Lidové noviny

Mapa ukáže, kdy se bát ohně

- ELIŠKA NOVÁ

Spolu s klimaticko­u změnou budou narůstat počty dní, které jsou příznivé pro vznik požárů. Výrazně přibývá i vůbec nejrizikov­ějších dní, kterých bylo až dosud v Česku velmi málo. Vědci proto dali dohromady projekt, který mapuje rizika vzniku ohně.

PRAHA Předchozí dva roky panovalo v Česku sucho. Duben ukazuje, že kritický by mohl být i letošek. Na bezmála polovině území panuje už nyní výrazné, až extrémní sucho. Spolu s ním roste i riziko vzniku požárů. Vědci z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd (CzechGlobe) dali dohromady unikátní projekt, který mapuje, jaká je šance, že oheň vznikne v jednotlivý­ch dnech.

Kupříkladu včerejšek zbarvil mapu republiky převážně do červené barvy, která znamená středně vysoké požární riziko. Důvodem je zmíněné sucho, které je jedním z hlavních rizik nárůstu lesních požárů. Stav půdní vlhkosti se během tohoto týdne zhoršuje, a to nejen v povrchové vrstvě do čtyřiceti centimetrů, ale i v těch hlubších. „Snížená dostupnost vody bude prakticky na celém území republiky a ke konci týdne bude na 80 procentech území dokonce výrazné, až extrémní sucho,“uvádí web Firerisk.cz.

Za ním stojí titíž lidé, kteří jsou autory jiného, dnes už běžně využívanéh­o portálu Intersucho. „Když jsme okolo roku 2013 pracovali s projekcemi sucha, uvědomili jsme si, že pokud se frekvence sucha změní a budou narůstat teploty, poroste i počet požárních dní. S kolegy z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ) jsme proto začali vymýšlet nástroj, který by zlepšil předpověď požárního rizika,“řekl LN bioklimato­log Miroslav Trnka z CzechGlobe.

Vědci vycházejí z několika faktorů, které skládají precizní obrázek. Je to obsah vody v povrchové vrstvě půdy, denní teplota a rychlost větru. „Ta do toho vstupuje dvěma způsoby. Ovlivňuje výpar a také je to faktor, který samotný zvyšuje nebezpečno­st počasí. Pokud je horko a sucho, ale nefouká vítr, pak i v případě, že požár vznikne, riziko není příliš velké, protože může být poměrně rychle uhašený,“vysvětluje Trnka. Dalším parametrem je stabilita atmosféry, což podle Trnky v podstatě vypovídá o tom, jak atmosféra usnadňuje stoupání teplého vzduchu do vyšších vrstev. I to přitom může mít na vznik požáru vliv.

Až doteď se v tuzemsku pracovalo převážně s modely, které pracovaly s denním měřítkem. Během dne je ale riziko požáru různé. Největší je mezi polednem a čtvrtou odpoledne, přičemž záleží na místě. Na svazích na severu to může být jinak než v rovinaté nížině. Portál Firerisk.cz pracuje s hodinovými frekvencem­i. Na úvodní mapě je pak vidět nejhorší denní hodnota. Když ale člověk do mapy zabředne, může si vyhledat konkrétní katastr, kde se mu zobrazí i denní průběh. Až na šest dní dopředu.

Požárů vegetace mimo zastavěná území je kolem osmi tisíc ročně. Většinou jsou malé, zanedbatel­né. Jejich počet ale může stoupnout až na dvanáct tisíc za rok, a to v letech, která jsou výrazně suchá a teplá. Takové roky nejsou v posledních letech v Česku nijak vzácné. Dvě třetiny požárů podle Trnky vzniknou tak jako tak, další třetina je výrazně ovlivněna počasím.

„Česko zatím nepatří mezi země, kde by rozsáhlé požáry byly běžné. Z části je to dáno klimatický­mi podmínkami, i proto, jaké je u nás složení vegetace. Nemalou měrou má vliv i to, že jsme poměrně hustě zalidněná země a máme historicky zakotvený a velmi vyvinutý systém požární ochrany a dobrovolný­ch hasičských sborů. Přírodní požáry lze pokrýt místními sbory, které mohou být na místě velmi rychle, čemuž přispívá i velmi dobrá síť cest. Měnící se klima nás ale dovede k tomu, že dnů, které jsou pro vznik požárů příznivé, bude přibývat. Výrazně přibývají i ty nejrizikov­ější, kterých bylo dosud velmi málo,“udává Trnka.

S mapami mohou pracovat obce, dobrovolní hasiči, kteří nemají k dispozici denní přehled od ČHMÚ jako jejich profesioná­lní kolegové, ale i státní správa. Kromě CzechGlobe a ČHMÚ se na projektu podílel také Ústav pro výzkum lesních ekosystémů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia