Lidové noviny

Roušky dobývají Evropu

- JOSEF TUČEK

Už měsíc, přesněji od 19. března, platí v Česku vládní nařízení, abychom nevycházel­i ven bez roušky či jiného zakrytí nosu a úst. Od té doby přišlo úřední zmírnění pro situace, kdy jsou lidé v přírodě či sportují a nikdo cizí není v blízkosti, nebo třeba pro řidiče, vedle nichž v autě sedí jen členové jejich domácnosti.

Obdobně Slovensko, které povinné roušky zavedlo 25. března, od včerejška zrušilo jejich povinné užívání v přírodě, kde nejsou cizí lidé, nebo pro řidiče veřejné dopravy, pokud jsou dostatečně odděleni od pasažérů.

Naopak v jiných zemích či regionech roušku teprve zavádějí. Třeba Sasko jako první německý stát nařídilo od tohoto pondělí povinnost nosit roušky v obchodech a v prostředcí­ch veřejné dopravy. Bavorsko totéž zavede od příštího týdne, stejně jako spolková země Meklenburs­ko-Přední Pomořansko, ta ovšem jen v prostředcí­ch veřejné dopravy. Používání roušek je pak povinné v některých německých městech a celkově ho epidemiolo­gové aspoň doporučují.

Nově povinnost nošení roušek na veřejnosti zavedlo od pondělí také Lucembursk­o. Mimochodem, tato bohatá země má 600 000 obyvatel a zaznamenal­a 73 úmrtí na covid-19. Tedy v přepočtu na počet obyvatel sedmkrát víc než Česko.

Starostka Paříže Anne Hidalgová oznámila, že každý obyvatel města dostane zadarmo roušku pro opakované použití, aby ji mohl dobrovolně nosit. Přednostně ji prý získají lidé z nejvíce ohrožených skupin. Kdy ji budou mít všichni Pařížané? Snad v půli května... Premiér Édouard Philippe však v neděli připustil, že si Francouzi budou muset na veřejnosti zakrývat nos a ústa povinně od 11. května.

Nošení roušek je dnes doporučová­no k tomu, aby lidé zabránili přenosu své infekce na jiné. Třeba studie pocházejíc­í z Hongkongu a publikovan­á v časopise Nature Medicine potvrzuje, že rouška radikálně zachycuje koronaviry. Byla však uskutečněn­a jen na sedmnácti pacientech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia