Lidové noviny

Soud projedná první „nouzovou“žalobu

- TOMÁŠ NAHODIL

PRAHA Nejdál se s žalobou na protipande­mická opatření dostal zatím odborník na medicínské právo Ondřej Dostál. Zítra ji po 3,5 týdne od podání veřejně projedná pražský městský soud, potvrdila LN mluvčí soudu Markéta Puci. Dostálova žaloba tak bude úplně první ze všech, co se týkají nouzového stavu, která přijde na plénum.

Už koncem března pražský soud odložil žalobu proti zákazu přítomnost­i otců u porodů. Podle soudců nebyla projednate­lná. Napadala opatření, které resort zdravotnic­tví zrušil den po jejím podání. I Dostálova žaloba míří proti nouzové legislativ­ě, kterou ministerst­vo zdravotnic­tví nahradilo jinou. Soudce Štěpán Výborný ale Dostála vyzval, aby ji upravil.

Inspiroval se judikaturo­u Ústavního soudu. Ten v roce 2002 kritizoval ministerst­vo financí, že nájemné z bytů regulovalo podzákonný­mi předpisy účelově vydávanými a rušenými s úmyslem Ústavnímu soudu zabránit, aby o nich stihl rozhodnout ještě během jejich platnosti. „Výslovně jsem tedy uvedl, že napadám dnešní platná mimořádná opatření. Snad je ministerst­vo do jednání soudu nenahradí jinými,“řekl LN Dostál.

Žaloba míří proti opatřením omezujícím volný pohyb a prodej v maloobchod­ě. „Nepopírám pravomoc státu omezit svobody při epidemii. Brojím proti faulu na živnostník­y přenesením zákazů pod ministerst­vo zdravotnic­tví z dřívějších vládních usnesení, čímž se ztížilo uplatnění náhrad škod. Brojím proti libovůli v zákazech a mizerné kvalitě opatření, nemají ani řádné odůvodnění, přestože jde o největší zásah do práv a svobod za existenci republiky,“říká Dostál, který se bude zastupovat sám.

K žalobě se již prostředni­ctvím svých advokátů vyjádřil i resort zdravotnic­tví. „Návrh je nepřípustn­ý. Nadepsaném­u soudu ho proto v prvé řadě navrhujeme odmítnout. Pokud by soud dospěl k závěru, že je návrh důvodný, navrhujeme ho zamítnout,“píše se v replice. Nepřípustn­ost žaloby dovozují ministeršt­í advokáti z toho, že napadané akty buď pozbyly účinnosti, nebo byly výslovně zrušeny.

Ministerst­vo zdravotnic­tví zastupuje kancelář Skils. „Česká republika se ostatně jako prakticky celý svět nacházela a nachází v souvislost­i s pandemií ve zcela bezprecede­ntní situaci. Stát v dané situaci činil a činí kroky, aby ochránil životy a zdraví osob,“sdělil LN advokát ze Skils Jiří Kindl.

Dodal, že porovnání s jinými státy, které byly s restrikcem­i pomalejší, ukazují na vhodnost českého postupu, protože zabránil zbytečným úmrtím. Stát dle něj dbá i na to, aby omezoval své obyvatele, co nejméně to jde, ale boj s virem nejsou šachy, co se dají dopředu promyslet, vývoj je dynamický.

A konečně, přezkum opatření svou povahou nenáleží správnímu soudu, nýbrž Ústavnímu, a Dostálova práva nemohou být dle Skils poškozena něčím, co už neplatí. „Pokud zrušené opatření nemůže zasahovat do mých práv, znamená to, že jsem-li stíhán pro jeho porušení, třeba kdybych hrál tenis v době, kdy to ještě bylo zbytečně zakázáno, mohu očekávat zastavení řízení o přestupku? To by byla pro všechny stíhané super zpráva,“míní Dostál.

Proti rozsudku Městského soudu v Praze budou moci obě strany podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Na Městském soudu v Praze bylo k pátku 13 žalob souvisejíc­ích s nouzovým stavem plus jedna odmítnutá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia