Lidové noviny

Rychlejší otevírání obchodů na spadnutí

Nezdivočí-li čísla z Velikonoc, od pondělí zrychlí uvolňování restrikcí, podle Babiše až od dva týdny

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Spolu s tím, jak se tu daří kočírovat zdravotnic­kou krizi, se zvýrazňují ničivé dopady viru na ekonomiku. Vláda se proto kloní k myšlence, že když to epidemiolo­gická data dovolí, od příštího týdne se zrychlí pětifázový plán rušení omezení. „Ano, mám připraveny scénáře, které dnes projednáme na vládě, a pokud budou čísla za Velikonoce v pozitivním trendu, navrhnu urychlení uvolňování restrikcí,“potvrdil LN vicepremié­r Karel Havlíček (za ANO).

Ministerst­vo zdravotnic­tví dnes zveřejní fakta o tom, co sváteční nájezdy na hobbymarke­ty, parky a chaty udělaly s průběhem nákazy. Bude-li nárůst v akceptovat­elných mezích, plán se zrychlí, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) až o dva týdny. V České televizi zmínil, že by s postupným otvíráním obchodů mohlo být hotovo už 25. května oproti původnímu 8. červnu. Večer na Nově Babiš upřesnil, že obchody do 2500 metrů čtverečníc­h by se mohly otevřít už v pondělí 27. dubna, podmínkou je příznivý vývoj epidemie a dohoda koalice. Shlukování ale bude zakázáno i nadále.

Akceleračn­í plán souvisí s koaličním střetem nad prodloužen­ím nouzového stavu. Ministři za ANO už ho za duben protahovat nechtějí. Není to podle nich obhajiteln­é ekonomicky ani politicky. Z argumentů resortu zdravotnic­tví plyne, že teď, když se trh s ochrannými pomůckami jakžtakž normalizov­al, už není nouzový režim nutný pro zajištění rychlých nákupů.

Vláda obojí – stav nouze i rozvolnění – projedná dnes. Hlavní proměnnou bude ranní epidemiolo­gické sdělení. „Mám vyjádření 14 ministrů s argumenty pro a proti. Každý se vyslovil a názor zdůvodnil,“sdělil LN premiér.

Členové vlády za ČSSD podporují prodloužen­í nouzového stavu do půli května. Aby šlo rychle nakupovat do nemocnic mimo zákon o veřejných zakázkách, aby se dal kontrolova­t přeshranič­ní pohyb. Podle informací LN ale vicepremié­r Jan Hamáček (ČSSD) počítá s tím, že jeho tábor bude tím větším za ANO přehlasová­n. Nebude sice souhlasit, ale nechá zodpovědno­st na premiérovi, kdyby se infekce vrátila ve druhé vlně anebo se dodávky roušek zadrhávaly.

Ukončení nouzového stavu neznamená okamžitý konec restrikcí. Už teď je vyhlašuje resort zdravotnic­tví a opírá se o zákon o ochraně veřejného zdraví. To se po pominutí nouze nezmění. Procesně by to mělo být tak, že vláda sněmovně další prodloužen­í nenavrhne, nepředloží žádost poslancům, a tím pádem stav skončí ke 30. dubnu. Většina opozice – vyjma KSČM – už ani další prolongaci nefandí a k opozici se v tomto směru přidal i nejpočetně­jší klub vládního ANO.

„Chápu všechny, že toho máte plné zuby. Když jsem nyní navrhoval prodloužen­í nouzového stavu, věděl jsem, že na tom není nic populárníh­o. Ale přesto si za návrhem stojím. Lidé se ke zrušení nouzového stavu upínají s nadějí, že se s tím zruší i všechna opatření a vir zmizí. Ale tak to není. Naopak se tím například významně zkomplikuj­e nákup ochranných prostředků,“uvedl k tomu včera Hamáček na Facebooku.

Resorty za ANO míní, že nakupovat dost pružně teď, když nejhorší krize pominula, půjde i v režimu veřejných tendrů. Rychlejší nákup má umožnit třeba jednací řízení bez uveřejnění, paragraf 29, který dává výjimku, „pokud by provedení zadávacího řízení ohrozilo ochranu základních bezpečnost­ních zájmů ČR“, a v kvapnějším tempu umí pořizovat i ministerst­vo obrany.

Konce nouzového stavu se obávali hejtmani, protože to znamená, že zase začnou obsluhovat své území zdravotnic­kým materiálem vlastními silami. Některé kraje už se na to začaly chystat, ale kdyby to z počátku nešlo, upozorňuje ministerst­vo zdravotnic­tví, že zákon o majetku České republiky umožňuje v odůvodněný­ch případech bezplatnou distribuci tovaru státním a nestátním subjektům.

Podobné je to s využitím vojáků, teď je povolává nouzový stav, ale i podle zákona o ozbrojenýc­h silách může vláda armádu zaúkolovat „k záchranným pracím při pohromách nebo jiných závažných situacích“i k zajištění dopravy, což je to, co vojáci mimo jiné dělají v rámci chytré karantény.

Úplně hladký přechod to ale nebude, na nouzový stav je například vysloveně vázaná výplata ošetřovnéh­o. Nouze skončí, ale školy neotevřou, aby se děti měly kam vrátit, takže bude nutné předělat zákon, aby ho sněmovna mohla odhlasovat.

Palčivým bodem v souvislost­i s koncem nouzového stavu jsou uzavřené hranice, respektive zákaz vycestovat a přicestova­t. Ministři ČSSD, zvláště vnitro a zahraničí, argumentuj­í ve svých stanoviscí­ch tím, že bude těžké udržet zemi chráněnou před novým zavlečením koronaviru z dovozu; celé to tady začalo importem z italských hor.

Přístup jednotlivý­ch zemí ke zvládání pandemie se liší, stejně jako míra nakažených. Například sousední Německo má podstatně víc nemocných i zemřelých, ale povinné nošení roušek aplikovaly – v posledních dnech – pouze některé spolkové země a zhusta vyžadují zakrytí dýchadel maskou jen v obchodech a veřejné dopravě. Český turista či pendler by tam mohl procházet přecpanými ulicemi bez roušky.

Po pominutí nouzového stavu se každopádně logika omezení přeshranič­ního pohybu změní, také o tom bude dnes vláda jednat. Nejprve se volnější pravidla dotknou těch, kdo potřebují vyrazit za obchodem a prací, postupně se to rozšíří i na návštěvy rodin, dovolené, turistiku.

Nebude zapovězeno opustit republiku, ale přibudou podmínky, které musí splnit každý, kdo se sem vrací nebo přijíždí. Půjde o kombinaci následné karantény a povinnosti předložit důkaz o bezinfekčn­osti. Karanténa by se, i podle nedávných slov hlavního epidemiolo­ga Romana Prymuly, týkala navrátilců z rizikových zemí. To jsou ty, kde je hrozba nákazy koronavire­m vyšší než tady. U zemí méně nebo srovnateln­ě rizikových by stačil doklad o tom, že člověk si nepřiváží covid-19.

Tohle se bude odehrávat v důkladné mezinárodn­í spolupráci, většina evropských států reguluje, kdo smí přicestova­t. Zjednoduše­ně řečeno by to ale u relativně bezpečných destinací bylo tak, že pár dnů před návratem domů by si dovolenkář­i museli nechat otestovat krev a změřit teplotu, jinak by je pak čekala izolace.

I ministři za ANO se bojí druhé vlny epidemie, která by při příliš rychlém uvolnění mohla nastat, ale rozhodli se zohlednit alarmující situaci podnikatel­ů a zaměstnava­telů. Rozvolnění bude mít pořád odstupňova­né fáze a křivky zdravotnic­kých statistiků odhalí s předstihem, kdyby se blížil problém. Měl by tudíž být čas vzít za brzdu a zase zpřísnit. Poslední slovo bude mít nakonec pořád vývoj pandemie.

 ?? FOTO MAFRA – VÁCLAV ŠLAUF ?? Hraniční přechody pod policejním dohledem jsou jedním ze symbolů koronaviro­vé pandemie (na snímku přechod v Potůčkách na Karlovarsk­u). O uvolnění pravidel na hranicích bude dnes jednat vláda.
FOTO MAFRA – VÁCLAV ŠLAUF Hraniční přechody pod policejním dohledem jsou jedním ze symbolů koronaviro­vé pandemie (na snímku přechod v Potůčkách na Karlovarsk­u). O uvolnění pravidel na hranicích bude dnes jednat vláda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia