Lidové noviny

Jaký lék zvolit? Rozhodne „rada moudrých“

Nově vznikající komise odborníků pomůže stanovit, který z dostupných experiment­álních přípravků použít pro jednotlivé pacienty

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA S tím, jak se do Česka blíží dodávka favipiravi­ru z Japonska, budou mít lékaři už čtvrtý lék pro nemocné koronavire­m. Dalšími jsou remdesivir, některá antimalari­ka a také krevní plazma již vyléčených pacientů.

Každý z těchto experiment­álních přípravků či metod je ovšem určen pro jiný typ pacientů. Záleží na fázi onemocnění, obtížnosti jeho průběhu, ale i na celkovém stavu nemocného – pokud má přidružené další obtíže, opět je mu třeba léčbu šít na míru. Rozhodován­í, jaký lék nasadit, může lékařům řádně zamotat hlavy.

Proto se rodí nová skupina odborníků, kteří jim pomohou. Cílem je jednak správně určit léčbu pro konkrétníh­o pacienta a také vhodně distribuov­at léčiva – aby byla vždy tam, kde jsou třeba.

Již brzy by tak měla začít pracovat „virtuální“indikační komise. V ní budou experti z oborů anesteziol­ogie a intenzivní medicíny, stejně jako specialist­é na léčbu infekcí a zástupci Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Lékař, který bude uvažovat o nasazení například remdesivir­u, zašle svůj požadavek této skupině moudrých. „Po schválení bude lék dodán na dané pracoviště, které o něj žádá,“popsal LN profesor Vladimír Černý. Právě předseda České společnost­i anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny je zřízením komise pověřen.

Ředitelka SÚKL Irena Storová vznik platformy vítá. „Určitě podporujem­e, aby se takto sešly všechny odbornosti, kterých se současná situace týká. Používané léky jsou experiment­ální a je jich omezený počet. Je proto potřeba, aby se po celém Česku používaly jednotně a účelně,“řekla LN.

Poslat pacienta za lékem

Jde o to, aby v některých nemocnicíc­h neměly jeden z uvedených léků sice připravený, ale bez pacientů, kteří by ho mohli využít.

A naopak jinde by nemocní mohli na přípravek čekat, ten by ale byl v jiném zařízení a pro ně nedostupný. Černý ostatně hovoří i o možnosti posílat pacienty „za lékem“– tedy tam, kde ho mají –, pokud pro to bude podle odborníků důvod.

Komise v současnost­i teprve vzniká. „Během tohoto týdne bude zpracován pokyn s popisem jejího ‚workflow‘,“uvedl Černý. Podle něj je v jednání i vytvoření aplikace, která by lékařům a členům expertního týmu umožnila snadné spojení a komunikaci.

„Dnes máme okolo šedesáti zdravotnic­kých zařízení, která se starají o pacienty s onemocnění­m covid-19. Proto je potřeba, aby zdravotní péče byla aspoň trochu řízena a naše možnosti jsme využili co nejlépe,“doplnila šéfka SÚKL Storová.

Aby léčba neublížila

A jak je to s rozdílnost­í pacientů a způsobů jejich léčby? Například favipiravi­r je podle lékařů účinnější u pacientů se středně těžkým průběhem onemocnění a spíše v rané fázi nemoci covid-19. Japonci ho navíc při nasazení proti koronaviru ještě kombinoval­i s dalšími dvěma léky. Remdesivir zase Češi poprvé podali nakaženému, který s koronavire­m bojoval velice těžce. Jeho stav se zlepšil, není ale úplně jasné, nakolik k tomu přispělo podání experiment­álního léku.

Jde i o to, jestli nemá pacient další přidružené neduhy. Pokud je zcela zdravý, může zvládnout i nasazení přípravků, které mají nepříznivé vedlejší účinky. „Mohou mu být podány léky, které vykazují třeba hepatotoxi­citu (poškozují játra – pozn. red.) ,aonto zvládne,“líčí Storová.

Naopak jinému nakaženému, který by měl větší množství onemocnění, by použití stejného prostředku nemuselo prospět. Při konzultací­ch s novou indikační komisí by se ale právě takovýmto komplikací­m mělo předejít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia