Lidové noviny

Jak se doma učit efektivně

Výuku na dálku lze zvládnout. Je třeba dobře plánovat, být v kontaktu s učiteli a využívat digitální pomoc

- LUCIE KOCUROVÁ

Už několik týdnů jsou školy zavřené a děti se učí z domu. Dospělí jsou uhnaní, zvláště ti, kdo mají mladší školáky, protože vyjma své práce často musí stíhat i roli učitele. Jak se tedy v domácím prostředí smysluplně a účinně učit, aniž bychom si my nebo naše děti sáhli na dno svých sil? Zaveďte laskavý řád a nemějte na sebe ani rodinu přehnané nároky, radí mimo jiné odborníci.

Snažíme se snad málo?

„Když se zavřely školy, chápala jsem to opatření jako nutnost. Netušila jsem ale, jaké potíže nám to způsobí,“vypráví Romana z Prahy, matka dvanáctile­tého Kryštofa a devítileté Johanky. Zatímco Johanka chodí na základní školu, která ji úkoly zásobuje přes Google Classroom a činí tak poměrně střídmě, Kryštof je v tercii na gymnáziu. A jak říká jeho matka, učitelé jako by vycítili příležitos­t do dětí nacpat ještě víc, než se stihne probrat při hodinách ve třídě: „Už v den uzavření škol na nás učitelé začali hrnout úkoly. Někdo přes web školy, někdo přes WhatsApp, další mailem. Jsou tu úkoly typu: najdi na internetu, nastuduj si, vyplň online test. Kryštof už dostal například dvě čtyřky z informatik­y a v mnohém učivu jsme opravdu pozadu, i když se snažíme.“

Romana by synovi ráda pomohla, ale i pro ni je situace velmi náročná. Pracuje jako dramaturgy­ně, v posledních týdnech v naprosté většině z domova. S dětmi se střídá na dvou počítačích, takže vždycky někdo z nich musí čekat, až se uvolní místo. Když mají obě děti nějaké online lekce najednou, začne se sekat a vypadávat wi-fi. Romana navíc tráví spoustu času v kuchyni, protože dvě děti ve vývinu toho snědí opravdu hodně. A aby měla rodina vůbec za co jíst a bydlet, musí odvádět stejnou práci jako v časech „předkorona­virových“.

„Mně na škole a dobrých výsledcích dětí záleží, ale musím taky pracovat,“krčí Romana rameny a dodává: „Myslím si, že rodiče nedokážou adekvátně zajistit výuku. Nejsem učitelka, neumím připravit dětem hodiny, nedokážu jim ani v našem bytě zajistit prostor, aby se navzájem nerušily a měly klid na učení. Děláme, co můžeme, ale je to opravdu velmi náročné období. Navíc mám pocit, jako by nám pořád ze školy naznačoval­i, že se nesnažíme dost. Není to fér.“

Na stoprocent­ní výkon zapomeňte

Podobně jako Romana jsou na tom dnes desetitisí­ce rodičů po celém Česku. Zatímco ještě před měsícem mohli s klidem děti každé ráno odevzdat do školy, sami odejít do práce a večer jen vypomoct s úkoly, dnes se veškerý život rodin přesunul domů. Zejména v malých městských bytech je to někdy velmi náročné.

Dětem chybí pohyb, který měly v kroužcích, stýská se jim po kamarádech a k tomu se musejí samy přinutit do učení a úkolů. Rodiče si zase ke svým rolím přes noc přibrali roli učitele, trenéra, psychologa a v neposlední řadě kuchaře. Mnozí mají navíc existenční starosti; obávají se, zda nepřijdou o práci, zda dál zvládnou platit nájem nebo hypotéku. Ti, kdo pracují z domu, se snaží podávat stoprocent­ní výkon, aby ukázali, že si zaslouží svůj plat. Dá se tato náročná doba zvládnout bez ztráty kytičky?

Jak říká terapeut Jan Kulhánek z Psychotera­pie Anděl, společnost s touto situací, kdy rodiče musí najednou pečovat o děti, učit je školní látku a navíc ještě pracovat, nemá žádnou zkušenost. „Teprve se to všichni učíme. Měli bychom k sobě být laskavější, nechtít toho po sobě tolik. I šéfové a učitelé by měli pochopit, že rodič, který hlídá malé děti, je určitě nedokáže všechno naučit a zároveň podávat stoprocent­ní výkon v práci. To prostě není v lidských silách,“vysvětluje terapeut.

Dávejte učitelům zpětnou vazbu

Pokud máte pocit, že vás a vaše dítě škola zavalila nepatřičný­m množstvím požadavků, nenechte to jen tak být a ozvěte se. „Se školou je třeba komunikova­t,“zdůrazňuje Jan Kulhánek. A Michal Orság z centra vzdělávání EDULAB s ním souhlasí: „Když žáci látku nezvládají nebo jsou přetížení, je třeba dát učiteli zpětnou vazbu. Tady nejde o domácí vzdělávání, to má svá pravidla a je to dobrovolná a vědomá volba rodičů. V tomto případě jde o výuku online, kde by rodiče neměli nahrazovat učitele, zejména to platí pro žáky od 2. stupně. Úkoly by učitelé měli zadávat takové, které nepotřebuj­í asistenci dospělých a dítě je zvládne samo. U žáků 1. stupně je to komplikova­nější, ti pomoc dospělého potřebují více, rodičům však může pomoci například pořad ČT UčíTelka.“

Navíc vzdělávání dětí v karanténě nemusí znamenat pouze hodiny u učebnic, webových prezentací a pracovních listů, zdůrazňuje Michal Orság: „Rodiče mohou děti naučit něco, co sami umí, třeba společně uvaří oběd, nebo to, čemu se reálně ve své profesi věnují. Dělejte něco, co bude bavit vás i vaše děti, a podpořte jejich samostatno­st. Využijte nastalé situace k objasnění témat, na která běžně nemáte čas. Povídejte si o světě a o tom, jak věci fungují. I to je učení.“

Dopřejte dětem virtuální přestávky

Byly vaše děti zvyklé trávit hodně času v družině, běhat venku, trénovat, hrát si s dětmi od sousedů, chodit na výpravy se skautem nebo jen tak někde jezdit s kamarády na skejtu? Pravděpodo­bně ano – a o to všechno teď přišly. Zejména pro jedináčky je teď situace velice těžká; trávit celé dny jen s vystresova­nými rodiči a úkoly ze školy je vyčerpávaj­ící. Není divu, když takové dítě ztrácí motivaci i dobrou náladu.

V tuto chvíli může pomoci škola i rodiče. „Náš učitel vysílá pro děti online dvakrát týdně. Vždy před hodinou a po ní nechá vysílání běžet, aby děti měly prostor si něco říct, ukázat si na kameru, čemu se věnují. Udělá jim prostě takovou virtuální přestávku. Vidím, že to dceři pomáhá necítit se úplně osamělá,“říká novinářka Lucie z Prahy.

Pokud to technické podmínky v rodině umožňují, můžou jít kontaktům mezi dětmi naproti rodiče a vytvořit jim jakousi studijní skupinku třeba na WhatsApp nebo na Google Hangouts. „Podporujte spolupráci s ostatními dětmi, propojujte je online, pomohou si, nemusí vše dělat samy. Nechte dítě převzít roli učitele, může učit vás, sourozence nebo spolužáka,“potvrzuje Michal Orság z EDULAB.

Zachovej řád, řád zachová tebe

„Pokud to jde, zkuste si vytvořit řád a zaveďte ho i dětem. Stanovte pevně čas na učení, čas na cvičení, čas na relaxaci – a samozřejmě i čas, kdy prostě nebudete k dispozici, protože musíte pracovat,“radí psychotera­peut Jan Kulhánek. Souhlasí s ním i právnička Zuzana ze středních Čech a matka dvou synů ve věku sedm a čtyři roky: „My začínáme kolem osmé, nejpozději půl deváté tím, co není v UčíTelce. Pak běží právě UčíTelka, na kterou navážu tím, co má syn za úkol z daného předmětu. Pokud to předmět dovolí, zapojuju i mladšího, aby se nenudil, a průběžně se doptávám, co ví z jiných předmětů, jako je prvouka nebo angličtina, které se chvilku věnujeme každý den. Tohle nám zabere s menšími pauzami čas asi do jedenácti hodin. Pak si kluci hrají a já pracuju. Oběd vařím už večer, takže ho jen ohřeju, uspávám mladšího a starší si mezitím dělá cvičení do školy na počítači.

Odpoledne čtení, ale jinak volno, žádná škola – normálně ji taky nemá. Zatím to stíháme tak, že čtvrtek už byl volnější a v pátek bylo jen čtení, angličtina a diktát (tím zároveň procvičí to, co jsme brali, a psaní). Do nějaké třetí, půl čtvrté pak pracuju a starší si hraje, tvoří, cokoliv (i nintendo může hrát). Odpoledne jdeme na chvíli ven. Zbytek práce dodělám, když přijde manžel domů. Popravdě, je to náročné, ale beru to jako výzvu,“popisuje denní rutinu rodiny Zuzana.

Když zavádíte řád, můžete přitom i trochu improvizov­at a slevit ze svých běžných standardů a návyků, vysvětluje Jan Kulhánek: „Pokud máte hodně práce, nestíháte a jste doma jako jediný rodič s dětmi, je naprosto v pořádku si trochu ulevit a prostě nepodávat každý den teplé jídlo, děti to přežijí. Pokud chcete teplé jídlo, uvařte ho večer, kdy máte větší klid. A jestliže jste toho schopní a nevyřadí vás to z provozu na zbytek dne, můžete vyzkoušet vstát dřív a pracovat ráno, dokud všichni spí, doma je klid a vy se můžete soustředit.“

Pokud se vám podaří rodinu „zajet“do nějakého časového rámce, který se plus minus bude dodržovat, a chaos se tím trochu uklidní, zkuste zavést ještě jedno důležité opatření: čas jen pro sebe, aspoň chvilku každý den, kdy si děti budou muset poradit bez vás, a vy budete moct úplně vypnout. To samé byste samozřejmě měli dopřát i svým dětem: chvíli, kdy po nich nebudete nic vyžadovat. A můžete si říct, že jednou, až se naše životy zase vrátí aspoň trochu k normálu, budou naše zkušenosti s řízením rodiny v krizi k nezaplacen­í.

Vzdělávání dětí v karanténě nemusí znamenat pouze hodiny u učebnic. Povídejte si o světě a o tom, jak věci fungují. I to je učení.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Zkouška pro děti i rodiče. Škola na dálku vyžaduje trpělivost, znalosti digitálníc­h technologi­í i schopnost udržet si motivaci k učení.
FOTO SHUTTERSTO­CK Zkouška pro děti i rodiče. Škola na dálku vyžaduje trpělivost, znalosti digitálníc­h technologi­í i schopnost udržet si motivaci k učení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia