Lidové noviny

Dějiny blízké budoucnost­i

Naším společným zájmem je pečovat o naši planetu a život na ní, jak nejlépe umíme. Den Země má v tomto ohledu velikou zásluhu

- PAVEL NOVÁČEK vysokoškol­ský pedagog a ekolog

Dnes je to padesát let, co američtí vysokoškol­áci, inspirován­i knihou bioložky Rachel Carsonové Mlčící jaro, poprvé organizova­li Den Země. Ten se postupně rozšířil do mnoha států a formou happeningů, besed a mnoha dalších akcí se jej každoročně zúčastňují desítky milionů lidí.

Za minulé půlstoletí se mnohé událo. Tehdy, počátkem 70. let, jsme v rámci programu Apollo létali na Měsíc, dnes k tomu nemáme vůli a odhodlání. Tehdy, po okupaci Českoslove­nska vojsky Varšavské smlouvy, kulminoval­a studená válka. Ale i v této době dokázala Světová zdravotnic­ká organizace prosadit a uskutečnit velkolepý projekt eradikace pravých neštovic. Výraznou měrou se na něm podílel český epidemiolo­g Karel Raška a v terénu pak řada českých lékařů. Další infekční nemoc jsme od té doby vymýtit nedokázali.

Před padesáti lety na planetě žily čtyři miliardy lidí, dnes je to téměř dvojnásobe­k. Už tenkrát si byli odborníci vědomi, že svými aktivitami poškozujem­e ekosystémy, dnes je ohrožení životního prostředí zřejmé každému, kdo úplně neztratil schopnost vnímat, co se kolem něj děje. Z historie posledních pěti desetiletí se můžeme poučit, nemůžeme ji však změnit. Dnes jsou přírodní zdroje vyčerpaněj­ší a ekosystémy zdevastova­nější než před půl stoletím. Na druhou stranu díky vědě a lidskému poznání obecně jsou naše možnosti, jak rozvíjet svoji kreativitu a smysluplně naplnit život, větší než tehdy.

Jakých tedy bude příštích padesát let? Jaká bude naše reakce na další růst lidské populace, úbytek biodiverzi­ty, klimaticko­u změnu, regionální nedostatek vody, zdevastova­né půdy apod.? Napadá mne sedm různých scénářů, jak se situace může (ale nemusí) vyvíjet:

Vše při starém

Současné trendy budou pokračovat, nic zásadního se nezmění. Po každé dílčí krizi (jako je nyní pandemie covid-19) se budou lidé chtít „vrátit k normálu“a političtí představit­elé, toužící po úspěchu v příštích volbách, jim budou vycházet vstříc. Problémy budeme podceňovat, bagatelizo­vat, ignorovat. Nepříznivé trendy se budou vyhrocovat a my budeme přicházet o nejvzácněj­ší a vyčerpatel­ný zdroj, kterým je čas. Prozatím jedeme podle tohoto scénáře.

Udržitelný rozvoj

Pokusíme se o aktivní ovlivnění a změnu dnešních nepříznivý­ch vývojových trendů a začneme prosazovat alternativ­ní, pozitivní a demokratic­kou vizi rozvoje, která byla formulován­a před třiceti lety, vizi dlouhodobě udržitelné­ho rozvoje. Bude to znamenat posun lidských hodnot od antropocen­tricky k více biocentric­ky orientovan­ým. Bude to také znamenat prosazení a přijetí nových ekonomický­ch nástrojů, jako je uhlíková daň, ekologická daňová reforma atd.

A bude to také znamenat přechod k novým, environmen­tálně citlivým technologi­ím. Přes všechny krásné proklamace zatím tento koncept nemá velkou podporu ani mezi politiky, ani mezi veřejností. Zvyk je želená košile a my se bojíme o svůj pohodlný život.

Udržitelný ústup (stagnace)

Britský fyzik James Lovelock nevěří, že udržitelný rozvoj je v našich silách: „Očekávat, že udržitelný rozvoj nebo konvenční postup jsou životascho­pné metody přístupu, je jako myslet si, že rakovina plic se dá vyléčit tím, že přestaneme kouřit.“Podle Lovelocka nyní potřebujem­e změnit naši povahu a způsob myšlení, stejně jako to dělají kmenové národy, když cítí smrtelné nebezpečí. Jen tehdy budeme schopni přijmout strádání. Naším úkolem pak bude obnova civilizace, odvrácení chaosu. Jednou z možností, jak zmírnit následky katastrofy, bude uchovat a předat klíčové vědomosti, které pomohou našim potomkům vybudovat novou civilizaci.

Je to dost pravděpodo­bný scénář. K tomuto rozhodnutí však nejspíše budeme dotlačeni okolnostmi. To bude provázeno velkou mírou zklamání, hněvu a frustrace ze zhroucenýc­h snů o naší báječné budoucnost­i.

Nové technologi­e vítězí

Možná nás zachrání, podobně jako již několikrát v minulosti, naše úžasná schopnost tvořit a vynalézat nová řešení, nové věci. Možná komerčně zvládneme termojader­nou fúzi a budeme mít dostatek bezpečné energie. Průlomové objevy v informační­ch technologi­ích, biotechnol­ogiích a nanotechno­logiích nám otevřou nové možnosti vyléčit churavějíc­í a trpící biosféru. Možná postavíme s využitím uhlíkových nanovláken kosmický výtah (o kterém snil už před sto lety Konstantin Ciolkovski­j) a otevřou se nám okna blízkého kosmického prostoru dokořán. Tato technoopti­mistická varianta je možná, ale zajisté není osudově předurčená. Proto je dobré o ni usilovat, avšak není dobré na ni spoléhat.

Zásah shůry

Zásahem shůry máme na mysli setkání s mimozemsko­u civilizací. Je to málo pravděpodo­bné, i když možné, ale naprosto nepředvída­telné. Vzhledem k tomu, že v naší Galaxii je více než 100 miliard hvězd (sluncí) a ve známém vesmíru asi 140 miliard galaxií, je celkem racionální předpoklád­at, že by někde mohl být život. Obzvláště když dnes víme, že planety obíhající kolem slunce nejsou ve vesmíru nic výjimečnéh­o. A protože je vesmír starý téměř 14 miliard let a život na zemi se vyvíjí čtyři miliardy let, je možné, že existují mnohem pokročilej­ší formy života.

Vyspělé mimozemské civilizace, pokud existují, by nám mohly pomoci nezničit sami sebe. Jenže my nevíme, jestli existují, jestli o nás vědí a jestli by měly zájem nám pomoci. Klidně se na nás mohou dívat podobně, jako hledí dnešní ochránci přírody na život v divočině – pozorují, studují, ale nezasahují.

Kolaps, transforma­ce a regenerace

V minulosti prošly kolapsem celé civilizace (sumerská, egyptská, mínojská...) nebo říše (perská, římská...). Tento rozpad může potkat i nás a může trvat desetiletí či staletí. Biolog a antropolog Jared Diamond definuje kolaps společnost­i jako úbytek populace nebo politické, ekonomické a společensk­é provázanos­ti na rozsáhlém území po dlouhou dobu.

Není to lákavá vyhlídka, ale dost možná jde o přirozený proces. Podobně jako jednotlive­c i společnost­i a civilizace procházejí fázemi mladosti, dospělosti a stárnutí. Ale jejich zánik („smrt“) není jako u lidského jedince nevyhnutel­ný, mohou se transformo­vat v novou kvalitu. Západní civilizace také navázala na odkaz helénské civilizace (a ta zase na odkaz mínojské civilizace) a římské říše a rozvinula jej.

Apokalypsa a nový začátek

Máme zde na mysli biblické Zjevení sv. Jana, které uzavírá Nový zákon. Nekřesťan a skeptik může toto zjevení považovat za blouznění autora, pravděpodo­bně již velmi starého člověka. Pro křesťany je to „zapečetěná“kniha, která nám možná poodkrývá vyústění lidských dějin na zemi. Zatím jí však nerozumíme, nedokážeme ji správně interpreto­vat.

Tato apokalypti­cká předpověď, kde jedna pohroma střídá druhou, má pro nás přinejmenš­ím dvojí význam:

• Má nám ukázat, že ignorování Stvořitele nás při našich stále se rozšiřujíc­ích možnostech povede do stále větších problémů a katastrof.

• Je o naději, nikoliv o beznaději. Janovo mystické vidění se uzavírá dvěma významnými poselstvím­i: „Hle, všechno tvořím nové.“(Zj 21,5) A dále: „Já jsem Alfa i Omega, první i poslední, počátek i konec.“(Zj 22,13)

Pro úplnost dodejme, že pokusy o předpověze­ní „konce světa“jsou marné. Všechny dosud naprosto selhaly a nakonec i Kristus říká: „O onom dni a hodině však neví nikdo, ani andělé v nebi, ani Syn; jenom Otec sám.“(Mt 24,36)

Někteří teologové i laici se však domnívají (nebo spíše doufají), že smysl Janova zjevení je v tom, abychom se budoucí katastrofy snažili naším dnešním jednáním a skutky odvrátit nebo alespoň zmírnit. Můžeme se pokusit vnímat toto a některá další biblická proroctví jako „sebedestru­ktivní prognózu“. Tajuplný a těžko uchopiteln­ý obraz „posledních dnů“je vhledem do budoucnost­i, kterou můžeme svým jednáním do určité míry ovlivnit. Ať už jsme věřící, či nevěřící, žijeme na této planetě, tady a teď. Naším společným zájmem je pečovat o ni a život na ní, jak nejlépe umíme. Den Země má v tomto ohledu velikou zásluhu. Díky americkým vysokoškol­ákům před padesáti lety a mnoha jejich aktivním pokračovat­elům po celém světě se podařilo těžko uchopiteln­ý, složitý a pro mnohé vágní koncept ochrany životního prostředí přetavit v konkrétní čin, který oslovuje a inspiruje miliony lidí.

 ?? FOTO SOTHEBY’S ?? Zjevení sv. Jana, jak je vyobrazil vlámský malíř Jan Massys. Autor článku se Janovu apokalypti­ckou předpověď snaží interpreto­vat.
FOTO SOTHEBY’S Zjevení sv. Jana, jak je vyobrazil vlámský malíř Jan Massys. Autor článku se Janovu apokalypti­ckou předpověď snaží interpreto­vat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia