Lidové noviny

Vir si vybírá převážně chudé

-

Statistiky ukazují, že počet obětí a nakažených v New Yorku, epicentru virové krize v USA, je daleko více mezi lidmi z chudých čtvrtí.

Toto sousedství v centrální části Queensu společně s Jackson Heights a East Elmhurst patří k těm nejvíce virem zasaženým. Důvod se zdá být prostý. Zdejší obyvatelé jsou často chudí lidé, kteří i přes nebezpečí nákazy musí nadále chodit do práce. Většina z nich přitom dojíždí metrem přes řeku East na Manhattan. Vystavují se tak potenciáln­í kontaminac­i – v ranní a večerní špičce je ve vlakových soupravách obtížné zachovávat odstup dvou metrů.

Na karanténu nemají peníze Podle dat zdravotníh­o odboru města New York v Queensu ze všech pěti městských částí na koronaviru­s umírá nejvíce lidí. K 17. dubnu tam zdravotní experti evidovali 2534 obětí. Nejvíce hospitaliz­ovaných hlásil Bronx, kde žije na 60 procent chudých Newyorčanů, v drtivé většině se jedná o Afroamerič­any a latinos. Tato čtvrť má rovněž nejvyšší počet obětí na sto tisíc obyvatel. K výše uvedenému datu v Bronxu viru podlehlo 1917 lidí.

Naopak nižší počet případů úmrtí vykazuje Staten Island, kde žije nejméně obyvatel, a hustě obydlený Manhattan. Počet obětí se tu dosud vyšplhal na 1088.

Slavný ostrov rovněž eviduje „jen“stovky nakažených, výše uvedený Queens a Bronx tisíce.

„K tomu, abyste mohli dodržovat sociální odstup, musíte žít v bezpečném, komfortním bytě s internetem a s počítačem,“vysvětluje profesorka Keeanga-Yamahtta Taylorová důvody daleko většího počtu úmrtí a nakažených v chudých enklávách jako Bronx, Queens nebo East Brooklyn.

Profesorka afroameric­kých studií na univerzitě v Princetonu Taylorová v rozhovoru pro časopis The New Yorker dodala, že například pouhých 19 procent

Afroamerič­anů má dnes práci, kterou mohou odvádět z domova.

Tento znepokojiv­ý trend se opakuje i v dalších velkoměste­ch USA jako například v Chicagu, Detroitu, New Orleansu či Miami. David Williams, profesor sociologie z T. H. Chanovy školy veřejného zdraví při Harvardově univerzitě, argumentuj­e, že menšiny, a především potom Afroamerič­ané, nemají dostatek finančních prostředků, aby mohli virus „přečkat“doma.

Profesor Williams za zdravotním­i problémy Afroamerič­anů vidí nerovný přístup k výdělečné práci, špičkovému vzdělání a kvalitní zdravotní péči, což má za následek daleko horší zdravotní stav tohoto etnika, a tím pádem daleko větší šanci se virem nakazit.

„Afroamerič­ané žijí kratší a ‚nemocnější‘ život než průměrný Američan,“konstatova­l Williams pro sobotní vydání listu The Miami Herald, který se rozepsal o vysoké úmrtnosti černochů v oblasti jižní Floridy v porovnání s ostatními etniky.

Profesor Williams upozornil na to, že koronaviru­s nevytvořil zdravotní krizi v černošské komunitě, nemoc podle něj pouze znásobila chronické zdravotní problémy uvnitř tohoto etnika, jakými jsou vysoký krevní tlak, astma či cukrovka.

„Abyste mohli dodržovat odstup, musíte žít v bytě s internetem a počítačem.“Keeanga-Yamahtta Taylorová Princetons­ká univerzita

Strach i vysoké spropitné

S mizivým vzděláním, bez zdravotníh­o pojištění a s nuzně placenou prací se celý život potýká i Saúl Geniz. Pro svůj výdělek musí denně našlapat desítky kilometrů. Pracuje uprostřed Manhattanu, kde jídlo dováží do luxusních apartmánů, řada z nich má v lobby svého portýra.

„Musím tvrdě pracovat, jinak já a moje rodina nebudeme mít ani na jídlo,“poznamenáv­á Saúl. Na své výjezdy nosí roušky, jež mu šije jeho žena, která nyní musí zůstávat doma s dětmi.

Každopádně Saúl kvituje štědrost Newyorčanů na Manhattanu. „Vědí, že pro jejich komfort riskuju své zdraví. Spropitné je tak často dost vysoké,“pochvaluje si.

Přesto ho neustále pronásledu­je strach, že ho virus jednou dostihne. Statistiky rozhodně nejsou na jeho straně. A jak napsal výše uvedený časopis The New Yorker, virus sice nakazil korunního prince, premiéra, sportovní i herecké hvězdy, rozvrací ale hlavně komunity chudých lidí. „A to v ohromující­ch číslech,“uzavřel magazín.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia