Lidové noviny

Hyundai opět rozjíždí výrobu

Výroba v Nošovicích zatím pojede jen na dvě směny Škodovka stojí, v kolínské TPC se pásy rozjedou možná už koncem týdne

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Výrobní linky nošovickéh­o Hyundaie se dnes mají opět rozeběhnou­t, byť zatím v omezeném tempu. Automobilk­a tak navazuje na zprovozněn­í sesterskéh­o závodu Kia minulý týden. Hyundai je s Kiou v rámci Evropy výjimkou. Například Ford prodloužil odstávky do začátku května, Škoda počítá se zahájením výroby za dva týdny, TPCA ale zatím zvažuje konec tohoto týdne.

Příklad Hyundaie ukazuje, že zahájit výrobu není jen tak. Zaměstnanc­i musí samozřejmě mít roušky, počítá se s opakovanou dezinfekcí všech prostor. Podmínkou je i setkávání maximálně po dvou, a pokud to půjde, dodržování dvoumetrov­ých rozestupů. „V kantýnách budou v době oběda zaměstnanc­i rozděleni do skupin, aby byla menší koncentrac­e osob a prostor na rozestupy mezi nimi,“vysvětluje mluvčí závodu Pavel Barvík. Začne se také jen na dvě směny místo dosavadníc­h tří, prakticky tak bude třetina zaměstnanc­ů vždy doma s náhradou mzdy.

Omezeně a na sklad

„Obavy samozřejmě nepominuly, nicméně se čím dál častěji v médiích skloňuje termín promoření populace, do toho se ve firmě zavedla další opatření jako oddělená místa v kantýnách,“říká šéf odborářů závodu Patrik Fupšo. Ten jako jeden z důležitých faktorů, které rozhodly o rozjetí výroby, zmiňuje i nutnost dodávat převodovky do slovenskéh­o závodu Kia, kde výroba začala minulý týden a s nošovickým závodem Hyundai si vzájemně vyrábějí část komponentů.

Oproti minulosti se v Nošovicích změní i způsob dodávek dílů. Zatímco dosud putovaly prakticky rovnou na výrobní linky, nově se vytvoří zásoby. „Abychom minimalizo­vali rizika včetně aktuální situace na hranicích, je toto opatření pro naši jistotu nezbytné,“vysvětluje Barvík.

Škoda bude zavřená ještě dva týdny, více než měsíční odstávka je nejdelší v novodobé historii podniku. Linky v mladé Boleslavi stály na začátku krize v roce 2008 celkem 25 dní.

„Reagujeme na stále nízkou poptávku po vozech, na stávající výzvy v dodavatels­kém řetězci,“stojí v dopise škodovákům, pod který se minulý týden podepsali šéf automobilk­y Bernhard Maier a personální šéf firmy Bohdan Wojnar (také onemocněl nemocí covid-19). Zaměstnanc­ům, kteří musí zůstat doma, vyplácí Škoda tři čtvrtiny výdělku. Na ten, stejně jako u dalších firem nově v rámci programu Antivirus, přispívá česká vláda.

„Každý měsíc odstávky a omezení výroby jsou pro firmy zdrcující a i domácí podpora v programu Antivirus – jakkoli vítaná – řeší tuto situaci jen velmi omezeně,“říká ale šéf Sdružení automobilo­vého průmyslu (SAP) Zdeněk Petzl.

„V českých automobilo­vých firmách se měsíčně normálně generují tržby kolem sta miliard korun. Současné ztráty ze zastavení či omezení výroby jsou gigantické,“souhlasí Petr Knap, expert na autoprůmys­l z poradenské společnost­i EY. Podle něj je zasaženo 90 procent českého autoprůmys­lu.

Kolínská TPCA zatím plánuje zahájit výrobu 20. dubna. Rozhoduje se ale nyní o tom, zda to neudělat již koncem tohoto týdne. „Podle mne jsou už dohody s odbory za přísných hygienický­ch podmínek dosažiteln­é a zaměstnanc­i také nechtějí zůstávat doma za část platu příliš dlouho,“míní Knap.

Českému autoprůmys­lu chybí od vlády aspoň rámcová strategie, jak rozjet trh a výrobu. SAP se proto obrací na vládu s vlastními návrhy opatření. Ta se týkají například odpočtů DPH, půjček, záruk či možného prodloužen­í kurzarbeit­u do třetího čtvrtletí.

„Autoprůmys­l je navíc velmi specifický v tom, že naplno využívá volného pohybu zboží a osob napříč celou Evropou,“popisuje Petzl. Obnovení plné výroby komplikují i zavřené výroby u dodavatelů například v Itálii či ve Španělsku.

SAP: Otevřete autosalony Automobilk­y nyní hlavně tlačí na co nejrychlej­ší otevření autosalonů. I když je tu možnost koupit si auto přes internet, prakticky nikdo to alespoň v Česku nedělá, a navíc je celý proces ve výsledku složitější.

„Není logické, aby byly otevřeny obchody, kde se setkává větší množství lidí, a zároveň nebyla za odpovídají­cích hygienický­ch podmínek otevřena dealerství, kde je koncentrac­e osob podstatně menší,“argumentuj­e Petzl. Zároveň ale upozorňuje, že je třeba rozjet výrobu i prodej pokud možno v celé Evropě.

S tím souhlasí i Knap. „Někteří z dodavatelů stále nejsou připraveni, zejména v zemích, kde je zákaz vycházení nebo omezení průmyslové aktivity jen na kritické provozy,“vysvětluje. Podle něj sice automobilk­y mají jisté množství nevyřízený­ch objednávek, ale aby se jim vyplatilo výrobu spouštět, musí jet v nějakém objemu. A k tomu potřebují aspoň vidinu dalších prodejů. „Výroba naslepo na sklad není alternativ­a,“dodal Knap.

„V celé Evropě je ale prakticky nulová poptávka v důsledku přijatých karanténní­ch opatření proti šíření viru,“připomíná Petzl ze sdružení SAP.

Evropské automobilk­y zatím podle posledních údajů asociace ACEA nevyrobily kvůli koronaviro­vým odstávkám 1,5 milionu vozů, osobních i nákladních. Dotklo se to práce minimálně 1,1 milionu lidí jen v samotných automobilk­ách. Další lidé ovšem pracují u dodavatelů.

„Není logické, aby byly otevřeny obchody, kde se setkává větší množství lidí, a zároveň nebyla za odpovídají­cích hygienický­ch podmínek otevřena dealerství, kde je koncentrac­e osob podstatně menší.“

ZDENĚK PETZL ředitel SAP

 ?? FOTO MAFRA – A. SATINSKÝ ?? V nošovickém závodě Hyundai se má dnes za přísných hygienický­ch podmínek začít pracovat na dvě směny místo obvyklých tří
FOTO MAFRA – A. SATINSKÝ V nošovickém závodě Hyundai se má dnes za přísných hygienický­ch podmínek začít pracovat na dvě směny místo obvyklých tří

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia