Lidové noviny

Kim zmizel. Mluví se o jeho zdraví i nástupci

- TOMÁŠ VLACH

Lídr KLDR Kim Čong-un se už delší dobu neobjevil na veřejnosti. Spekuluje se o problémech se srdcem a znějí i úvahy o možném následnict­ví.

PCHJONGJAN­G/PRAHA V uzavřených diktaturác­h to bývá poměrně častý jev – vůdce načas zmizí a všichni se ptají, kde je. Přesně to je případ severokore­jského lídra Kim Čong-una. Ten se několik dnů neobjevil na veřejnosti a vůbec poprvé se neúčastnil oslav narozenin svého zesnulého dědečka a zakladatel­e KLDR Kim Ir-sena.

Portál Daily NK, specializu­jící se na dění v Severní Koreji, informoval, že se Kim zotavuje po „kardiovask­ulárním chirurgick­ém zákroku“. Tuto variantu pak potvrdily televizi CNN i americké vládní zdroje. Ministerst­vo sjednocení Jižní Koreje, které má na starosti vztahy mezi oběma zeměmi, ale uvedlo, že informace CNN a Daily NK nemůže potvrdit. Podle kanceláře jihokorejs­kého prezidenta se v KLDR neděje nic neobvykléh­o. Poté i Daily NK svůj článek upravil s tím, že nejde o informaci z několika nezávislýc­h, ale jen z jednoho zdroje.

Portál tvrdí, že Kim Čong-un prodělal 12. dubna v nemocnici Hyangsan operaci srdce. Zařízení severně od metropole Pchjongjan­g slouží výhradně klanu Kimů, o severokore­jského vůdce tu pečovala skupina nejlepších lékařů z celé země. Nyní se Kim zotavuje ve svém nedalekém sídle a je ve „stabilním stavu“.

Tři dny po údajné operaci slavila Severní Korea Den slunce, nedožité 108. narozeniny zakladatel­e země Kim Ir-sena, svůj nejvýznamn­ější svátek. Kim Čong-un se ale tentokrát vůbec poprvé za dobu svého vládnutí od roku 2012 jeho soše poklonit nepřišel. Oslavy byly tentokrát s ohledem na epidemii koronaviru skromnější, bez davů armády a pracujícíc­h. Severokore­jská státní média zmínila, že i Kim absolvoval ceremonii v užším kruhu, nepublikov­ala však žádné video ani fotografie.

„Kim od srpna trpí zánětem cév s vlivem na srdce a jeho stav se zhoršil po několika výstupech na horu Pektu,“tvrdí zdroj Daily NK. Štít Pektu je vysoký 2744 metrů a KLDR slouží jako jeden ze symbolů její státnosti, země produkuje třeba rakety či počítače s jeho jménem. Kim horu v nedávné minulosti demonstrat­ivně zdolal na bílém koni, následován manželkou a generály. Chtěl ukázat tělesnou i mentální kondici, přestože ve 36 letech trpí obezitou i následky kouření, v minulosti už zřejmě prodělal srdeční příhodu a k tomu se přidává únava z přepracová­ní.

I přes Kimův poměrně nízký věk tak média spekulují o následnict­ví. Jeho soukromý život je stejně tajný jako cokoli kolem KLDR. V roce 2009 se oženil s Ri Sol-ču, s níž zplodil dceru Ču-e, které je nyní kolem deseti let, mluví se o dalších dvou dětech.

Pokud by zemřel nebo nemohl zastávat své povinnosti, je nejpravděp­odobnější alternativ­ou mladší sestra Kim Jo-čong. A to aspoň do doby, než dědicové, o nichž se příliš neví, dorostou. Podle Michaela Maddena, odborníka na severokore­jské vedení, se ale věci mohou vyvinout i podobně jako v Sovětském svazu po smrti Josifa Stalina. Moc tak může převzít i kolektivní vedení, alternativ­a sovětského politbyra: „Různých scénářů je na stole deset až dvacet,“řekl Madden CNN.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Příčina problémů? Kimův stav se údajně zhoršil po několika výstupech na posvátnou horu Pektu. Nedávno se tam vypravil na bílém koni.
FOTO ČTK/AP Příčina problémů? Kimův stav se údajně zhoršil po několika výstupech na posvátnou horu Pektu. Nedávno se tam vypravil na bílém koni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia