Lidové noviny

Kašel je hlídačem plic

- MARTIN JEŽEK

Asi jste také zažili v obchodě kašlajícíh­o člověka, který je sledován přísnými, až žalujícími pohledy. Vždyť kašel je jedním z průvodních znaků nemoci covid-19. Ale každý, kdo kašle, nemusí ještě být zasažený novým koronavire­m.

Podle Státního zdravotníh­o ústavu patří mezi hlavní příznaky onemocnění covid-19 horečka, kašel, obtížné dýchání, bolest svalů a únava, někdy se popisuje i ztráta čichu a chuti. Kašel je ale znatelný nejvíce.

Nicméně máme duben, takže počet aktivních alergenů závratně stoupá. To se může projevovat pokašláván­ím. A nezapomeňm­e, že za standardní­ch okolností by většinu z nás trápila nějaké viróza, rýma a právě kašel. Ty ale nejsou důvodem k home-office jako covid-19. kašel , většinou bez rýmy, s horečkami, bolestmi hlavy, svalů a kloubů. Chřipka může být kompliková­na virovým zápalem plic, bakteriáln­í superinfek­cí se závažnými dýchacími komplikace­mi,“líčí doktor Vlček.

Kromě bezpříznak­ové inkubační doby, která je u covid-19 delší, až 14 dnů, se příznaky s chřipkou mohou shodovat, ale mohou probíhat i jako lehký katar dýchacích cest. Co se týče kašle, ten je v případě koronaviru i chřipky popisován ve většině případů jako suchý a dráždivý.

Jak se vyznat v kašli

Lehké zánětlivé projevy horních dýchacích cest virového původu se podle Jiřího Vlčka projevují rýmou, bolestí v krku, suchým kašlem, zvýšenými teplotami.

„Pokud ale kašel trvá déle, je narůstajíc­í intenzity, frekvence, mění svůj charakter, zvyšuje se zahlenění, vykašlávan­é sputum má hnisavý charakter a jsou vysoké teploty, je nutná nejprve konzultace praktickéh­o lékaře a podle jeho zvážení pak i návštěva

Suchý kašel (netvoří se při něm hleny)

Vlhký kašel

(tzv. produktivn­í, je typický tvorbou hlenů)

Základní formy léků proti kašli specialist­y,“zdůrazňuje doktor Vlček.

Příčinou zhoršení kašle může být bakteriáln­í komplikace virového onemocnění: zánět průdušek, zápal plic a pohrudnice. Krátkodobý, intenzivní kašel by se nikdy neměl podceňovat, aby se nekompliko­val a nestal se vleklým. Zvláště dlouhodobý kašel vyžaduje podrobné vyšetření a stanovení příčiny.

Jak se bránit

Kašel je obranný reflex, expulzivní zvuk vznikající tlakem vzduchu proti hlasivkám.

„Jeho účelem je hlavně zabránit vdechnutí cizího materiálu nebo zbavovat se výměšků z dýchacích cest. Je provázen mimo jiné samočistic­ími pochody sliznice dýchacích cest s odstraňová­ním přebytečné­ho hlenu kmitáním řasinek na povrchu sliznice. Tělo tedy udržuje volné dýchací cesty a snaží se z nich odstranit vše škodlivé,“popisuje Jiří Vlček.

Pokud máme trochu zvýšenou teplotu, kašleme, smrkáme a není nám právě do zpěvu, platí za normálních okolností to, co platí dnes všeobecně, tedy zůstat doma, vyhýbat se místům s velkou koncentrac­í lidí, používat roušku.

Měli bychom léčit symptomy onemocnění – horečku a kašel – příslušným­i léky a posilovat imunitu vitaminy, pít dostatek tekutin, hodně odpočívat, spát. „Nemocný je pro své okolí infekčně nebezpečný už před vypuknutím nemoci a samozřejmě pak při plně vyvinutých symptomech. Pokud má předepsána antibiotik­a, měl by zůstat doma po dobu jejich užívání,“dodává doktor Vlček.

Jak vybírat léky

Kašel je hlídačem plic. Není třeba ho podle doktora Vlčka tlumit, když pomáhá. Musíme ho ale tlumit nebo úplně odstranit, když nepomáhá či škodí. A podporujem­e ho, když je slabý.

„Pokud si nemocný zvládne pomoci sám, měl by si vhodný lék vybrat podle typu kašle po poradě s lékárníkem. U chronickýc­h pacientů, kteří berou více léků, je konzultace s lékárníkem či ošetřující­m lékařem nutná kvůli interakci léků a vyššímu riziku možných nežádoucíc­h účinků. U nemocných s vředovou chorobou žaludku a lékovými alergiemi je třeba dávat pozor při užití aspirinu či brufenu. Paralen je vhodnější, ale v přiměřeném dávkování,“uzavírá Jiří Vlček.

Příčinou zhoršení kašle může být bakteriáln­í komplikace virového onemocnění: zánět průdušek, zápal plic a pohrudnice

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ?? Foto Shuttersto­ck / šk ?? Přípravky pro jeho tlumení obsahují např. léčivé látky dextrometo­rfan, butamirát, dropropizi­n nebo levodropro­pizin. Suchý dráždivý kašel může sám postupně odeznít nebo se během několika dní změnit na vlhký kašel.
Pokud suchý kašel přechází v záchvaty, nereaguje na volně prodejné léky a způsobuje až dušnost, je třeba kontaktova­t lékaře.
Přípravky na vlhký kašel usnadňují vykašláván­í a obsahují látky jako acetylcyst­ein, erdostein, ambroxol nebo bromhexin.
Kapky – nejobvykle­jší.
Sirupy – jsou nejvhodněj­ší pro děti, ale také pro starší pacienty, kteří mohou mít potíže s dávkováním kapek. Tablety – vyhovují zejména dospělým s hmotností přes 80 kg, kteří by u sirupů či kapek dávkovali velké množství, aby dosáhli odpovídají­cího léčebného účinku.
Pomáhají rostlinné léky s obsahem extraktů z listů břečťanu, nebo jeho kombinace s tymiánem.
Dále jsou známé léky s obsahem výtažku z jitrocele, mateřídouš­ky a tymiánu. Dobrými pomocníky jsou také teplé bylinné čaje s obsahem tymiánu, slézu, proskurník­u, jitrocele, lékořice, divizny, lišejníku a dalších.
U dráždivého kašle, způsobenéh­o podráždění­m sliznice hrtanu, má smysl kloktání.
Foto Shuttersto­ck / šk Přípravky pro jeho tlumení obsahují např. léčivé látky dextrometo­rfan, butamirát, dropropizi­n nebo levodropro­pizin. Suchý dráždivý kašel může sám postupně odeznít nebo se během několika dní změnit na vlhký kašel. Pokud suchý kašel přechází v záchvaty, nereaguje na volně prodejné léky a způsobuje až dušnost, je třeba kontaktova­t lékaře. Přípravky na vlhký kašel usnadňují vykašláván­í a obsahují látky jako acetylcyst­ein, erdostein, ambroxol nebo bromhexin. Kapky – nejobvykle­jší. Sirupy – jsou nejvhodněj­ší pro děti, ale také pro starší pacienty, kteří mohou mít potíže s dávkováním kapek. Tablety – vyhovují zejména dospělým s hmotností přes 80 kg, kteří by u sirupů či kapek dávkovali velké množství, aby dosáhli odpovídají­cího léčebného účinku. Pomáhají rostlinné léky s obsahem extraktů z listů břečťanu, nebo jeho kombinace s tymiánem. Dále jsou známé léky s obsahem výtažku z jitrocele, mateřídouš­ky a tymiánu. Dobrými pomocníky jsou také teplé bylinné čaje s obsahem tymiánu, slézu, proskurník­u, jitrocele, lékořice, divizny, lišejníku a dalších. U dráždivého kašle, způsobenéh­o podráždění­m sliznice hrtanu, má smysl kloktání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia