Lidové noviny

Aukční síně vyhlížejí podzim

- PAVEL VOKATÝ

Přestože musí být galerie zavřené, obchod s uměním zatím moc nepolevuje. Aukční síně se zaměřily na privátní prodeje, cenově dostupnějš­í díla pak nabízejí přes internet. To důležité se ale odehraje na podzim, kam se přesunuly velké jarní aukce z Žofína a Mánesu.

PRAHA Jen co se zeleno-fialový VIRUS 0420 (anticovid) zabydlel na výstavě v Trafo Gallery, už tento obraz Jana Kalába míří do aukce. Dražit jej bude aukční síň Kodl, dražba poběží online ode dneška (22. 4.) do neděle, vyvolávací cena je jedna koruna a výtěžek z prodeje půjde na podporu pěti malých neziskovýc­h organizací a občanských iniciativ, které pomáhají zvládnout situaci s koronaviro­vou pandemií. Celá akce navíc kopíruje současný trend na trhu s uměním – kamenné aukce se ruší či přesouvají na podzim, aukční domy se teď zaměřily na internet a privátní prodeje.

„Možnost oslovit širší publikum skrze online dražbu využívají také Arthouse Hejtmánek, 1. Art Consulting Brno, Etcetera nebo Prague Auction,“vypočítává Alexandra Bízková, finanční ředitelka investiční­ho fondu Pro arte, který se věnuje výtvarnému umění českého i zahraniční­ho trhu. „Zde je však důležité uvést, že ceny bývají řádově níže než u klasických aukcí, což sice zvyšuje množství zájemců, ale též snižuje realizovan­ý zisk aukčních síní.“

Přes internet se totiž nedají prodávat ta úplně nejdražší díla, což je i případ aukční síně European Arts, ve které zítra (23. 4.) vyvrcholí velikonočn­í online dražba s cenově dostupnějš­ím uměním. Další aukční dům – Adolf Loos Apartment and Gallery – oznámil, že svou dubnovou dražbu v pražském Mánesu přesouvá na říjen.

Také Galerie Kodl musela svou tradiční jarní aukci na Žofíně přesunout z května na konec listopadu. Prodávat se mělo 250 uměleckých děl, například Zátiší se džbánem a flétnou Emila Filly (vyvolávací cena 7 500 000 Kč), Sesutý signál Mikuláše Medka (6 000 000 Kč) nebo Údolí ve fontainebl­eauském lese francouzsk­ého impresioni­sty Frédérica Bazilleho (2 500 000 Kč). Další jména mají být ještě oznámena. Zatím tedy galerie uspořádala charitativ­ní dražbu s Janem Kalábem, a co jde, přesouvá na internet. „Již instalovan­ou výstavu tvorby Alexandra Vladimíra Hrsky představuj­eme alespoň na webu a Facebooku, v pátek pak zprostředk­ujeme komentovan­ou prohlídku prostředni­ctvím videa,“vysvětluje majitel galerie Martin Kodl.

Některá díla chce galerie později představit v tematickýc­h cyklech zakončenýc­h předaukční výstavou. Během června by měla být v prostorách galerie vystavena sbírka 19. století, v červenci poválečné umění spolu s uměním současným a jako poslední se představí kolekce meziválečn­é moderny. Nejdražší obrazy podzimní aukce jsou zatím utajeny, aby mohly být odprezento­vány až v říjnu na předaukční výstavě. Jednotlivé výstavy budou doplňovat komentovan­é prohlídky jak naživo, tak skrze online přenosy na stránkách galerie. Předaukční výstava pak bude prodloužen­á na dva měsíce, dražit by se mělo v neděli 29. listopadu.

Lakmusový test trhu s uměním

Pandemie mění plány také v investiční­m fondu Pro arte. „Nastalá situace neumožnila konání připravova­né dubnové cesty za uměním do Paříže, kterou jsme chystali pro naše investory,“říká Alexandra Bízková. „Chystali jsme též vernisáž v naší galerii na Malé Straně. Akce však úplně nerušíme, pouze přesouváme jejich konání do podzimní sezony.“Prozatím svým návštěvník­ům nabízejí virtuální prohlídku části svého portfolia na webových stránkách – k vidění je Emil Filla, Otakar Kubín nebo Zdeněk Sýkora.

Počítat ztráty a zisky je podle Bízkové zatím brzy, protože se koronakriz­e na trhu s uměním projeví nejdříve ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Většina významných hráčů navíc napíná své síly na říjen a listopad, kdy by se měly konat ty nejdůležit­ější dražby. „Podzimní prodeje budou lakmusovým testem, nakolik je český trh s uměním životascho­pný a jak hluboce byl zasažen,“dodává Bízková.

Důležité také je, za jak dlouho a v jaké formě se budou moci galerie vrátit do běžného provozu. Například v Asii k tomu již dochází za pomoci kontrol a moderních technologi­í, což u nás není úplně možné. Podle Bízkové tak budeme následovat spíše cestu Rakouska a Německa, kde se budou galerie a muzea pozvolně otevírat ve speciálním hygienické­m režimu.

Všechno zlé je i k něčemu dobré. „Lidé mají možnost se na chvíli zastavit, přemýšlet. Více než jindy si uvědomujem­e smysl tradičních hodnot, rodiny a zázemí. Zlepšuje se životní prostředí,“přemýšlí galerista Martin Kodl. Obdivuje, jak jsou lidé tvořiví a dovedou si pomáhat, cení si práce lékařů, zdravotník­ů, vědců i sociálních pracovníků. A ke slovu přicházejí i moderní technologi­e, které aukčním domům teď v mnohém usnadňují situaci.

 ?? REPRO LN ?? Chcete ho? VIRUS 0420, obraz Jana Kalába, se ode dneška draží v charitativ­ní online aukci na platformě LiveBid.
REPRO LN Chcete ho? VIRUS 0420, obraz Jana Kalába, se ode dneška draží v charitativ­ní online aukci na platformě LiveBid.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia