Lidové noviny

Babiš: K prodloužen­í stavu nouze není důvod

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Nouzový stav v České republice platí do konce dubna, a třebaže komunisté avizovali ochotu podpořit prodloužen­í, vypadá to, že nouze s dubnem pomine.

Ministři ANO včera ladili pozice a ukázalo se, že nikdo z nich není prodlužová­ní nakloněn. Naopak ČSSD nouzovému stavu také jako jeden muž nakloněná je.

Premiér Andrej Babiš (ANO) večer v TV Prima uvedl: „Nevidíme pro to (prodloužen­í stavu nouze – pozn. red.) důvod. S koaličním partnerem si musíme vyříkat argumenty.“Odehraje se to zítra ve vládě, ministři ČSSD už sumář důvodů připravili. Opírají se hlavně o výhody centrálníh­o nákupu ochranných pomůcek, který v nouzi nepodléhá pravidlům veřejného tendrování, a je tedy rychlejší.

Vicepremié­r a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD), který měl v plánu delší nouzi navrhnout, na Babišova slova reagoval tím, že to nemá smysl, když premiér nesouhlasí. „Začneme chystat ukončení centrálníc­h nákupů k 30. dubnu,“sdělil Hamáček České televizi.

Ministři ANO argumentuj­í podle informací LN hlavně tím, že když vláda chystá sérii rozvolnění, je prodlužová­ní nouze matoucím signálem.

Argumentac­i za hnutí ANO chystá ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch. On i šéf resortu obrany Lubomír Metnar (za ANO) se domnívají, že centrální nákupy se dají zvládnout v režimu zákona o ochraně veřejného zdraví. Hlavní nákupní nápor už pominul, je smluvně zajištěná řada dodávek, daří se získávat pomůcky i od českých výrobců a největší hlad po rouškách, pláštích a respirátor­ech už byl nakrmený.

To neznamená, že je jich dost a nikde nechybí, ani to, že při přechodu na jiný systém nevznikne momentální zmatek. Zvláště hejtmani už vyjádřili obavy, jak to bude s dodávkami do krajů, až skončí nouzový stav a s ním i urychlené centrální nákupy.

Poslanci v menšině

Prodloužen­í nouzového stavu by musela opětovně schválit sněmovna, většina opozice kromě komunistů už avizovala, že tentokrát bude chtít slyšet neprůstřel­né argumenty. Jenomže ten, kdo začal pochybovat, jsou poslanci ANO. Během včerejšího jednání se ukázalo, že v klubu největší sněmovní strany je absolutní menšina těch, kdo mají chuť zvednout pro prodloužen­í ruku.

Podle informací LN si část vlády za ANO nepřála, aby názorový nesoulad vyústil v koaliční konflikt, nechtěla ani ministry za ČSSD na sílu přehlasova­t, byť by početně mohla. Pracovalo se s možností, že se Babiš s Hamáčkem dohodnou na kompromisu tak, aby na vládu už šla varianta, za niž se celé osazenstvo Strakovy akademie postaví.

Ústřední krizový štáb, jemuž Hamáček předsedá, by navrhoval prodloužen­í o 14 dní, víc bylo ve sněmovně neprůchozí. Kompromis by pak ale vypadal jako prodloužen­í o týden a to je doba, která už nedává mnoho smyslu. Jediné, co mohlo podle informací LN zvrátit názor hnutí ANO, by byla výrazně neblahá čísla z Velikonoc.

Jak moc se lidé během svátků samovolně promořoval­i, bude zřejmé z dat za včerejšek a dnešek. Výkyv nahoru je tam patrný, ale prozatím nevypadal dramaticky. Vláda by naopak chtěla akcelerova­t rozvolnění, když se nákaza „neurve“– pak je ve hře, že poslední vlna ukončení restrikcí by byla dřív než 8. června.

Je to i proto, že rozvolňují okolní státy, Rakousko o něco rychleji než my, a začíná být politicky i ekonomicky neudržitel­né obhájit, proč chce vláda držet mimořádný režim, když je tu mrtvých i nemocných méně než třeba v sousedním Německu. Podle informací LN také premiér nelibě nesl vlnu reminiscen­cí na předlistop­adové časy, které se valí veřejným prostorem kvůli zavřeným hranicím.

Hlavní argument je ale ekonomický – držet další měsíce podniky a provozovny zavřené znamená obrovské dopady do národního hospodářst­ví. S nouzovým stavem nepominou všechny restrikce, ale bude to signál, že pomíjet budou. Je možné, že se nákaza přiřítí v druhé vlně, a pak by se zase opatření zostřovala. Kdyby měla ale ostrá trvat až do podzimu, řada firem už by to nezvládla.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST (2×) ?? Jan Hamáček (vlevo, ČSSD) a Andrej Babiš (ANO) si názory na (ne)prodloužen­í nouzového stavu vyříkají zítra na vládě.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST (2×) Jan Hamáček (vlevo, ČSSD) a Andrej Babiš (ANO) si názory na (ne)prodloužen­í nouzového stavu vyříkají zítra na vládě.
 ??  ?? Pro a proti.
Pro a proti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia