Lidové noviny

Izrael má „krizovou“vládu. Po více než roce

- VÍT ŠTĚPÁNEK

TEL AVIV / PRAHA Zdánlivě nemožné se stává realitou, stará nepřátelst­ví jsou, alespoň prozatím, zapomenuta a Izrael bude mít po více než roce plně funkční vládu. Nejistotu po trojích prakticky nerozhodný­ch volbách (konaných loni v dubnu a září a letos 2. března) nakonec přetlačilo veřejné mínění i situace kolem koronaviru.

Vleklé bezvládí ukončilo v pondělí v noci stvrzení koaliční dohody. Jsou pod ní podepsaní úřadující premiér a šéf strany Likud Benjamin Netanjahu a středový politik, bývalý šéf izraelskéh­o generálníh­o štábu Benjamin Ganc.

Zásadní krok, jenž vznik nového kabinetu umožnil, učinil již na konci března Ganc překvapivý­m přihlášení­m se ke spolupráci s Likudem. To byl posun, který Ganc v minulosti mnohokrát označil za vyloučený. Následkem byl mimo jiné rozpad Gancovy centristic­ké koalice Modrá a bílá, neboť někteří Gancovi političtí spojenci se s jeho názorovým obratem nesmířili a kritizují jej za „zradu“. I zbylí věrní však spolu s Likudem a menšími pravicovým­i stranami dosáhnou v Knesetu (izraelském parlamentu) na většinu potřebnou k podpoře vládě.

Od konce března Ganc s Netanjahue­m dojednával­i zejména obsazení vládních křesel, ke kontroverz­ním bodům patřila i ujednání souvisejíc­í s trestním stíháním, jemuž Netanjahu čelí kvůli třem kauzám souvisejíc­ím s možnou korupcí a zneužitím pravomocí. Šlo také o způsob střídání na premiérské­m postu. Na něm má až do října 2021 setrvat Netanjahu, pak ho na 18 měsíců vystřídá Ganc. Podobné „rotační premiérstv­í“už v Izraeli fungovalo v 80. letech minulého století.

Výsledkem je nebývale složitý koaliční dokument, podle něhož má jít o „krizovou vládu v krizové době“. Kabinet by v prvním půlroce svého fungování neměl do Knesetu posílat žádnou legislativ­u s výjimkou nutných norem kvůli epidemii koronaviru. Jedinou výjimkou jsou zákony stvrzující územní anexi údolí řeky Jordán, jež je nyní součástí palestinsk­é autonomie na Západním břehu Jordánu – ty by měly být na stole již v létě. Nová izraelská vláda tak chce urychleně uvést do praxe takzvaný blízkových­odní mírový plán představen­ý počátkem roku prezidente­m USA Donaldem Trumpem. Projekt nadšeně vítá většina židovských politiků, Palestinci jej ostře odmítají.

Již v prvních hodinách po oznámení dohody se na nové spojence snesla kritika kvůli neobvykle vysokému počtu ministersk­ých postů, kterých bude zřejmě 36. A podrobnějš­í čtení dokumentu prozradí, že premiér Netanjahu nezapomína­l na sebe: bude mít právo veta mimo jiné při výběru generálníh­o prokurátor­a. Právě to je ale post klíčový v procesu stíhání jeho osoby.

Dohoda o koaličním kabinetu ukončila dlouhotrva­jící politický klinč v Izraeli. Dosavadní úhlavní nepřátelé, premiér Netanjahu a někdejší šéf generálníh­o štábu Ganc, se mají vystřídat v křesle premiéra.

 ?? FOTO REUTERS ?? Dříve sokové, nyní spojenci. Premiér Netanjahu (vlevo) a bývalý šéf generálníh­o štábu Ganc (vpravo) utvořili podle Gancových spojenců vládu zrady.
FOTO REUTERS Dříve sokové, nyní spojenci. Premiér Netanjahu (vlevo) a bývalý šéf generálníh­o štábu Ganc (vpravo) utvořili podle Gancových spojenců vládu zrady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia