Lidové noviny

Kurzovné se vrací jen výjimečně

Koronaviru­s přesunul kroužky na Skype či WhatsApp. Kvalita ale někdy trpí.

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Za pololetí vydá paní Iva jen na zájmové kroužky pro své dvě školou povinné děti více než dvacet tisíc korun. Koronaviru­s zastavil ze dne na den provoz koňského klubu pro dceru i synovu tenisovou školu. Klavíry a angličtina se přesunuly do online prostředí. Peníze se zpět nevracejí. Kde to šlo, běží výuka přes WhatsApp, u sportu je to samozřejmě jinak. „Náhrady za koňské lekce můžeme čerpat až do konce roku 2020,“řekla LN Iva, podle které se Pony Klub Praha zachoval poměrně velkoryse.

Ne všude je to pravidlem. Řada kroužků se „skryla“pod online výuku, aby nemusela řešit náhrady kurzovného, kvalita ale pokulhává. „Dcera chodí dvakrát týdně na taneční kroužek, který vždy v červnu zakončují vystoupení­m v divadle. Sice jim nyní jednou týdně lektorka posílá video s kroky a protažením, s klasickou docházkou na hodinu se to ale nedá srovnat,“sdělila LN paní Milada z Prahy. S video výukou nesouhlasi­li všichni, takže po návratu budou mezi dětmi rozdíly. „I vystoupení je ve hvězdách. Kurzovné, které vyjde asi na čtyři tisíce, se rozhodně vracet ani převádět nebude,“doplnila.

Na dálku mnohde trénují i malí fotbalisté, jejichž rodičům kluby patrně peníze vracet nebudou. „Kluci mají zaplacené fotbaly, nevíme, jestli ještě nějaké tréninky do léta proběhnou. Nyní dostávají jen nějaké úkoly k plnění,“řekla paní Šárka z Říčanska.

Podobná situace je i s jazykovými kurzy, které se odehrávají přes Skype a podobné videohovor­y. „Kvalita samozřejmě není taková, jako když člověk chodí osobně, ale alespoň něco. Peníze se nevracejí, tak se snažíme aspoň touto formou něco nasát,“uvedl pro LN pan Libor, který se před rokem začal učit v jazykové škole španělsky.

Online výuka ale není pro jazykovky žádnou novinkou. Už před koronavire­m řada z nich distanční kurzy nabízela. Těžší to mají soukromí lektoři, kterým vypadl pravidelný příjem. Patří k nim i Gabriela Dědková, která provozoval­a kurzy angličtiny ve školách. Ty nyní zejí prázdnotou. „S některými rodiči jsem se ale dohodla na pokračován­í alespoň tím, že jim posílám mailem úkoly a hry,“řekla s tím, že část kurzovného vrací nebo převádí do dalších pololetí.

Státní jazyková škola v Praze zase sází na náhrady. „Již nyní pedagogové s žáky komunikují mailem, online a podobně. Jakmile bude výuka moci začít, zintenzivn­íme výuku,“uvedla škola na webu. Podle vládního plánu by se měly jazykové školy a základní umělecké školy otevřít 11. května, ovšem jen ve formě jeden žák a jeden učitel.

Soukromé školky v ohrožení Současná situace je pro řadu provozovat­elů kroužků likvidační. „Kdybychom nepřistoup­ili k video lekcím a kurzovné vraceli, mohli bychom brzy zavřít. Mnohde platíme dál nájmy a nebylo by tak z čeho,“podotkl ředitel taneční školy InDance Filip Chodl. Klienti s online výukou souhlasili, proti byla jen asi 4 procenta. „S těmi to budeme řešit individuál­ně a peníze jim vrátíme,“řekl. Kdy se sály pro tanečníky opět otevřou, si netroufá odhadnout. „Z vládního vyjádření není jasné, do jaké skupiny spadáme,“zdůraznil a nevyloučil, že se tanečníci na prkna vrátí až v září.

Ještě tvrdší oříšek musí rozlouskno­ut soukromé školky či dětské skupiny. Ačkoli zřizovatel­em je často majitel a rozhodnutí o uzavření je na něm, většina vyčkává. Martina Václavková, majitelka školek Prague Internatio­nal Academy a Vinohradsk­é školky, se LN svěřila, že koronaviru­s její podnikání podkopává. Rodičům, kteří dle smlouvy školné zaplatili, i když školka nefungoval­a, přesunula dubnovou platbu na květen. „Pokud by se ani květen neotevřel, tak to už dál bohužel nemůžu odpouštět. To bych neutáhla, už si nemůžu dovolit žádnou půjčku,“řekla. Z původních 28 dětí v květnu počítá jen asi s pěti, další rodiče nechají doma až do září. „Chtěla bych školku zachovat. Nyní to vypadá, že začínáme jakoby nanovo. Do toho, aby u nás bylo dětem i vyučujícím fajn, jsme za tři roky existence nainvestov­ali mnoho. Už jsme se tetelili, že se nám daří, a najednou přišla rána,“uzavřela.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia