Lidové noviny

Už jsi cestoval dost!

Zavření hranic je pohodlný nesmysl

- Marek Hudema

Ve filmu Jára Cimrman ležící, spící se ptá Cimrman známého cestovatel­e Emila Holuba, jestli letos znovu pojede do Afriky. A paní Holubová Cimrmanovi rázně odpoví: Doma bude, už se narajzoval dost! Vypadá to, že to samé nám říká i naše vláda, byť z jiných důvodů.

Vláda zdůvodnila uzavření hranic Česka pro vycestován­í většiny občanů epidemií koronaviru. Ne že by se bála, že Češi v zahraničí nakazí cizince, ale že při návratu dovezou infekci do Česka. Od té doby se diskutuje o tom, koho pustit do zahraničí a kam. Zatím se zdá, že ven budou smět lidé, kteří tam pracují či obchodují, na speciální povolení. Zbytek bude možná moci vyjet do vybraných zemí, mluví se o chorvatský­ch plážích. Mnoha lidem to nepříjemně připomíná uzavření hranic a výjezdní doložky za socialismu. Zejména když to vypadá relativně nadlouho, jak plyne z vyjádření některých členů vlády.

Přitom pro rozsáhlý zákaz vycestován­í existuje jen pochybné právní a ještě pochybnějš­í medicínské zdůvodnění. Jsou totiž země, kde je situace s epidemií lepší než u nás, tak proč nejet tam? Navíc lidé po návratu z ciziny mohou jít do karantény. Navíc o povolení rekreačníc­h cest do zahraničí se, jak přiznává epidemiolo­g Rastislav Maďar, rozhoduje nikoliv epidemiolo­gicky, ale podle toho, o jak populární destinaci jde.

Proč tedy vláda vlastně zakázala cestování do zahraničí? Určitě ne proto, že by nás milovala a chtěla nás mít doma či od nás vyžadovala domácí práce jako paní Holubová od pana Holuba. Důvod je nejspíš prostý. Hygienici a úředníci si chtěli usnadnit práci s lidmi vracejícím­i se ze zahraničí, zbavit se starosti o jejich sledování, testování či posílání do karantény. Když nikdo necestuje ven, tak se nebude vracet. Politici to vzali za své a začali to obhajovat. Zapomněli ale, že účelem státu a jeho předpisů není usnadnění práce úředníkům či politikům. Stát má totiž sloužit občanům a nikoliv je mistrovat jako nějaká paní Holubová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia