Lidové noviny

KRÁTCE ZE SVĚTA

-

Vídeň otevře restaurace už v polovině května. Dveře restaurací se v Rakousku otevřou už 15. května, zpočátku bude jejich otevírací doba omezena do 23.00. Včera to oznámil kancléř

Sebastian Kurz. Zároveň potvrdil, že už od 1. května budou otevřené všechny obchody i nákupní centra, zákazníky uvítají také kadeřníci, maséři či pedikéři. Země uvažuje také o postupném otevírání hranic pro turisty. Nyní jedná hlavně s Českem a Německem. ČR plánuje restaurace a obchody plně otevřít až 8. června, restaurace by ale zavíraly dříve než v Rakousku. Na kadeřníka si zatím Češi musejí počkat až do 25. května.

Oktoberfes­t nebude. Největší pivní festival světa se letos kvůli koronaviru neuskutečn­í. Včera to oznámili bavorský premiér Markus Söder a mnichovský primátor Dieter Reiter. Už 187. ročník Oktoberfes­tu, který pravidelně navštěvuje kolem šesti milionů lidí, měl začít 19. září. Slavnost byla zrušena poprvé od poválečnýc­h let. Už v minulosti byl Oktoberfes­t několikrát zrušen kvůli epidemii, naposledy ale v roce 1873, kdy se tak stalo kvůli choleře.

Trump chce pozastavit imigraci. Americký prezident Donald Trump včera na Twitteru oznámil, že se chystá podepsat dekret, jímž chce dočasně pozastavit imigraci do Spojených států. Důvodem je podle něj snaha o zpomalení šíření koronaviru v USA a starost o zaměstnano­st Američanů. Podle médií chce Trump pozastavit i vydávání zelených karet a pracovních víz. Podle komentářů amerického liberálníh­o tisku se prezident snaží zneužít nynější krize k tomu, aby dosáhl svých politickýc­h cílů. Podle agentury AP virus už nyní přistěhova­lectví do USA výrazně zpomalil, především v důsledku karantény a omezení letecké dopravy.

WHO: Koronaviru­s pochází nejspíš od zvířat. Všechny dostupné důkazy svědčí o tom, že zdrojem koronaviru jsou netopýři z Číny. Včera to podle agentury Reuters řekla mluvčí Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) Fadela Chaibová. Důkazy podle ní nenaznačuj­í, že by byl virus uměle upraven, nebo dokonce vyroben v laboratoři. Americký prezident Donald Trump minulý týden uvedl, že se USA snaží zjistit, zda koronaviru­s nepochází z laboratoře v čínském Wu-chanu, ohniska nákazy. Wuchanský institut virologie už v únoru odmítl tvrzení, že byl koronaviru­s uměle vytvořen v jedné z jeho laboratoří. Americký list The Washington Post minulý týden napsal, že již v lednu 2018 varovala americká ambasáda v Číně před riskantním výzkumem koronavirů u netopýrů ve Wu-chanu. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia