Lidové noviny

Ropa v minusu, benzin padá

Koronaviru­s ničí ekonomiku po celém světě, kvůli propadu dopravy a výroby rekordně padají ceny ropy

-

už před více měsíci na koupi ropy, určené k odběru v květnu. Spekulanti se v situaci vytrvalého propadu ceny snaží v panice svých nakoupenýc­h „papírových“objemů zbavit, protože jinak budou muset nevýhodně levnou ropu v květnu odebrat, a navíc nebudou mít, kde ji uskladnit.

V pondělí, den před včerejší uzávěrkou květnového kontraktu, tak na burzách končilo obchodován­í na ceně minus 37,63 dolaru za barel.

Záporná cena se může vrátit Podle expertů z oboru ale nelze vyloučit, že podobný problém nastane i v případě dalšího kontraktu – toho červnového.

Investoři nemohou spoléhat, že do měsíce poptávka viditelně vzroste a skladovací kapacity se uvolní. V rámci obchodů s ropou s termínem dodání v červnu stojí aktuálně barel americké WTI kolem 16 dolarů a je otázka, kam i tyto obchody klesnou. Zlevňuje na dlouhodobá minima i evropská ropa Brent, i když ta se do minusu dosud nedostala.

„Ropu bude ve světě ještě tak dva týdny kam ukládat. I když už jen menší množství,“připomíná

Loula. Další vývoj podle něj záleží na tom, zda těžařské země kartelu OPEC plus Rusko dokážou snížit těžbu a tím i nabídku o víc než nedávno dohodnutýc­h deset milionů barelů denně (oproti celkové světové těžbě kolem sta milionů barelů denně).

Tím by se zmenšil propastný rozdíl oproti mnohem rychleji klesající poptávce, která se vlivem dopadu koronaviru na světovou ekonomiku propadá denně o 30 milionů barelů. A cena ropy by se pak postupně v dalších měsících mohla podle Louly dostat až ke 40 dolarům.

Řidiči se radují, pumpy trpí Zatímco ale ceny u čerpacích stanic klesají úměrně s cenou ropy, pumpaři přesto zažívají hubené období. Odbyt i tak razantně klesá, prodeje na benzinkách jsou aktuálně za celé Česko zhruba o 30 procent nižší oproti normální situaci. Osobní doprava klesá na minimum a kamionová přeprava zboží padá také.

Nynější situace sice šetří peněženky řidičů a Česko jako prakticky výhradní dovozce ropy její extrémně nízkou cenou nestrádá. Důsledky současné situace jsou ale mnohem vážnější pro země, které ropu těží, vyvážejí a jejichž rozpočty jsou na jejím prodeji závislé. To platí pro Saúdskou Arábii a další země kartelu OPEC, pro Rusko, které je na prodeji ropy extrémně závislé, ale i pro USA nebo Kanadu.

„Všechny tyto země nynější cena ropy ohrožuje. Včetně těžařů v Americe a prezidenta Trumpa, který čelí vlivem nízké ceny ropy riziku krachu tamních těžařských společnost­í,“připomíná hlavní ekonom společnost­i Czech Fund Lukáš Kovanda. Řešení v podobě další dohody o snížení těžby, a tedy i nabídky ropy je podle něj zatím stále v nedohlednu.

Pamatuju, když v 60. letech stála ropa tři nebo čtyři dolary. Ale aby se nabízela za zápornou cenu, to jsem nezažil.

VÁCLAV LOULA petrolejář­ský expert

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia