Lidové noviny

Ropa v minusu, padá i cena benzinu

Strategick­é suroviny je nadbytek a téměř není kde skladovat Paliva u pump budou dál zlevňovat

- MIROSLAV PETR

PRAHA Pamětníci nevěřícně kroutí hlavou a řidiči u benzinek se radují. A ještě dlouho radovat budou. Ropa totiž přivodila spekulantů­m tento týden šok, jaký nikdo z nich nezažil. Ta americká s názvem WTI se od pondělí prodávala za zápornou hodnotu. Jinými slovy – kupující nic neplatil, ale naopak dostal za odběr od dodavatele ještě zaplaceno.

Evropská ropa Brent se sice do záporné ceny (zatím) nedostala, ale včerejší propad v jednu chvíli pod 20 dolarů za barel znamená nejnižší cenu za 18 let.

Díky levné ropě už benzin a nafta u českých pump zlevnily v průměru pod 27 korun, tedy na nejnižší cenu za čtyři roky. Nejlevnějš­í čerpací stanice nabízejí Natural 95 i za 22,5 koruny.

Pandemií koronaviru stižené ekonomiky totiž kvůli útlumu dopravy zásadně snížily poptávku po palivech. Tedy i po ropě. Té je teď po světě takový nadbytek, že ji už téměř není kde skladovat. stojí v ČR benzin a nafta u nejlevnějš­ích pump

A plní se i obří tankery, zaparkovan­é na moři nebo v přístavech, aniž by surovinu někam přepravova­ly.

„Investoři, kteří vsadili před časem na spekulace s květnovými kontrakty (závazkem ropu v květnu odebrat – pozn. red.) v domnění, že ropa bude dražší, obrovsky prodělávaj­í. A snaží se teď na poslední chvíli nevýhodně nakoupenýc­h objemů i s velkou ztrátou zbavit. Jinak jim hrozí, že získanou ropu nebudou mít kde uskladnit,“popisuje situaci na trhu ekonom společnost­i Finlord Boris Tomčiak.

To, co je pohromou pro těžařské země i pro spekulanty, kteří před měsíci nakoupili velké objemy ropy s nadějí, že ji nyní v květnu za vyšší cenu prodají, dělá naopak radost řidičům. Za poslední tři měsíce spadla v Česku vlivem extrémně levné ropy cena pohonných hmot skoro o šest korun za litr. A je jisté, že v dalších týdnech bude u nás tankování zlevňovat dál. Minimálně o další korunu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia