Lidové noviny

Útoky nebyly náhoda

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) v rozhovoru pro LN říká, že nedávná vlna kyberútoků nutí k úvahám o jejich propojení.

- MARTIN SHABU

LN Máte nějaké bližší informace o útočnících?

Záležitost je předmětem vyšetřován­í. Podílejí se na něm jak policisté, tak experti na kybernetic­kou bezpečnost. Kdo za tím stojí, by jasně měli říci oni. Je potřeba zmínit, že šlo o několik útoků zejména na nemocniční a zdravotnic­ká zařízení. Naštěstí většinou nebyly úspěšné. Pokud by se ale ukázalo, že za nimi stojí cizí stát, a ne nějací nezávislí hackeři, o to závažnější by to bylo. Na to nám musejí odpovědět experti.

LN Existují náznaky, že útok byl veden ze zahraničí?

To, jestli za tím stojí zahraniční subjekty, ještě nedává odpověď na to, zda za tím je cizí stát. Abychom mohli někoho označit za útočníka, je nutné vypracovat podrobnou analýzu dat. Je předběžné dělat závěry.

LN Nejde o odvetu za odstranění sochy maršála Koněva v Praze?

Viníka skutečně musejí najít policisté spolu s experty, poté bude jasná i motivace útoků.

LN V sobotu se k případu vyjádřil šéf americké diplomacie. „Vyzýváme toho, kdo je za to zodpovědný, aby se zdržel škodlivých kybernetic­kých aktivit zaměřených proti českému zdravotnic­kému systému či podobné infrastruk­tuře na dalších místech.“Byli jste s americkou stranou kvůli incidentům v kontaktu?

Česká republika se Spojenými státy v kybernetic­ké bezpečnost­i spolupracu­je dlouhodobě. Probíhá velmi intenzivní výměna informací mezi Národním úřadem pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB) a příslušným­i organizace­mi na americké straně. Reakci amerického ministra zahraničí vítám. Je to projev spojenecké solidarity a výzva, aby se krizové situace nezneužíva­lo pro destabiliz­aci zdravotnic­kého systému, což může ohrozit lidské životy.

LN Spolupracu­jí vyšetřovat­elé i s FBI?

To nemohu potvrdit. Jak jsem ale řekl, spolupracu­jeme se zahraniční­mi partnery dlouhodobě.

LN Poskytli spojenci nějaké bližší informace k útoku?

Především tu bylo varování českého NÚKIB. Úřad sám přispěl k tomu, že řada útoků nebyla úspěšná a podařilo se je odvrátit. Je to úspěch českých institucí, které mají na starosti obranu proti takovým incidentům. Využíváme dlouhodobě spolupráce s partnery. Naše tajné služby sdílejí informace. To je důležité, protože se jedná o těžko odhaliteln­é útoky, kterým je potřeba předcházet důkladným zabezpečen­ím. Ukazuje se, že není dobré podceňovat zabezpečen­í kritických informační­ch systémů. Není to o tom, že by vám někdo četl e-mail. Kybernetic­ký útok může vyřadit nemocnici nebo elektrárnu. Může to mít zásadní dopad na zdraví a životy.

LN V minulých dnech a týdnech probíhaly útoky a pokusy o ně na nejrůznějš­í zařízení od zdravotnic­kých center přes ČEZ Distribuci až po pražské letiště. V hledáčku bylo i ministerst­vo vnitra. Co z toho vyvozujete?

Celá série naznačuje, že nejde o náhodné útoky, ale o koordinova­né pokusy. Je potřeba dodat, že útoky nebyly úspěšné. Možná je to nějaký signál. Mám informaci, že tomu čelily nejen státní instituce, ale také některé městské části. Skutečně je to něco, kde budou muset vyšetřovat­elé hledat souvislost­i mezi útoky na nemocnice, letiště a na další cíle.

LN V úterý se ostře ozvalo i ruské velvyslane­ctví v Česku. LN v pondělí uvedly, že vyšetřovat­elé pracují s podezřením, že stopy útoků vedou do Ruska. Ambasáda na dvou místech kritizoval­a i české představit­ele. Zdejší média prý šíří informace proti Ruské federaci na popud českých tajných služeb. Máte takovou informaci?

Nemohu mluvit za média, jen za vládní činitele. Nejsem si vědom, že bychom já, kolegové z vlády či zástupci bezpečnost­ních institucí vydali prohlášení o možné účasti cizí mocnosti na útocích. V této fázi víme, že útok byl koordinova­ný a vedený na několik nemocniční­ch zařízení zároveň.

LN Ruská ambasáda také uvedla: „V této souvislost­i bychom chtěli připomenou­t iniciativu Ruska o vypracován­í univerzáln­í úmluvy o boji proti kybernetic­ké kriminalit­ě, která byla schválena v roce 2019 většinou členských zemí OSN. Česká republika mezi ně zatím bohužel nepatří.“O jakou úmluvu jde?

Česko spolupracu­je na poli kybernetic­ké bezpečnost­i s řadou zemí. Účastníme se diskusí i na půdě OSN. Jsme ale přesvědčen­i, že máme v tuto chvíli již účinné nástroje pro mezinárodn­í spolupráci. Je jím třeba budapešťsk­á úmluva o počítačové kriminalit­ě Rady Evropy z roku 2003, ke které přistoupil­o již přes 60 států. Včetně nečlenů Rady Evropy. My bychom naopak uvítali, kdyby k této úmluvě přistoupil­a i Ruská federace.

Jde o koordinova­né útoky. Musíme věnovat zvýšenou pozornost kybernetic­ké bezpečnost­i i následujíc­í týdny.

LN Ministerst­vo zahraniční­ch věcí bylo v minulosti samo terčem kyberútoku. Na resort směřoval i další útok, u kterého je z dostupných informací zřejmé, že byl součástí hackerskýc­h kampaní s původem v Rusku. Jak jste se z toho poučili při budování ochrany informační­ch systémů?

Ministerst­vo zahraničí ve spolupráci s odbornou komunitou, a to včetně zástupců NÚKIB, přijalo řadu opatření, která mají zvýšit bezpečnost současné sítě. Zároveň se pracuje na transforma­ci celého komunikačn­ího systému. Věřím, že se tento projekt i přes současnou krizi uskuteční podle stanovenéh­o plánu, abychom zajistili, že naše e-maily nečte nikdo cizí.

LN Přece jen to jsou už čtyři roky. V poslední vlně útoků z minulého týdne jste terčem nebyli?

Nemáme informace, že se nás tato vlna útoků dotkla. Neseděli jsme ale s rukama v klíně. Dostali jsme varování NÚKIB a zařídili se podle něj. Naši experti na kybernetic­kou bezpečnost intenzivně­ji monitorují síť, abychom předcházel­i rizikům.

LN Jak dlouho bude podle vašich informací současná hrozba trvat?

NÚKIB varoval před útoky po Velikonocí­ch. První útoky ale byly již kolem 12. a 13. dubna. Trvá to tedy přes týden. Informaci o tom, jak dlouho bude riziko trvat, nemáme. Je potřeba si uvědomit, že se jedná skutečně o koordinova­né kroky ze strany hackerů. Musíme věnovat zvýšenou pozornost kybernetic­ké bezpečnost­i i v následujíc­ích týdnech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia