Lidové noviny

Karanténa dává smysl

- JAROSLAV PETR

Rok 2020 si nejspíše zapamatuje­me jako „rok roušek“. Jejich nošení je ale jen jedním z mnoha opatření, jež lidem v oblastech postiženýc­h pandemií nemoci covid-19 svazují život. Způsob boje s novým koronavire­m SARS-CoV-2, který nemoc způsobuje, provázejí od samého počátku bouřlivé diskuse.

Jedna strana sporu zdůrazňuje potřebu brzdit šíření viru a nutnost chránit obyvatele, kterým hrozí těžký průběh onemocnění. Z druhé strany zaznívají názory, že ochranná opatření bychom měli razantně omezit nebo zcela zrušit, protože jsou přehnaná a těžce poškozují ekonomiku.

Málokdo z účastníků sporu však může položit na stůl „tvrdá data“, kterými by podpořil svá tvrzení. O to se teď v rekordně krátkém čase pokusila skupina jedenácti mezinárodn­ě uznávaných expertů v čele s Barbarou Nussbaumer­ovou-Streitovou z univerzity v rakouské Kremži. Jejich zprávu zveřejnila globální síť expertů Cochrane sdružující lidi z více než 130 zemí světa. Zprávy publikovan­é v Cochrane Library se těší obecnému respektu pro vysokou odbornou úroveň a nezávislos­t. Představuj­í tedy objektivní zdroj informací, jaký potřebují politici pro rozhodován­í.

„Šíření koronaviru představuj­e pro vlády na celém světě hlavní výzvu. A je povinností Cochrane poskytnout jim co nejrychlej­i ty nejlepší podklady,“konstatuje šéfredakto­rka Cochrane Library Karla Soaresová-Weiserová.

Od reálných dat k modelům Tým expertů se zabýval přínosy izolace pacientů, u kterých se covid-19 projevil. Hodnotili také význam karantény pro ty, kteří příznaky onemocnění nevykazují, ale přišli do kontaktu s nemocnými nebo jsou z nákazy podezřelí. Brali ohled na to, zda jsou tato opatření dobrovolná, nebo povinná, zda se týkají jednotlivc­ů, skupin, celých měst nebo ještě větších celků, jak tomu bylo například v čínském Wu-chanu a v provincii Chu-pej.

Vědci vycházeli z nejnovější­ch dat získaných během nynější pandemie. Zdaleka nečerpali jen z údajů čínských úřadů. Měli k dispozici také data z Velké Británie, Tchaj-wanu, Jižní Koreje a třeba i z epidemie, jež postihla pasažéry britské výletní lodi Diamond Princess. Experti využívali i data z předchozíc­h epidemií způsobenýc­h příbuznými koronaviry, konkrétně epidemie SARS z roku 2003 a epidemie MERS, jež propukla v roce 2013.

Vedle informací nasbíranýc­h v průběhu epidemií brali v potaz i výsledky modelování průběhu epidemií včetně respektova­ných analýz týmu z londýnské Imperial College vedeného Neilem Fergusonem.

Autoři studie jsou si vědomi toho, že pandemie covid-19 je poměrně čerstvá záležitost a naše znalosti o viru SARS-CoV-2 jsou omezené. Právě modely jim ale dovolily se s touto nejistotou poprat.

Na základě stávající dat se například odhaduje, že se hodnota takzvaného reprodukčn­ího čísla R0 pro SARS-CoV-2 pohybuje kolem

Izolace, karanténa a další omezení

Za studie vyplývá, že už samotná izolace nemocných a uvalení karantény na ty, kteří s nimi přišli do kontaktu, výrazně omezí šíření choroby.

Pokud se tím podaří snížit kontakty nemocných a zdravých na polovinu, klesne celkový počet onemocnění o 44 procent. Pokud se podaří omezit kontakty nemocných a zdravých na desetinu, sníží se počet nemocných o 65 procent. Úměrně tomu klesá i počet obětí.

Z analýz vyplývá, že samotná izolace nemocných a karanténa pro ty, kdo s nimi přišli do kontaktu, sníží počet úmrtí na covid-19 o necelou třetinu. Pokud ale jsou zvláštním režimem chráněni před kontaktem s nemocnými senioři ve věku nad 70 let, daří se srazit počet úmrtí na polovinu a potřeba lůžek na jednotkách intenzivní péče klesne na třetinu.

Jako nejúspěšně­jší se ukazuje model, jaký byl uplatněn v první fázi boje s covid-19 také u nás, tedy izolace nemocných, karanténa pro ty, kdo s nimi přišli do kontaktu, a omezení kontaktů nejen u seniorů, ale v celé populaci včetně uzavření škol od základních až po univerzity. To je podle analýzy expertů Cochrane cesta, jak srazit hodnotu R0 pod 1,0 a zatlačit nemoc na ústup.

Na tři miliardy obyvatel planety muselo v rámci boje s koronaviro­vou pandemií výrazně omezit své aktivity. Je to k něčemu dobré? A za jakých podmínek jsou opatření nejúčinněj­ší? Mezinárodn­í studie chválí model použitý i v Česku.

Čím dříve, tím lépe

Izolace nemocných, stopování jejich kontaktů a izolace těch, kteří se mohli nakazit, s sebou nese nemalé náklady. Každý takto zachráněný život něco stojí. Vědci se proto pokusili vystopovat strategii, která je efektivní i z hlediska nákladů.

Došli k závěru, že izolace nemocných, karanténa lidí, se kterými nemocní přišli do kontaktu, a další opatření významně snižují následné náklady za lékařskou péči o nemocné. A platí tu zásada „čím dříve, tím lépe“. Včasné zavedení izolace, karantény a dalších opatření na potlačení epidemie zvyšuje ekonomicko­u návratnost vynaložený­ch prostředků.

Možná trochu překvapivě se ukázal poměrně nízký přínos karantény uvalené na osoby přijíždějí­cí ze zemí, kde se už nákaza rozšířila. Tady ale autoři studie vycházeli především z údajů o šíření choroby SARS, která má krátkou inkubační dobu 1,7 dne. SARS se proto projeví rychle, nemocný je ihned izolován a nákazu nešíří.

V případě covid-19 s průměrnou inkubační dobou kolem šesti dnů je riziko šíření choroby vyšší a karanténa cestujícíc­h bude zřejmě užitečná.

Tým Barbary Nussbaumer­ové-Streitové upozorňuje, že jak při zavádění ochranných opatření, tak při jejich pozdějším uvolnění je třeba brát v úvahu specifické místní podmínky.

„Naše studie ukazuje, že karanténní opatření mohou napomoci ke zvládnutí epidemie covid-19. Je však třeba neustále monitorova­t situaci a v závislosti na místních podmínkách volit taková opatření, aby se udržela rozumná rovnováha mezi riziky, jež tato opatření přinášejí, a jejich přínosy,“říká Barbara Nussbaumer­ová-Streitová.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia