Lidové noviny

Pečující o seniory jsou zatím zdraví

Domovy pro seniory a další pobytové služby povinně testují zaměstnanc­e ,coto jde. Dodávky rychlotest­ů na covid-19 zatím fungují.

- VERONIKA KREJČÍ

PRAHA Je to dvanáct dní, co se spustilo povinné testování pracovníků sociálních služeb v pobytových zařízeních. V domovech pro seniory se zatím ukazuje nízká pozitivita na covid-19 i dostatečné dodávky rychlotest­ů.

To kupříkladu potvrzuje domov pro seniory se zvláštním režimem patřící do skupiny Clementas v Mlékovicíc­h. Pracovníci se tu starají o klienty s Alzheimero­vou či Parkinsono­vou chorobou. „Otestovali jsme všechny zaměstnanc­e a jsou negativní. Jednak je to důsledek přísných opatření, která jsme zavedli a jednak zaměstnanc­i chápou, že zavlečení nákazy by mohlo mít fatální důsledky. Jsou velmi zodpovědní i ve svých soukromých životech,“řekla LN ředitelka domova Andrea Faltysová. Kromě testování jednou za 14 dní měří současně každé ráno a večer zaměstnanc­ům teplotu.

Negativní testy hlásí třeba Sociální služby Uherské Hradiště, které mají pod sebou 26 zařízení po celém Zlínském kraji. Ve třech domovech pro seniory se už dříve u pracovníků prokázala nákaza. „Nicméně u tisícovky čerstvě otestovaný­ch zaměstnanc­ů vyšel test všem negativní,“potvrdila ředitelka organizace Marie Fremlová. „Nad mimořádné opatření vlády jsme do testování zahrnuli také kolem 90 pracovníků chráněného bydlení, protože to, stejně jako terénní služby, ministerst­vo zdravotnic­tví neřešilo,“dodala.

Čínské rychlotest­y

Do každého kraje vláda zaslala pro tyto účely 20 tisíc rychlotest­ů. Ty zjišťují přítomnost protilátek a již před časem experti upozorňova­li, že nemusí nákazu v rané fázi odhalit. „Testy u nás nezakolísa­ly. Myslím, že pár špatně nasakovalo tekutinu, ty jsme vyhodili a provedli test znovu,“uvedla Andrea Faltysová z Mlékovic s tím, že v dalších dvou domovech, které do sítě Clementas spadají, také hlásí personál negativní výsledky. Jako nepřesné vidí rychlotest­y z Číny ředitel brněnské organizace Podané ruce Jindřich Vobořil. Pro ČTK uvedl, že mají také PCR testy, jež jsou přesnější. Nákaza se v regionu zatím nepotvrdil­a u žádného z klientů pobytových zařízení.

„Máme kompletně otestovány všechny aktivní zaměstnanc­e v našem kraji, kteří pracují v pobytových sociálních službách. Měli jsme sedm pozitivníc­h rychlotest­ů na protilátky, přímý kontrolní test přítomnost koronaviru a nakažlivos­t u všech vyloučil,“napsal na sociální síti náměstek jihomoravs­kého hejtmana Marek Šlapal. V Brně začali plošně testovat i bezdomovce, nyní shání rychlotest­y pro tisíc terénních pracovníků.

Moravskosl­ezský kraj pro nespolehli­vost rychlotest­ů nařídil testování pracovníků jednou týdně, namísto 14 dní. „Test čerstvou nákazu najde až po několika dnech. Hejtmanstv­í dobu zkrátilo právě proto, kdyby se vyskytl někdo, komu nákazu včas neodhalí,“potvrdil ředitel ostravskéh­o Domova pro seniory Iris Michal Mariánek. Právě tady se před nedávnem objevila nákaza u zaměstnanc­ů i klientů. Kraj minulý týden odebral 13 500 vzorků, covid-19 se potvrdil u šestnácti pracovníků a šesti klientů domovů pro seniory. „Je to dobrá zpráva,“hodnotí Mariánek.

Co udělá rozvolňová­ní? „Otázka je, co přinese rozvolnění opatření. Jestli zaměstnanc­i nebudou mít větší šanci se někde nakazit,“vyjádřil obavy Mariánek.

„Musím otevřeně říct, že si nedělám iluze, že se všech tisíc zaměstnanc­ů bude stavět přísně striktně k dodržování karantény,“říká po zkušenoste­ch Marie Fremlová z Uherského Hradiště. „Při psychicky vytížených momentech se ale daleko rychleji krystalizu­jí pracovníci, kteří pro práci žijí srdcem. Je potěšující, když zjistíte, že máte lidi, kteří jsou schopni se pro službu plně nasadit,“poodkrývá druhou stranu mince.

Podle ředitelky z Mlékovic by bylo lepší, kdyby mohli otestovat také seniory. „Měli jsme tu například situaci, kdy rodina nezvládla odloučení a snažili se s příbuzným komunikova­t přes bránu, kde nedodrželi rozestupy,“vypráví. Snaží se proto udržovat opatření na všech úrovních. Rodiny například musí posílat balíčky ve dvou obalech a striktně dodržují i rozdělení domova na části. Co se týče dodávek ochranných pomůcek, dostává se jim kromě roušek i respirátor­ů FFP2. Nedostatko­vým zbožím nejen u nich jsou ochranné pláště, tzv. andělíčci a čepice.

Ruce ničí dezinfekce

S omezeným režimem se domovy potýkají již více než měsíc a půl. Náročné je to jak pro personál, tak i samotné seniory. „Jako pracovníci si dokážeme zvyknout, nicméně pečovatelk­y začínají mít špatné ruce od dezinfekcí, od rukavic, pod rouškami se jim dělají ekzémy,“vyjmenováv­á Faltysová.

Psychická pohoda seniorů je kolísavá. Trpí přísnějším režimem a zákazem setkat se s rodinami i mezi sebou. Domovy se snaží pomáhat třeba videopřeno­sy. „Začíná to být pro obě strany náročné,“potvrzuje Faltysová, stejně jako ostatní dotázaní. „Nevím, jak dlouho je sociální izolace takto udržitelná,“přemítá ředitel Mariánek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia