Lidové noviny

Velikonočn­í radovánky zatím čísla nezhoršily

-

PRAHA Denní nárůst počtu lidí s nemocí covid-19 v úterý zpomalil. Za předvčerej­šek přibylo 133 případů, zatímco v pondělí jich bylo nově zaznamenán­o 154. Počet provedenýc­h testů přitom v úterý stoupl z pondělních zhruba 6500 na 8301. Podíl nově zjištěných případů nemoci na celkovém počtu testů tak klesl z pondělních 2,37 procenta na úterní 1,6 procenta.

Statistiky těchto dnů jsou přitom podle epidemiolo­gů velmi důležité. Měly by totiž prokázat, zdali se volnější režim, který si mnozí Češi sami naordinova­li pro velikonočn­í svátky, projeví na zvýšeném počtu ochořelých. Inkubační doba nemoci covid-19 je podle dostupných zjištění maximálně 14 dní, takže právě nyní by se už přírůstky nakažených o Velikonocí­ch měly projevit. Zatím ale statistiky vypadají příznivě. Neměly by tak negativně ovlivnit další rozvolňová­ní přísných restriktiv­ních opatření, o němž bude dnes jednat vláda.

Největší počty nemocných jsou dlouhodobě v Praze. V hlavním městě bylo zaznamenán­o k včerejšímu večeru 1659 potvrzenýc­h případů nákazy koronavire­m. Praha má také největší podíl nakažených vzhledem k počtu obyvatel. Na 100 000 tam připadá zhruba 122 případů covid-19.

I pro nejvíce postiženou Prahu je ale včerejší denní přírůstek nejnižší od půlky března. Údaje platné k včerejší 18. hodině zveřejnila na svém webu pražská hygienická stanice.

Počet úmrtí pacientů s koronavire­m v Praze stoupl od úterního večera o jeden na 66 případů. Vyléčených přibylo podle hygieniků za stejnou dobu 26 na 452. Nejvíce nakažených v hlavním městě je ve věkové kategorii 40 až 49 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia