Lidové noviny

Příběh Watergate stále fascinuje

Charles Ferguson

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Prima Zoom v těchto týdnech uvádí dokumentár­ní minisérii Watergate, která detailně shrnuje asi největší skandál novodobé americké politiky. Její autor Charles Ferguson (* 1955), oscarový vítěz za dokument Finanční krize, v ní využil odtajnění audionahrá­vek z Nixonovy pracovny a k zobrazení labyrintu intrik, lží a zrad i archivy, hrané rekonstruk­ce a nové rozhovory. Víc než čtyřhodino­vý projekt poprvé představil na loňském Berlinale.

LN Podtitul dokumentu zní Jak jsme se naučili zastavit prezidenta, který se vymkl kontrole. Tím naznačujet­e, že něco podobného se už nemá opakovat?

Zčásti ano, zčásti jsem tím vzdal poctu filmu Stanleyho Kubricka Dr. Divnoláska a zčásti to je pravda – díky skandálu Watergate se Amerika naučila zastavit prezidenta, který se vymkl kontrole.

LN Takže nepředpokl­ádáte, že třeba během Trumpovy vlády zažijeme podobné odhalení?

Těžko si představit, že dojde ke stejnému skandálu, na to se změnilo už moc věcí. Všichni si ale teď určitě děláme starosti o stav americké politiky. Během práce na filmu jsem si všiml, o kolik kvalitnějš­í lidé tehdy zasedali v Kongresu v porovnání s dneškem. Role peněz v politice je velmi důležitá a tehdy byla menší než dnes. V 70. letech se jen málo lidí hned poté, co opustilo Kongres, stalo lobbisty. Dnes to je víc než polovina kongresman­ů. To má dost špatný vliv na to, jak se politici chovají v době, kdy v Kongresu působí, i na to, kdo se tam vůbec dostane. Lidé se dnes stávají kongresman­y, aby si vydělali. Což není dobré.

LN V dokumentu kromě archivů a nových rozhovorů využíváte i herce, kteří přehrávají dialogy z audiopásek, jež si Nixon pořizoval. K těm se dnes dá dostat lehce?

Jsou dostupné, přístup k nim je snadný. Ale zahrnují 3500 hodin a přepsáno je zatím méně než tisíc hodin, takže probrat se jimi je docela práce. Nicméně zajímavá a někdy to byla i zábava. Poznal jsem díky tomu spoustu lidí, kteří do Watergate byli zapojeni, především zvláštních žalobců, kteří byli skvělí, povídal jsem si s nimi hodiny.

LN Mluvili s vámi otevřeně i lidé z Nixonovy administra­tivy?

Jediný, kdo mi připadal ohledně důležitých věcí neupřímný, byl Nixonův poradce John Dean. On posledních čtyřicet let všechny přesvědčuj­e, že začal spolupraco­vat s žalobci z etických principů. Což podle mě není pravda. Podle mě začal mluvit, protože mu došlo, že jinak půjde také do vězení, Nixonova administra­tiva ho hodlala obětovat a prozradit jeho jméno. Tak radši sám řekl vše, co věděl, za snížení trestu. Nakonec si odseděl

Studoval matematiku a politické vědy, založil úspěšnou softwarovo­u společnost, natočil čtyři dokumentár­ní filmy. Za snímek Finanční krize získal Oscara.

asi jen čtyři měsíce, ani ne ve vězení, ale na vojenské základně. Během vyšetřován­í Watergate byl mimořádně akurátní a upřímný, žalobci mi říkali, že patřil k nejspolehl­ivějším svědkům, které kdy zažili. Ale sám sebe se pak snažil vykreslit jako muže morálky, a když jsem ho konfrontov­al, že mi to nesedí, začal být docela nepřátelsk­ý. Do filmu jsem zařadil jen ty části z jeho rozhovoru, kde mi přišlo, že mluví pravdu.

LN Proč? Jak jste vůbec hledal rovnováhu mezi informační hodnotou a diváckostí?

Pár humorných věcí ve filmu zůstalo, ale držel jsem je na minimu. Konfrontač­ní scény s Johnem Deanem mi připadaly rozptylují­cí. V době střihu už bylo jasné, jak důležité jsou paralely tohoto dokumentu se současnost­í, tak jsem nechtěl strávit čtvrt hodiny tím, že budu zesměšňova­t Deana. O tom ten film není.

LN Jak poznáte při rozhovoru, že vám někdo lže?

Především tak, že si předtím přečtete 5000 dokumentů. V případě Deana bylo jasné, že ho několik lidí označilo, další se na to chystali a on to věděl. Dopodrobna jsem věděl, co se dělo ve dnech, kdy se Dean ke spolupráci rozhodoval.

LN Spousta lidí si udělala představu o Watergate hlavně z filmu Všichni prezidento­vi muži. Máte pocit, že tento snímek stále nezestárl?

Myslím, že ne, stále je skvělý, já sám ho viděl několikrát. Také je docela přesný, zvlášť na hollywoods­ký film. Akorát pokrývá asi tak 2 procenta z toho, co se stalo. Já se právě snažil ve svém dokumentu ukázat, že došlo ještě ke spoustě dalších věcí.

LN Chtějí lidé o Watergate pořád mluvit a zabývat se tím?

Doufám. Mně ten příběh přijde fascinujíc­í, proto jsem se do něj pustil. Pokud jsem odvedl dobrou práci, měl bych i ostatní přesvědčit, že jde o fascinujíc­í příběh. K tomu se dnes přidává strach, že podobné zneužití moci zažijeme také, a je proto důležité pochopit, jak náš politický systém funguje.

 ?? FOTO RICHARD NIXON PRESIDENTI­AL LIBRARY AND MUSEUM ?? Ikona skandálu. devatenáct let.
V době Nixonovy rezignace bylo režisérovi Charlesi Fergusonov­i
FOTO RICHARD NIXON PRESIDENTI­AL LIBRARY AND MUSEUM Ikona skandálu. devatenáct let. V době Nixonovy rezignace bylo režisérovi Charlesi Fergusonov­i
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia