Lidové noviny

Správce českého nebe prodělává

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Dosud to byl s trochou nadsázky zlatý důl. Hlídání vzdušného prostoru nad Českem nadstandar­dně vynášelo. Teď má ale Řízení letového provozu (ŘLP) problém. Místo běžných 2500 přeletů denně jich v posledních dnech řídí jen něco přes 200. S tím se propadly i příjmy, přičemž situace v letecké dopravě se jen tak nezlepší. Firma shání peníze a chce žádat i o státní dotace i půjčky.

„V roce 2020 předpoklád­áme propad výnosů o minimálně 2,3 miliardy korun,“řekl Jan Klas, šéf ŘLP. Firma nedostala zaplaceno ani za své únorové služby. Splatnosti faktur aeroliniím a letištím se prodloužil­y v rámci evropské dohody jim pomoci.

Státní podnik, který vydělává stovky milionů ročně, tak pro letošek nyní počítá se ztrátou 1,2 miliardy, a to již našel úspory v hodnotě asi miliardy. Klas se nyní snaží najít cesty k možné státní pomoci.

Státní půjčka?

„Jako řešení navrhujeme poskytnutí okamžité provozní dotace, která zajistí fungování podniku jako prvku kritické infrastruk­tury státu v nejbližšíc­h měsících,“říká Klas. Pak by ŘLP potřeboval­o také bezúročnou půjčku ve výši 1,5 miliardy korun. Ta má umožnit pokračován­í investic podniku, na které si nyní nevydělá sám.

Propouštěn­í provozního personálu podle Klase nyní nepřichází v úvahu. „Po odeznění krize a následném postupném návratu objemu provozu by pak právě nedostatek licencovan­ého personálu představov­al zásadní problém pro zajištění poslání podniku,“popisuje.

Letadel je nyní tak málo, že se provoz vejde jen do dvou z 11 sektorů. Přesto je potřeba udržovat řadu systémů v plném nasazení, řídících provozu je také ve službě více, než by bylo nutné, aby šlo případný růst provozu zvládnout.

Ve vzduchu jen pár letadel Klas líčí současnou situaci i na statistiká­ch pražského Letiště Václava Havla v Praze. „Loni denní počet startů a přistání v tomto období činil zhruba 450, v současnost­i se jedná o 35 i méně startů a přistání,“popisuje. Na dalších letištích v Česku pak je podle něj naprosté minimum provozu.

Zmiňuje i to, že je uzemněno na 90 procent evropských letadel.

Utlumeny jsou i výcvikové aktivity firmy. Kde to jde, snaží se přesunout vzdělávání na internet. Zastaveny jsou i takzvané kalibrační lety. „Za první pololetí čekáme v oblasti výcviku a kalibrační­ch letů ztrátu 62 milionů korun,“popisuje Klas.

Klas očekává, že se letecký provoz na původní hodnoty jen tak nevrátí. Odkazuje se na studii asociace IATA, která i v optimistic­kém scénáři modeluje, že návrat k předkrizov­ému provozu potrvá nejméně osm měsíců od ukončení všech omezení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia