Lidové noviny

Česko se testuje, nastavte prst!

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Jaký podíl Čechů už prošel covidem a zůstala jim poté imunita? Zásadní otázky zodpoví reprezenta­tivní studie, která začíná zítra. Výsledky budou počátkem května.

PRAHA „Je to monstrozní projekt,“zhodnotil včera spouštějíc­í se studii kolektivní imunity Ladislav Dušek, šéf Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky, který veleprůzku­m spoluzajiš­ťuje. Na to, aby z akce vyplynula relevantní data, potřebují vědci a medici dobrovolní­ky. LN proto sestavily přehled základních otázek, podle nichž se mohou ochotní jedinci zařídit. Všechno důležité a aktualizov­ané je na webové adrese Covid-imunita-úzis.cz.

Proč se to děje?

Na podobných studiích dělá většina evropských zemí, protože oficiální statistiky uvádějí jen jedince, kteří prošli testem. Nikdo ale netuší, kolik lidí mělo či má covid-19 s průběhem tak mírným, že si ani nevšimli. Pro stát je to důležitý údaj, plyne z něj, jak velkou část epidemie máme ještě před sebou, a podle toho se také namodeluje rozvolnění zákazů.

Co se tak zjistí?

Reprezenta­tivní testování zkoumá přítomnost jakýchkoli protilátek. To znamená, že odhalí osoby, které nemoc aktuálně mají nebo ji už prodělaly. Malé procento těch, co covid měli, ale natolik slaboučký, že po sobě nenechal protilátky, studií propadnou. I bez toho bude zřejmé, jestli skutečná míra nákazy je třeba dvakrát, čtyřikrát vyšší, než co ukazují statistiky. A také nakolik silná zůstává získaná imunita.

Když bude procento odhalených bezpříznak­ových Čechů malé, značí to, že většina se s nemocí teprve potká a tempo uvolnění omezení musí být pozvolné. Hlavní epidemiolo­g Roman Prymula odhaduje, že to bude náš případ – pouze jednotky procent. Karanténa tu přišla poměrně záhy a lidé si přestali předávat kapénky.

Kdo může přijít?

Kdokoli tu má trvalý nebo přechodný pobyt, nemá příznaky covidu ani teplotu a koronaviru­s mu nebyl diagnostik­ován a není v karanténě. Do stanů mohou přijít lidé ve věku 18 až 89 let, v Praze a Brně se testují také děti od 8 do 17 let.

Testují se různé skupiny?

Vědci potřebují, aby výsledky byly reprezenta­tivní, budou sbírat dobrovolní­ky v jednotlivý­ch věkových kategoriíc­h i podle pohlaví. Na webu zmíněném v úvodu bude pravidelně aktualizov­ané, které kohorty ještě nejsou naplněné. Dušek očekává, že přijde mnohem více žen, jsou uvědomělej­ší, v případě mužů spoléhá na to, že na sebe nechají zapůsobit apel médií. Tedy: přijďte, pánové. Část lidí vyzve k účasti Český statistick­ý úřad a Sociologic­ký ústav Akademie věd, které mají z běžné praxe už reprezenta­tivní kohorty vytvořené. Zbytek doplní dobrovolní­ci z ulice a speciální kohorta, kterou zajišťuje IKEM, aby se vidělo, jak je to s covidem u chronicky nemocných. Účast je absolutně dobrovolná, kdokoli může odmítnout.

Jak to probíhá?

Dobrovolní­k přijde k odběrovému stanu, nejprve mu změří teplotu. Dostane základní informace o projektu, doptá se, nač chce, podepíše informovan­ý souhlas a vyplní krátký dotazník. Jsou v něm otázky týkající se povolání, velikosti domácnosti, jestli byl člověk od ledna v cizině a jestli mu ve stejné době nebylo špatně způsobem, jenž by svými příznaky ukazoval na koronaviru­s. Pak mu medici vezmou z bříška prstu kapku krve, pipetou ji vpraví na rychlotest a do patnácti minut bude odpověď. Negativní výsledek značí odchod domů.

Co když mám protilátky?

Pozitivní test nasměruje dobrovolní­ka k výtěru z nosohltanu a provedení PCR testu, který už hledá v těle přímo virus, ne protilátky. Do dvou dnů pak člověk obdrží telefonát. Když bude negativní na virus, zavolají mu z laboratoře. Když pozitivní, ozve se mu hygiena, aby mu popsala, že je v karanténě a jak v ní má postupovat. PCR test je možné odmítnout, ale stejně se o takovém jedinci hygienici dozví a nařídí mu karanténu.

Kde to probíhá?

Vybranými lokalitami jsou Brno a okolí, Praha, Olomouc, Litoměřice a Litovelsko s Uničovskem. Regiony představuj­í škálu dosavadní míry zásahu infekcí. Od malých počtů odhalených nakažených na jihu Moravy až po extrémně promořené Litovelské Pomoraví, které bylo na čas pod přísnou poklicí. Díky tomu budou moci statistici dopočítat výsledky na celou zemi. Adresy stanů včetně hodin, kdy se tam má chodit, jsou na v úvodu zmíněném webu.

Jak je to s penězi?

Účast ve studii je bezplatná, obousměrně: účastník za ni nic nehradí a také nic nedostane. Odměnou je mu to, že ví, jak je na tom se zdravím, a pokud má protilátky, jeho krevní plazma může pomoci léčit pacienty v nemocnici.

Kdy budou výsledky?

Sběr vzorků potrvá asi dva týdny, výsledky budou počátkem května. Poskytnou tvrdá data, aby vláda spolu s epidemiolo­gy mohla modelovat fáze rozvolnění omezení, chytré karantény, ochrany rizikových skupin i potřebných kapacit v nemocnicíc­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia