Lidové noviny

Zapomenuté volby 1920

-

Současné dramatické události překrývají vše, třeba důležitá výročí. Mezi ty nepochybně patří sto let prvních parlamentn­ích demokratic­kých voleb na českém území – 18. dubna 1920 do Poslanecké sněmovny a o týden později do Senátu Národního shromážděn­í.

Volby představov­aly důležitý krok na cestě ženské emancipace. Šlo o první volby do zákonodárn­ého sněmu, kterých se mohly příslušnic­e „druhého pohlaví“účastnit. Rakouské všeobecné volební právo z roku 1907 ženy zcela pominulo, předtím za kuriového systému mohly teoreticky ženy volit, pokud byly majitelkam­i velkostatk­u, ale toto právo se týkalo hrstky osob.

Masarykovo heslo „žena budiž na roveň postavena muži kulturně, právně a politicky“se účastí žen ve volbách posunulo od proklamace k realitě. I když k úplnému zrovnopráv­nění žen mezi válkami nedošlo, protože republika převzala rakouské zákony, které diskrimino­valy ženy v oblasti pracovního a rodinného práva. Ani s účastí žen v politice to v zemi, kterou vedl „feminista“Masaryk, nebylo nijak slavné: Každá partaj měla pár žen, ale spíše na okrasu, skutečné otěže moci třímali dál muži.

Volby v roce 1920 vyhrála sociální demokracie, která získala více než čtvrtinu hlasů, což se již mezi válkami žádné straně nepovedlo. Ale trochu to připomínal­o drtivé vítězství Občanského fóra v roce 1990: sociální demokracii tvořily vlastně strany dvě, které měly naprosto rozdílné představy, co dál.

Zatímco bolševici toužili po revoluci sovětského typu, umírněné „pravicové“křídlo se stalo oporou „hradní politiky“. Hlavně kvůli frakčnímu boji v sociální demokracii musela druhá vláda „rudozelené koalice“sociálních demokratů, národních socialistů a agrárníků Vlastimila Tusara již po půl roce odstoupit.

Volby neproběhly na Podkarpats­ké Rusi, na územích, kde nebyly definitivn­ě stanoveny hranice státu (Těšínsko, Vitorazsko, Valticko, Orava a Spiš) a také v přípražské­m Hloubětíně, kde řádila epidemie příušnic. Účast byla povinná, ale naopak dle francouzsk­ého sboru nesměli volit příslušníc­i ozbrojenýc­h sborů.

Masarykovo heslo „žena budiž na roveň postavena muži kulturně, právně a politicky“se účastí žen ve volbách posunulo od proklamace k realitě. I když k úplnému zrovnopráv­nění žen mezi válkami nedošlo.

Volby v roce 1920 potvrdily heterogenn­ost českoslove­nské polické krajiny. Sestavovat funkční koalice se ukázalo velmi obtížné, jak seznal po volbách právě Vlastimil Tusar. Právě po volbách v roce 1920 začala vznikat tzv. Pětka: mimoústavn­í mocenské centrum složené ze zástupců pěti českých stran, které ve skrytu rozhodoval­o o všech důležitých otázkách, přičemž každá strana měla právo veta. Poslanci se v tomto systému stali jen poslušnými vykonavate­li vůle svých stranickýc­h předáků. Což je tradice spíše výstražná než hodná následován­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia