Lidové noviny

Počet obětí koronaviru přesáhl dvě stovky

-

PRAHA Počet úmrtí pacientů nakažených novým koronavire­m v českých nemocnicíc­h překročil hranici dvou set. K včerejšímu večeru evidovalo ministerst­vo zdravotnic­tví 201 úmrtí, z toho čtyři právě ze včerejška.

Onemocnění covid-19 bylo v Česku poprvé zaznamenán­o 1. března. První pacient nakažený koronavire­m zemřel 22. března v pražské Nemocnici Na Bulovce. Nejvíc obětí v jeden den zemřelo 8. dubna, kdy komplikací­m souvisejíc­ím s nákazou podlehlo 15 lidí.

Nejvíc je nemoc covid-19 rozšířena v Praze, kde ministerst­vo evidovalo k včerejšímu podvečeru téměř 1650 nakažených, což je zhruba čtvrtina z celkového počtu nemocných.

Česko si přitom, co se týče obětí, ve srovnání s jinými státy Evropské unie vede poměrně dobře, například pokud se přepočítá počet mrtvých na milion obyvatel. V případě České republiky se tento údaj pohybuje kolem 18, což je podle údajů webu nakit.cz/koronadata na konci druhé desítky mezi Litvou (14) a Maďarskem (22). Nejhorší je v tomto směru situace v Belgii (zhruba 517 mrtvých s koronavire­m na milion obyvatel), Španělsku (455) a Itálii (399).

V pondělí zaznamenal­i zdravotníc­i v Česku 154 nových nakažených, nejvíc od minulé středy. Podle náměstka ministra zdravotnic­tví Romana Prymuly mohou být pondělní data prvním signálem, že se projevilo spontánní uvolnění opatření o Velikonocí­ch. Víc ale ukážou ještě příští dny, ministerst­vo chce proto až koncem týdne zveřejnit nové odhady vývoje epidemie.

U většiny nakažených má nemoc covid-19 mírný průběh, který nevyžaduje hospitaliz­aci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia