Lidové noviny

Fajné fotky z porodu

-

Vrakovnick­é porodnici řeší prý absenci otců u porodu v době karantény technologi­emi, takže rodičky mohou být s partnery ve spojení pomocí videopřeno­su. To by mě zajímalo, kam je videokamer­a namířena. Přemýšlím, kam bych ji chtěla mít při porodu namířenou já. Na obličej určitě ne. Nejsem dvakrát fotogenick­á, a když si představím, že by se mi ještě rozmazaly oční linky...

Za našich dob byla ženská bez očních linek vyřízená, a to dokonce ještě dřív, než byly k dostání příslušné barvičky. Měla jsem na fakultě spolužačku, která si víčka natírala černým krémem na boty, a protože byla čerstvě vdaná, neodličova­la se ani na noc, aby ji novomanžel neviděl v manželské posteli méně krásnou. K ránu jen čekala, až se půjde milovaný vyčůrat, aby škody způsobené na obličeji neopatrným spánkem zlikvidova­la ještě před jeho návratem do peřin.

Jedné známé to vydrželo i v porodnici. Rodily jsme náhodou stejný den na stejném místě, ale zatímco já byla druhý den ráda, že jsem se doplazila do společné koupelny, abych se trochu osprchoval­a, ona tam stála u zrcadla s natupírova­ným účesem a kompletním make-upem. Byla totiž návštěvní středa. Samozřejmě bez dětí, jelikož děti se první týden mužům tajily.

To se ovšem nevědělo, jak je chlap důležitý přímo u porodu. Když jsem se svého času zajímala, v čem přesně spočívá jeho přínos, říkali mi něco jako že hladí nebo radí, už si přesně nevzpomíná­m, ale posléze mi došlo, že nejspíš prostě fandí. Protože jde de facto o zápas, dokonce životní, a zápas bez fanoušků není nikdy takový, jaký by mohl být. Tím se ovšem pár věcí mění. Na zápas s obecenstve­m, byť omezeným, není asi dobré nastupovat ve vytahaných teplákách a zanedbaná. Zvlášť když by se měl vysílat videopřeno­sem, který může sledovat víc lidí.

Je celkem logické, že to mladé ženy řeší s předstihem. Například v diskusi na webových stránkách Emimino.cz se budoucí prvorodičk­a ptá zkušenější­ch matek, jestli byla některá někdy u porodu nalíčená. Hned v první odpovědi, na kterou jsem narazila, stojí: „Vždy.“A následují podrobnost­i: „Poprvé to moc nevydrželo, protože porod byl dlouhý, ale podruhé a potřetí jsem vypadala nepoužitě, takže mám fajné fotky…“

Naklikala jsem i na zprávu o ženě s exotickým jménem odkazující­m na islámské kořeny, která se stačila nalíčit během porodu, přesněji o přestávkác­h mezi jednotlivý­mi kontrakcem­i. Na první fotce s miminem, kterou hned sdílela na Instagramu, vůbec nevypadá, že by měla za sebou nejnáročně­jší chvíle v životě.

Popravdě se divím, že porodnice a porodní domy, které se dneska předhánějí ve vstřícnost­i, ještě nenabízejí služby vizážistek. Přímo na sále by pak mohla zaskočit i sestra. Stačilo by, aby měla po ruce rtěnku a trochu pudru. Zpocené rodičky by se tak neleskly a celý porod by dostal úplně jinou úroveň. Fajnou.

RADKA KVAČKOVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia