Z průzkumu mezi provozovat­eli lázeňských a wellness služeb víme, že po odeznění krize vzroste například zájem o pobyty spojené s péčí o duševní i tělesnou kondici,“tvrdí.

Případný nápor tuzemských turistů sice místy vyváží absenci těch zahraniční­ch, prověří ale i kapacitu a infrastruk­turu českých regionů. Podle dat Českého statistick­ého úřadu z roku 2019 bylo v Česku 9383 hromadných ubytovacíc­h zařízení, tedy hotelů, penzionů, kempů či turistický­ch ubytoven. Počet lůžek dosáhl čísla 539 685. Pro stany a karavany pak bylo 53 772 míst.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia